2008-04-28

Rätt. Men av fel skäl.

På Irland växer motståndet mot det nya EU-fördraget.

Inför folkomröstningen om sex veckor har de som säger att de kommer att rösta nej ökat från 24 till 31 procent.

Andelen som tänker rösta ja har sjunkit från 43 till 35 procent.

Och andelen osäkra är 34 procent.

Man kan ju hoppas att demokratiaspekten och maktkoncentrationen är frågor som spelat in. Men om man får tro irländska media så beror omsvängningen i opinionen på en helt annan fråga: Jordbrukarnas missnöje med en ökad frihandel för livsmedel.

Om folk för en gångs skull gör rätt, då är det som regel av fel skäl...

Länk

3 kommentarer:

  1. Nu kan knappast den kraftiga uppgången för nejsidan förklaras med bidrags- och tullkramande bönder för så många bönder finns inte på Irland.

    Vad som är intressant att nämna är att EU försökt muta bönderna på Irland med ett tillfälligt handelshinder mot argentinskt kött. (det ser vi effekten av i Svenska butiker också).

    För övrigt spelar det väl ingen roll om Irländarna stoppar EU-konstitutionen för att de tror att Zeus vill det eller för de läst HAX blogg, bara de stoppar den.

    I ett läge där Irland är det enda land där folket får säga sitt i konstitutionfrågan står vårt hopp till dem. Det är ett tungt ansvar som vilar på deras axlar.

    SvaraRadera
  2. Brasilianskt kött...

    SvaraRadera
  3. För att citera vår gode Nietzsche:

    "Vad pöbeln utan skäl lärde sig tro, vem skulle kunna kullkasta det för den med skäl?
    På torget övertygar man med åtbörder. Men skäl göra pöbeln misstrogen.
    Och om en gång en sanning kom till seger, så frågen eder med god misstro: "Vilken stark villfarelse har kämpat för den?"

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.