2007-08-22

Belgien, del 2

Lite mer trivia om belgisk politik...

Inte nog med att liberaler respektive konservativa i Belgien som regel hellre regerar med socialisterna än med varandra. Det behövs inte för att skapa en majoritet! Liberalerna och de konservativa har tillsammans någonstans kring 70 procent av rösterna.

Det är fullständigt obegripligt att de inte kan göra något vettigt av det här.

Men det är klart, alla partier finns så väl i flamländsk som i valonsk variant. Och dessa varianter av ett och samma parti kan mycket väl avsky varandra mer än de avskyr fienden...

Men det stör, som sagt, varken mig eller belgaren i gemen att man inte har någon fungerande regering just nu. Politikerna får se upp. Folk kan börja inse att det fungerar ändå.

3 kommentarer:

  1. Jag hoppas att du får rätt, men det finns en annan läskigare förklaring till att belgarna struntar i regeringen- nämligen att den inte spelat så stor roll för den politiska makten. Belgien skapades upp med relativt svagt inslag av parlamentarism där istället kungen, fackföreningarna, arbetsgivarorganisationerna och de stora statsägda (en gång kungaägda) företagskonglomeraten bestämde mellan sig. Parlamentarism hade gynnat flamländska utbrytarintressen, ansågs det.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. HAX!

    Om Belgien faller sönder kan det få STORA konsekvenser för EU. Från din position i Bryssel bör du åtminstone kommentara Paul Beliens artiklar på Brusselsjournal hemisda. Inga andra medier i Sverige gör det....

    After Belgium: Will Flanders and the Netherlands Reunite?

    Surreal Belgium: Country in Crisis, King on Holiday

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.