2007-04-08

De ännu nyare moderaterna

Först trodde alla att den nye moderatledaren, Fredrik Reinfeldt, bara ville profilera sig mot sin företrädare. Nästa teori var att det var fråga om taktiska åsiktsförflyttningar och frontförkortning. Sedan blev det allt mer uppenbart att det handlade om ett större strategiskifte. Och i dag är moderaterna ett parti som slängt en stor del av sitt ideologiska arv över bord.

Och ändå är det först nu som den stora förvandlingen sker.

Det är nu de nya moderaterna börjar bli fler än de gamla i medlemsregistren. Det handlar om folk som tycker att Reinfeldt är trevlig så där i största allmänhet och som oftast inte har tänkt en ideologisk tanke i sina liv. Människor som varken kan eller vill ta en principdebatt. Nymoderater som har svårt att se vad det egentligen är för problem med välfärdsstaten, särintressenas inflytande och höga skatter.

Just nu står det och väger mellan nya och gamla moderater. Men inte länge till. Nu tar nymoderaterna över på bred front – och moderaterna blir ett helt annat parti, på allvar.

Sorgligt.

5 kommentarer:

  1. Ja, då går moderaterna samma väg som S och V redan gått då. Skit samma, snart kan man säga att alla riksdagspartier i princip hör till samma politiska läger.

    SvaraRadera
  2. Om de nya moderaterna kan besegra sossarna, då är det väl en bra förändring? Vad som krävs i den situationen är förstås att de ideologiskt medvetna "gamla moderaterna" ser till att det bildas ett nytt liberalkonservativt parti. För trots allt behövs det nog ett sådant även i svensk politik.

    SvaraRadera
  3. Jag undrar också vad du grundar analysen på. De nya aktiva medlemmarna i min förening är definitivt inga kryptosossar.

    Annars får du väl lösa medlemskap igen om du tycker det börjar gå helt över styr ;)

    SvaraRadera
  4. Det var väl Bergelin som sa det bäst i en av sina seriestrippar: Politiken idag liknar mest en knattelagsmatch i fotboll, alla springer efter bollen så det blir ruskigt trångt på mittfältet."

    SvaraRadera
  5. Jag har lite svårt att förstå den här synen att "gamla" moderater skulle vara speciellt radikala eller liberala. Det var de i varje fall aldrig på gräsrotsnivå.
    Dessa moderater (då som nu) har aldrig varit speciellt ideologiska. De är för företagande och ordning&reda, men är i övrigt precis lika inne på den socialdemokratiska samhällsmodellen som alla andra partier är det.
    Lika bra att de nya moderaterna är som de är idag - det är i varje fall mer ärligt gentemot hur de alltid har varit.
    Kanske kna äntligen alla liberaler i olika läger därmed ge upp det otidsenliga att påverka genom makt och istället inse att den verkliga makten ligger i opinionsbildning.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.