2008-07-22

Ta FRA till kultursidorna!

Just nu tycks regeringen ha semester. Eller också har den valt att vara tyst. Det gör att FRA-debatten i stora delar avstannar. Det är inte bra.

Men varför inte ta debatten till tidningarnas kultursidor? De lider också av sommartorka – nu när alla deras vanliga skribenter ror nytjärade ekor runt Rödlöga och säger saker som "Gud, så trevligt dom hade det på Strindbergs tid!"

Vad är det för samhälle massövervakningen skapar? Vad får det för effekter på människor och på samhällsklimatet? Var gick FRA-anhängarna vilse moraliskt? Vad hände med borgerlighetens känsla för integritet, rättsstat och rättssäkerhet? Sådana saker är intressanta att diskutera – och skulle platsa väl på kultursidorna.

De närmaste två veckorna är de torraste under medias sommartorka. Nu är det lätt att bli publicerad.

Skriv!

10 kommentarer:

  1. Läs gärna mitt inlägg om rasism. Är verkligen svenskar rasister.

    http://www.murseli.se/ar-alla-svenskar-rasister/

    SvaraRadera
  2. Debatten har inte stannat, den har däremot börjat handla om partipolitik, taktik och vem som skall leda motståndet. Partipolitiken kan mycket väl splittra hela motståndet.

    Det har redan nämnts att någon person i ett parti inte vill göra gemensam sak med ett annat parti, för att man... ja vadå...? För att man inte gillar det andra partiets andra frågor, som inte handlar om FRA.

    Jag tror att vi kommer att få flera alternativ till ett FRA-Nej, ungefär som vid folkomröstningen om kärnkraften, men i praktiken så kommer FRA att fortsätta sin verksamhet i kabel.

    SvaraRadera
  3. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1482243.svd

    SvaraRadera
  4. Tidningen Kulturen har redan hängt på med en analys av vad som hänt: http://www.tidningenkulturen.se/content/view/3035/173/

    Jag brukar milt sagt bli rejält upprörd när man kränker andra ”i demokratins namn”. Exemplen är många: ”Vi måste ha kärnvapen för att skydda vår demokrati och därför får vi spränga sönder ögrupper på andra sidan jorden för det är väl rimliga att testa bomberna lite först.”, ”Irak är ingen demokrati men kastar vi bomber på dom under några år så blir dom säkert demokratiska.”, ”Vi i regeringen har en skyldighet att skydda oss för angrepp mot demokratin och det gör vi på bästa sätt genom att låta en myndighet (där offentlighetsprincipen inte gäller) massavlyssna alla.”, och så vidare.

    I Anna Lena Renqvists essä förklarar hon hur detta är möjligt. Även om det svar hon ger är ganska dystert så är det nyttig läsning och kul att FRA-problematiken diskuterats förr och av ganska skarpa hjärnor.

    SvaraRadera
  5. Har inte tidningarnas nyvunna intresse för FRA-debatten lite märkligt fokus?

    Det pratas och skrivs om "etern".

    Det är väl inte det som bekymmrade bloggare och medborgare avser.

    Jag har läst alldeles för få tankevindlingar kring kabelspaningens nytta, istället mer om FRA:s historiska agerande avseende eterspaningen.


    /LD

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig artikel i SvD. Jag kan se det framför mig; Morpatruller som använder okrypterade e-mail för att koordinera sina uppdrag, till på köpet går dessa e-mail via Sverige. Stridspiloter som SMS:ar sina busstreck när de gör skenanfall mot svenska flygvapnet, och det på abonnemang som rotas via Sverige. Tjetjenska rebeller och ryska förband, i Tjetjenien, som kör okrypterade IRC-tjattar om sina förehavanden, återigen via Sverige. Och till sist, men inte minst, ryska flottans eldgivningssystem som tydligen också förutsätts använda sig av kabelburen trafik via Sverige.

    Detta måste vara det mest infantila medieutspelet hitintills i hela FRA-debatten. De givna exemplen har mycket liten, eller ingen, bäring på FRA-lagen. Möjligtvis skulle exemplet med mordpatrullen kunna ha fångats upp om de kommunicerat med någon i här.

    Är Ingvar Åkesson helt desperat? Och tror han att svenska folket är dumt i huvudet?

    /Rickard

    SvaraRadera
  7. Rickard!

    "Är Ingvar Åkesson helt desperat?"

    Ja.

    " Och tror han att svenska folket är dumt i huvudet?"

    Ja, och i vissa fall tror jag att han har rätt när man läser vissa bloggar och kommentarer på t ex Expressen. Det finns fortfarande stora missuppfattningar att FRA-lagen ska sätta dit hemska inhemska svenska pedofiler och mördare...

    SvaraRadera
  8. "Och tror han att svenska folket är dumt i huvudet?"

    Absolut, och förklaringen kan vara att han debatterat med fp's Birgitta Olsson. Hennes motförslag om att utöka ambassaden i Afghanistan är ungefär lika korkat :)

    /JohanH

    SvaraRadera
  9. Leo & Johan,

    F-n vad deprimerad jag blev...

    /Rickard

    SvaraRadera
  10. Snälla leo. Inte nödvändigtvis som enskilt ändamål just att sätta dit pedofiler och mördare.

    Du har säker hört talas om ändamålsglidning du också, va?

    Ingenting blir som det först ges svepande förklaringar om.

    Det tillkommer alltid kreativa byråkraters och politikers kliande fingrar i efterhand när man sätter dylika verktyg i händerna på dem.

    Varför lägga ner ännu mer pengar på en eventuell tillsynsmyndighet över spionerna när dessa pengar istället kan ges till polisen direkt så att de kan bedriva effektivare spaning på verkligt MISSTÄNKTA personer.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.