2008-06-21

Efter FRA: PKU

Nu vill regeringen öppna för att jaga bovar med hjälp av det så kallade PKU-registret.

Det består av blodprover från c:a 3,3 miljoner svenskar, som togs när de föddes.

Vad regeringen inte riktigt tycks ha förstått är att det handlar om just blodprov.

Jag har inte siffran i huvudet (jag skall återkomma med den) – men jag vill minnas att det skulle ta ungefär 30 år och kosta flera miljarder att lägga upp en sökbar DNA-profil på alla blodprover i PKU.

Registret kan möjligen användas om man har en enskild misstänkt och ett DNA-spår. Så att man kan DNA-analysera just den personens PKU-prov. Men man kan samtidigt fråga sig om det är moraliskt och juridiskt rimligt att använda ett register som kan blotta miljoner människors DNA-profiler – som man tagit utan att fråga dem, utan att de varit misstänkta för något.

Det i dagarna så populära begreppet "ändamålsglidning" faller mig också in.

Dagens Medicin | Expressen

7 kommentarer:

 1. Enda raka är att så många som möjligt begär utträde ur PKU.

  Tyvärr är jag för gammal för att vara med i PKU.

  Det står listat på flera ställen på internet hur man gör för att gå ur PKU.

  SvaraRadera
 2. DNA register är väldigt väldigt fel. I princip skulle min frisör kunna ta några hårstrån från min senaste klippning, göra inbrott i ett hus och sedan lägga ett antal hårstrån på väl valda platser och voilá, så är jag misstänkt för ett brott jag inte begått. :/

  SvaraRadera
 3. Så här säger Leif GW Persson i en intervju som gjorts av Per Ström:

  "Ja, vi kan ju börja med Huddingeregistret, där ligger i runda slängar halva befolkningen som blod på läskpapper. Vad skulle det kosta att förvandla det till DNA? Jag skulle tippa tusen kronor per individ. Hur lång tid skulle det ta? Det skulle väl ta kanske 50 år om vi kör för fullt och inrättar en ny myndighet som enbart håller på med det här. Hur mycket av det här materialet skulle aldrig bli intressant? I runda slängar 99 procent skulle aldrig dyka upp i en brottsutredning."

  Intervjun finns att ladda ned från Den Nya Välfärden som ljudfil och finns också att läsa i nästa nummer av tidningen Nyliberalen

  SvaraRadera
 4. mnja, det brittiska registret med 2,5 miljoner profiler kostar runt 17 miljoner per år. och att det skulle tagit britterna drygt 250 år(enligt gw´s siffror) att slänga ihop är ju rent nys, dna-profieringen är ju inte äldre än från 1984(hoho).

  SvaraRadera
 5. Frihetsfronten hade på 90-talet en "anmäl dig till benmärgs-registret mot gratis öl"-kväll där många deltog och lämnade blod.

  Vad har hänt med dessa blodprov och tillhörande data? Hur skyddade är de mot farbror Blå?

  SvaraRadera
 6. Högerliberal:

  Som Anna König Jerlmyr (m) sade om FRA. risken för att enskilda missbrukar systemet får inte användas som argument mot.

  SvaraRadera
 7. Kan man verifiera om man finns med i PKU?

  Anledningar till att inte finnas med kan ju vara att ens föräldrar avböjt registering eller att man begärt utträde.

  Om man begär utträde, kan man då lita på att provet förstörs?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.