2008-06-22

Japp, Storebror kommer även att kolla dina brev!

Svaret på en av kvällens tidigare frågor dök snabbt upp i kommentarsfältet:

EU hoppas kunna ha sjösatt märkning av alla brev med RFID-chips till år 2013.

Den goda nyheten – för det finns ju alltid skäl som låter bra, för allting – är att det då blir slut på bortslarvade brev.

Och den dåliga nyheten – som i vart fall jag tycker har något större dignitet – är att man då kommer att kunna spåra alla brev och kontrollera vem som skriver till vem.

Länk»

(Tack till den anonyme tipsaren.)

14 kommentarer:

  1. Men för i helvete!? (Vars har jag ställt min högaffel?)

    SvaraRadera
  2. Svenska ordförandeskapet tar säkert över efter det franska i den här frågan: 6-7 Oct. 2008: French EU Presidency conference on the 'Internet of Things' in Nice. http://www.euractiv.com/en/infosociety/missing-mail-rfid-tags-commission/article-173478?Ref=RSS

    EDPS has lite åsikter här: http://www.edps.europa.eu/EDPSWEB/edps/lang/en/pid/247

    SvaraRadera
  3. Ibland helgar ändamålen medlen. I mitt tycke kan detta vara ett sådant tillfälle.

    Jag handlar en del via Ebay och Tradera, och det är långt ifrån alltid dessa försändelser hittar hem till mig.

    Inte heller har jag alltid fått de gratulationskort med Trisslotter som skickats till mig.

    Och då ska ändå den svenska posten vara pålitlig och bra.

    Dock skulle jag bra mycket hellre se att de korpaktiga anställda på posten och transportfirmor blev avslöjade istället
    Det är ju till syvende och sist de som gör att jag känner behovet av något sådant här.
    Dock skulle även det kräva massiv övervakning.

    Jag är kluven i denna fråga, men samtidigt skulle jag känna glädje över att mina försändelser inte kan komma bort, och lika stor glädje över att de %/%"&% korparna inte längre borde få möjlighet att kunna stjäla något.
    Frågan är naturligtvis också om det verkligen skulle funka som avsett.

    SvaraRadera
  4. Personligen är jag rätt avslappnad till detta jämfört med FRA liknande regler - så länge man köper brevkuvert/frimärken kontant så lär de inte kunna spåra så mycket mer än vad de kan spåra i dagsläget (var det lades på brevlådan, idag via stämpel..) och vart det ska gå (doh..).

    En bieffekt (eller rent av primär effekt?) lär dock vara att färre brev borde tappas bort och logistiken borde bli effektivare och snabbare, knappast helt oönskvärt.

    Varför EU ska reglera om detta kan man ju dock fråga sig, eftersom det borde ligga i postbolagens eget intresse att effektivisera..

    SvaraRadera
  5. Nordh:

    Hemskt ledsen, men du borde kolla dina prioriteringar...

    Och sno post kan de ju göra ändå. Det enda man kan veta, ur den aspekten, är ungefär var i processen brevet fanns senast det passerade en läsare.

    Vem som beställt porr, politiskt känslig litteratur och valsedlar från till exempel SD är däremot lätt att kolla.

    SvaraRadera
  6. När dom ändå håller på kan dom ju lagstifta om att regeistrera var alla påslagna mobiltelefoner befinner sig för tillfället (för att ta fast terrorister och pedofiler). Sen behöver det ju inte vara tillåtet att ha andra åsikter än de politiskt korrekta (för att inte faschister, kommunister, libertarianer och annat löst folk sitter och brygger ofärd).

    Jag fantiserar men det känns inte som detta skulle vara omöjligt på minsta vis om ett par år, bara man inte genomför allt på en gång så skiter folk i att deras frihet försvinner. Ungefär som grodorna som ligger i ständigt varmare vatten...

    SvaraRadera
  7. patrik: det kommer det också,

    SvaraRadera
  8. ...och länkar fick jag tydligen inte posta. Aja, googla datalagringsdirektivet så får du se.

    SvaraRadera
  9. Patrik skrev "När dom ändå håller på kan dom ju lagstifta om att regeistrera var alla påslagna mobiltelefoner befinner sig för tillfället..."

    Det kommer som sagt. I oktober fattas beslutet i riksdagen.

    SvaraRadera
  10. Det är helt märkligt att en borgelrig regering med moderat övervikt överhuvudtaget kan tänka i dessa banor. Man får rent av migrän av det hela.

    SvaraRadera
  11. Först tänkte jag att det blir ju bara att köpa kontant och sedan micra brevet innan man skickar det, men som Hax skriver så undgår man ju inte varifrån mottagen post kommer om inte alla gör det.

    Fast då kommer man inte runt att posten själv kan klistra dit ett chip på post mottagen från säg SD eller någon porrbutik.

    SvaraRadera
  12. HAX: Min främsta prioritering är att frihandeln fungerar. Detta gynnar till stor del möjligheten till frihandel. Därför är jag något för.

    Det är klart att det är möjligt för dem att sno brev/paket även med ett sådant här system, men det blir då snabbt givet var i kedjan det försvunnit. De tar väldigt stora risker då.

    Jag skulle givetvis hellre se en annan lösning på problemet, men ett problem är det likväl.

    Jag tycker det dock att det låter dyrt, även om priserna sjunker. Sedan undrar jag om ett sådant här system verkligen skulle funka.

    Dessutom, hur ska de kunna spåra det till en viss avsändare?
    (Och då menar jag givetvis förutsatt att inte avsändaren står angiven på försändelsen.)

    SvaraRadera
  13. nordh>> Det är väl ändå en liberal skillnad mellan att ha RFID som extra tjänst och att tvingas genom reglering att använda RFID? Redan idag kan man ju köpa rekommenderat och få ett tracking-nummer på sitt brev. RFID gör detta billigare. Men att sedan ta steget till att lagstifta om tvingad RFID-märkning är klart misstänksamt.

    SvaraRadera
  14. Statligt påtvingade postfunktioner ÄR PER DEFINITION INTE FRIHANDEL.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.