2008-06-12

Öppet brev till Karl Sigfrid (m)

Simon Sundén skriver ett mycket bra, genomtänkt och väl formulerat brev till den moderate riskdagsmannen Karl Sigfrid, inför nästa veckas FRA-omröstning.

Läs brevet här»

Jag kan inte annat än instämma.

8 kommentarer:

  1. Jag hade ingen aning om att riksdagsledamöterna var så här skraja.

    Det är helt sjukt att man inte ska kunna rösta mot sitt eget parti - i en fråga där man har en väldigt stark uppfattning - utan att få en utskällning av sin partiledare och sen bli totalmobbad av sina arbetskamrater. Vad är det för land vi lever i?

    Det är inte bara Stasi-tänk i lagarna man vill stifta utan det finns även DDR-fasoner i parlamentet. Jag menar, även östtyskland hade en Volskkammer med ledamöter och partier, men partitoppen kontrollerade helt vilka som fick vara med där och det var extremt sällsynt att någon vågade gå mot den socialistiska partitoppen.

    Systemet har spårat ur. Tanken med en representativ demokrati är att man ska ha en grupp personer som ska representera folket - inte en grupp människor som ska representera en partitopp!

    SvaraRadera
  2. Jag måste också instämma med Simon Sundéns politiska analys. Det kommer att vara jobbigt för alla dem som sätter sig på tvären mot partiledningen men att de t ex skulle bli utkastade ur gruppen är helt uteslutet. Partiledningen vet att det skulle vara en väldig prestigeförlust att göra så - t o m värre ä n att förlora omröstningen.

    Det är ju just för att regeringen egentligen inte har några maktbefogenheter som man försöker att ta till alla de fula trix som man lärt sig i sandlådan och på skolgården.

    Som jag skrivit om vid annat tillfälle så är ju min mor - Margit Gennser - ett utomordentligt exempel på hur man kan vara en nagel i sidan på sin partiledning under många mandatperioder och ändå få tillfälle att påverka politiken (apoteksmonopolet, pensionssystemet etc).

    Det var inte lätt för henne och det kommer inte vara lätt för dagens "dissidenter", men den frihet man skapar genom att visa att man "tänker självständigt" är minst lika värdefull som politrukernas stöd.

    Mvh

    Mikael Gennser

    PS: Margit har skrivit till och pratat med flera borgerliga ledamöter i den här saken. Förhoppningsvis har hon lyckats övertala åtminstone några att följa sina samveten. Det är nämligen helt klart att en stor andel (kanske en majoritet) av de borgerliga ledamöterna inser att detta lagförslag är farligt.

    Fundera över vad det innebär att tvinga en stor del av riksdagsgruppen att rösta mot bättre vetande...

    SvaraRadera
  3. "Rösta mot bättre vetande".
    Det innebär i detta fall att rösta för en demokratis rätt att försvara sig mot antidemokrater och samhällsfarlig brottslighet. Svårt att snappa för en del.

    SvaraRadera
  4. Karl Sigfrid säger till Expressen:

    -Jag tycker egentligen att det är ett dåligt förslag. Jag stöder inte principerna bakom förslaget, men jag är inte så mycket emot att jag är beredd att fälla regeringen.

    Om regeringen skulle bli fälld är det inte ditt ansvar. Det är regeringen för den har lagt fram ett dåligt förslaget som inte kan passera riksdagen.

    Det är viktigt att man inte tar på sig oförtjänta skulder. Gör man detta så kommer man alltid vara ett utpressningsbart offer redo att bli moraliskt utnyttjad av de mest hänsynslösa.

    SvaraRadera
  5. Nå Hax, vid vilken tidpunkt ska sidanvantarna av och man börja trycka upp fegisarna mot väggen?

    SvaraRadera
  6. Jag känner nästan alla som HAX räknat upp tidigare här på bloggen. Om de inte röster nej i den här frågan är de inte längre mina vänner. Jag umgås inte med ynkryggar.

    SvaraRadera
  7. Själv blir jag mest deprimerad. På riktigt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.