2008-06-17

Inför FRA-debatten

Här sitter man i Bryssel och väntar otåligt på planet till Stockholm. Jag såg just att FRA-debatten kommer upp som tredje debattärende. Den borde börja vid 12 och direktsänds i tv. Fast helst vill man ju se den på plats...

Jag har mycket svårt att tänka mig att centern har kunnat enas bakom regeringens förslag. Det finns snarare tecken som tyder på att ju mer (c) ältar frågan, ju fler av deras ledamöter blir skeptiska till FRA-avlyssningen.

Jag utgår från att centerpartisterna Fredrick Federley och Annie Johansson kommer att säga att de skall rösta nej till FRA-propositionen.

Vad gäller övriga nej-röstande borgare får vi kanske inte besked förrän efter de olika gruppmöten som hålls och återupptas senare under dagen.

Men jag är rätt övertygad om att Birgitta Ohlsson (fp) kommer att rösta nej. Sedan surrar det rätt trovärdiga rykten om att ytterligare två, tre folkpartister kommer att göra henne sällskap. Jag hoppas att Fredrik Malm är en av dem.

Ser man till moderaterna står mitt hopp främst till Karl Sigfrid. Jag litar på att han kommer att rösta nej. Sedan vore det ju fantastiskt om även Anna Bergqvist, Fredrik Schulte, Henrik von Sydow, Ann-Marie Pålsson och några till hade samma mod.

I centern hoppas jag främst på Sven Bergström. Och om ryktena stämmer kan det bli fler centerpartister som landar i en nej-röst. Centern gick ju ändå till val på att kritisera FRA..!

Min bedömning är att det redan finns fem eller sex klara nej-röster i det borgerliga lägret.

Och om förslaget ändå faller, varför skall de andra ledamöterna då behöva dagtinga med sitt samvete?

Väldigt många borgerliga riksdagsledamöter säger att de skulle vilja rösta nej, när man talar med dem i enrum. Nu kan de göra det, utan allt för stora problem. Andra går före och banar väg.

Vi fixar det här!

11 kommentarer:

 1. Gah! Detta är olidligt spännande! Kan detta bli vändpunkten för minskande politiskt intresse hos svenska folket? Jag hoppas det iaf. Vi har makt att påverka!

  SvaraRadera
 2. Minst lika spännande som fotbollsEM.

  Tack för optimismen, förresten! Hoppas du får rätt.

  Gustav

  SvaraRadera
 3. Det är lite trist och märkligt att gammelmedia inte vaknar förrän i bästa fall fem i tolv. Jag hade velat se borgerlia riksdagsledamöter få löpa gatlopp i media hela våren för det här.

  SvaraRadera
 4. Spännande är bara ordet.
  Hur det politiska intresset blir vet jag inte. Som det ser ut nu kommer förtroendefallet för åtminstone moderaterna att bli stort.

  SvaraRadera
 5. Jahapp, 4 timmar efter att jag deklarerade att jag skulle lämna fullmätige och alla mina nämduppdrag i protest mot FRA-förslaget, blev jag utlåst från BBS-Moderat.

  Kanske dags att söka medlemskap i Centern, de nya Mauderaterna

  SvaraRadera
 6. Kanske dags att korrekturläsa mina inlägg också :-)
  Var upprörd när det skrevs...

  SvaraRadera
 7. Det är ju inte bra däremot om (c) enats om en röstförklaring... kanske bättre än att bara rösta "ja" utan reservationer, men ändå.
  SR

  SvaraRadera
 8. "– I integritetsfrågan har vi inte ändrat åsikt. Signalspaning i tråd innebär en kränkning. Men det betyder samtidigt inte att vi inte ska signalspana. Det är snarare så att vi nu gör det bästa av situationen. Problemen finns i dagens oreglerade tillstånd, säger han." -Roger Tiefensee (c)

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1371837.svd

  Detta är inte sant, det är inte oreglerat idag, det är olagligt!

  SvaraRadera
 9. Och jag som hade planer på att flytta tillbaka till Sverige. Nu nær det verkar som om centerpartisterna ær øverens om att røsta ja till FRA så behøver jag inte fundera mer på det.

  SvaraRadera
 10. En novisfråga; efter att omröstningen är klar i morgon, var ser jag hur varje riksdagsledamot röstade?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.