2007-11-07

Så "praktiskt"

De där "tsunamibanden" som regeringen (med stöd av alla partier) har hemligstämplat i 70 år...

Nu visar det sig att banden inte kommer att kunna läsas när tiden för hemligstämpeln går ut. Dels tappar de information, dels är det tveksamt om det kommer att finnas fungerande bandstationer som kan läsa dem då.

Så praktiskt för den politiska klassen, som inte vill att svenska folket skall få veta hur det verkligen går till i politiken.

[Länk]

2 kommentarer:

  1. Finns det inget krav på att data lagras på ett sätt som har en sportslig chans att överleva?

    SvaraRadera
  2. Jag jobbar med backup/restore.

    För att vara garanterad att data skall vara återläsbar i längre tider än 1 år måste man göra "retention" varje år på banden - d v s spola de fram och tillbaka - annars riskerar man både att banden klippar ihop och att man får övermagnetisering mellan olika bandlager.

    Efter 10 år börjar det bli mycket tveksamt om det finns hårdvara som kan läsa äldre band än så och mjukvaror som förstår vad som är lagrat på dem och kan återläsa det.

    Och även om man mot förmodan efter mer än 10 år på hyllan lyckas återläsa filer så finns det få program som med någon form av behållning kan öppna så gamla filformat.

    Många som har regulativa krav på sig att lagra data längre än så (typ krav från fda eller sox) struntar antingen i det om de har möjlighet eller lagrar sådan data på primärdisk/speciella arkiveringssystem.

    Backup till band är bra till mycket - men laging av data under riktigt lång tid är inte en sådan sak.

    Ta bort hemligstämplen - typ nu - är det enda raka.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.