2008-06-13

Nej på Irland. Borde vi inte göra så här nu..?

Det verkar som om det blev ett nej till det nya EU-fördraget på Irland. Bra!

Nu kommer det att stämmas upp klagosånger i alla tonarter om att EU är i kris.

Det är struntprat. EU är inte alls i kris. EU mår bättre än det förtjänar.

Om makthavarna nu har något som helst vett i skallen – efter att ha fått spö om EU:s konstitution två gånger i rad – så sansar de sig.

Det hela är oerhört enkelt. Vad EU behöver är följande:

1) En arbetsordning som endast reglerar praktiska saker som antal ledamöter i EU-Parlamentet, beslutsordning, regler för in- respektive utträde ur unionen etc. En liten, enkel och tydlig stadga helt enkelt.

2) En kompetenskatalog som sätter taket, inte golvet, för vad EU skall syssla med. Förslagsvis att främja den fria rörligheten och inget mer.

3) Att medlemsstaterna bekräftar sin trohet till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. (Ur vilken man för övrigt kan rensa bort en del lullull och onödiga brasklappar som inte har i en rättighetsstadga att göra.)

Punkt. Slut.

Kanske inte så kul för alla klåfingriga politiker och rastlösa byråkrater. Men folket skulle garanterat köpa det.

SR | SvD | DN 1 | DN 2

2 kommentarer:

  1. Jag är tyvärr inte så säker på att folket skulle köpa det. Följde man den franska folkomröstningen om konstitutionen så var det uppenbart att många röstade nej för att EU inte gick långt nog i ivern att lägga byråkratiskt grus i den inre marknaden.

    Jag tror dock precis som du att EU måste bestämma sig för den minimalistiska linjen. Men jag fruktar samtidigt att ett allt för urvattnad EU faktiskt kan komma att resultera i en explosion av statliga subventioner med en havererad frihandel som följd. Man ska minnas att Europa före EU var just handel och konkurrens mellan stater snarare än företag.

    SvaraRadera
  2. Hax har rätt i samtliga 3 punkter. Detta är den union och fördrag som i vart fall jag vill se, dvs där den politiska makten och byråkratin minimeras till förmån för enskildas rättigheter och beslut flyttas så nära medborgarna som möjligt är.

    Det eviga tugget om en social(socialistisk) dimension inom EG-rätten leder ingen vart, vi bygger bara ett nytt Sovjet. Skall det vara så förtvivlat svårt att förstå?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.