2008-09-23

Bilden av Sverige...

Nyss anländ till Stockholm.

I tullfiltret var staten i full färd med att röja igenom bagaget för tre färgade killar och en arab.

Vi etniska svenskar, tyskar, britter och fransmän trippade dock obehindrat förbi med våra små chica rullväskor.

Det kan i och för sig ha funnits någon konkret misstanke om något misshagligt mot de fyra. Men bilden dröjer sig kvar. Och jag gillar den inte.

24 kommentarer:

  1. Jag har sett och känt samma sak!

    Alltid obehaglig känsla!

    Av någon anledning så är jag nästan alltid förbannad när jag går genom tullen här. En knäppning med ett finger och jag är klar att explodera!

    Fan vet varför - kanske skulle ta det med psykologen

    SvaraRadera
  2. Frågan är, vad gör man?

    SvaraRadera
  3. Jag råkade systematiskt ut för det själv i unga år när jag långhårig reste över gränserna iklädd jeans, t-shirt och svart läderjacka släpandes på en ful gammal resväska i papp. Jag såg inte ut som en typisk svensk med mitt mörka utseende.

    Något år senare började jag resa i jobbet, bättre klädd och med snyggare packning. Jag kan inte minnas att jag blev kollad en enda gång.

    Bilden är inte rolig, men den är än mindre kul för de som råkar ut för det.

    SvaraRadera
  4. Kom igen. "Obehaglig känsla", "förbannad när jag går igenom tullen..."? Dags att slappna av lite tror jag bestämt! Gossarna som åkte in gjorde knappast det för att de var svarta eller bruna. Och som HAX säger, de kanske hade gjort nåt... jäpp, så varför hetsa upp sig?!

    SvaraRadera
  5. Tiotusenkronorsfrågan: vilken etnicitet hade skobombaren? Snubbarna som utförde 11/9-attackerna på USA? Bombdådet i Madrid? Det i London 7/7?

    Om jag vore arab eller iranier, skulle jag vara tacksam om man granskade mig och andra med mitt utseende noggrannare än Edna, 57, från Birmingham. Eller Alice, 46, från Borås. Eller Henrik, 47, från Stockholm.

    “Arab-Americans understandably resent being singled out for special scrutiny when boarding airliners. But the alternatives—a greater risk of being killed and greater political pressure for detention of relatives and other visitors from abroad who fall under unwarranted suspicion—are worse.”

    The Case for Using Racial Profiling at Airports

    SvaraRadera
  6. @Slas-k:

    Slappna av?

    Gå och häng dig!

    Går man 5-6 steg bakom sin egen fru som "alltid" blir "slumpmässigt" invinkad så får man nog!

    Stannar jag då till så blir jag bryskt "anmodad att gå på". när jag påpekar att ASEN just intresserar sig för MIN fru så släpper ASEN henne!!

    Då slappnar man inte av SLASK! Ditt land är ett land av rasism!

    SvaraRadera
  7. @Pitbull

    Vi pratar om tullen när du stigit av planet inte om säkerhetskontrollen innan du stiger på. Som artikeln du länkar till riktigt påpekar när det gäller "racial profiling" för att hitta illegala droger och vapen: "It subjects thousands of innocent people to the kind of humiliation that characterizes police states."

    Min känsla i tullfiltret på Arlanda är fortfarande obehag, trots att jag inte blivit inkallad på mer än 15 år, en känsla av polisstat som jag inte upplever i andra länder.

    SvaraRadera
  8. @Pitbull:

    Får man påpeka att Adolf var renrasig!

    Häng dig du med!

    SvaraRadera
  9. Öppna gränser inom europa var det.

    De kanske misstänks flör att vara tre färgade killar och en arab:-)

    SvaraRadera
  10. Jag har rest flera gånger med en nära släkting, som är svensk så lång stamträdet sträcker sig, men å andra har ett i närmast svart helskägg. Det har resulterat i hårda tag med gummihandskar världen över.

    Han blev faktisk ombedd att gå och ställa sig i kön för utomeuropeiska medborgare vid färjan mellan Malmö och Köpenhamn (det här utspelade sig alltså för ett tag sedan). Jag visste inte ens att det fanns tullare där!

    Jag skulle kunna skriva en lång lista på märkvärdigheter som har hänt i hans sällskap, t.ex. hur han blev ombedd att inte stå så nära passkontrollen en gång på Kastrup (nej, jag förstår inte heller). Jag har själv däremot aldrig haft några problem.

    Paul W

    SvaraRadera
  11. Vissa tullare och poliser har ett sjätte sinne för vilka de ska plocka in.

    De flesta går dock på vissa kriterier, och jag har en känsla av att man måste uppfylla säg tre av fyra kriterier för att plockas in (eller när något eller flera kriterier uppenbart strider mot det förväntade).

    Det är: uppträdande, klädsel, etnisk härkomst och vilken flight man varit på.

    Problemet är att att personer med icke-europeiskt ursprung dels redan uppfyller ett av kriterierna, samt att de direkt får mer uppmärksamhet på sig och tullarna letar efter andra tecken.

    Det är diskrimering, men svårt att bevisa och tveksamt om det är olagligt. Jag hoppas verkligen att tullarna inte plockar in första bästa märkhyade person, utan faktiskt tittar på fler kriterier.

    Själv äker jag alltid på en extra kontroll vid resor i USA ("SSSS" på boarding-kortet). Jag har ingen aning om jag finns på en lista, eller om något i mitt beteende gör att de nojjar (jag har ett typiskt europeiskt utseende). Å andra sidan har jag gjort en del dumheter i mitt liv (aldrig dömd, och defintivt ingen terrorrist), så det där sjätte snutsinnet kanske kommer in.

    Jag vet att jag borde protestera mot hur passagerare blir behandlade på flygplatser, men det enklaste är att lämna alla känslor och hjärna hemma, inse att man kommer att bli förnedrad i ett par timmar och bara svälja all skit.

    SvaraRadera
  12. Mats,
    Du har rätt. Min kommentar var irrelevant. Reagerade som jag gjorde på grund av de PK-vibbar som jag fick. Det där koketta ”men bilden dröjer sig kvar. Och jag gillar den inte.”

    Det är för mycket präktighet, duktighet och godhetskomplex över det hela – eller ren fariseism.

    Hans J:s ”obehag” bakades antagligen in i det hela. Är det något som jag ogillar så är det detta ständiga ”obehag”, som alla präktnissar känner. Det enda ord jag ogillar mer är ordet ”unken”. Kan jag tänka mig inrättandet av en statlig språkpolis som arresterar de som misshandlar språket? Tja, kanske.

    Att inte folk kan ta till sig de vanligast förekommande råden av hur man skriver bra. Klichéer och floskler är som bekant tabu.

    Egentligen är jag inte förtjust i rasprofilering, för det har något neoconistiskt över det (tyvärr kan jag inte förklara), och är det något som jag avskyr, förutom feminism, mångkulturalism i bemärkelsen kulturnihilism, så är det neokonservativa. Typexempel Dick Erixon, McCain och Per Ahlmark.

    Just nu funderar jag på om Hax är en neokon maskerade som libertarian. Stödde han invasionen av Irak?

    Google, google.

    Ja, det gjorde han. Och han stöder dessutom krigshetsaren John ”Bomb, bomb, bomb Iran” McCain.

    Bevis här.

    Alltså – detta är fruktansvärt.

    Sedan stöder han väl, misstänker jag, att USA går i krig med Ryssland för att skydda en ”demokrati” som Georgien.

    Vilken dekadens! Är detta verkligen Frihetsfronten à la Christian Gergils och Tritnaha? En snällistisk neokonservativ organisation.

    Förmodligen kräver varken Hax eller FF svenskt utträde ur EU. Ned med neokonservatismen!

    SvaraRadera
  13. varför skulle det vara ett problem att tullarna riktar in sig på riskgrupperna för? Hade väl varit ett jävla resursslöseri att kolla alla svenssons efter sprängmedel bara för att nån inte ska känna sig kränkt. Sorry tough luck för muhammed men jag tror nog att de själva hellre ser att säkerheten sköts effektivt än att resurserna missriktas för att det ska avra rättvist.

    SvaraRadera
  14. Ett dilemma. Å ena sidan är det rationellt av tulllare och säkerhetsvakter att vara implicita rasister, å andra sidan tror jag att dessa institutionella trakasserier av folk från Mellanöstern riskerar att underblåsa hatet mor västvärlden i allmänhet.

    SvaraRadera
  15. Kan jag tänka mig inrättandet av en statlig språkpolis


    Jag kan också tänka mig
    en sån lag och den första ordkombinationen som ryker är politiskt korrekt.

    SvaraRadera
  16. Således; ska du plocka ett kilo heroin genom tullen eller spränga ett flygplan i luften, var vit iklädd kostym.

    Fan, det verkar ju inte så svårt!

    SvaraRadera
  17. @Mike:
    Varför går de inte på de skyldiga direkt? Så slipper vi blanda in domstolar och sådant trams!
    Varför de inte går på riskgrupperna i större utsträckning beror nog på att dom inte vet hur sådana som du ser ut... Men kläm in ditt personnummer här så kanske det blir bättring.

    @Putte:
    Tja om det är rationellt att vara rasist för tullare vet jag inte. Det skulle ju bli många svenska nazistättlingar som skulle åka dit. Frågan är väl hur man ser på någon direkt att dom hade en nazist i släkten? Fast du kanske menar när du åker på semester bland Thailands prostituerade eller till Kina. Är det där du vill ha fler "rationella" rasister?

    Beträffande institutionell rasism av folk från mellanöstern så jämnar det nog ut sig lite om du får några knöliga fingrar uppkörda i arslet av någon rasist när du besöker mellanöstern. Du vet - det finns alltid två sidor av myntet...

    Är du smart så tillämpar du åtminstone gyllene regeln baklänges - "dom" är ju så många gånger fler!

    SvaraRadera
  18. Det är inte bara tulllare och säkerhetsvakter som är implicita rasister, SÄPO tycker tydligen också att det är en god ide'.

    http://metro.se/se/article/2008/09/10/17/2635-57/index.xml

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article381933.ab

    Jag känner mig tryggare än någonsin när jag vet att dessa stolta tjänstemän arbetar hårt för att muslimer skall känna att alla i Sverige har samma rättigheter att bli trakasserade av säkerhetspolisen.

    SvaraRadera
  19. Kolla in stickprovskontrollerna av Pappiren! på Bromma. De är ännu värre.

    SvaraRadera
  20. När pitbullen ändå googlar:

    Ta gärna fram mina citat där jag är tveksam till Irakprojektet som sådant – men samtidigt pekar på att det vore rätt jävligt att lämna allt vind för våg nu. If you breake it you buy it.

    Irakierna förtjänar demokrati.

    SvaraRadera
  21. Tullarna kan nog sitt jobb. De vet förmodligen av erfarenhet vilka nationaliteter de har störst chans att hitta något olagligt hos.

    SvaraRadera
  22. Ja, det är fruktansvärt! Färgade människor borde inte få stoppas i tullen alls! Bara helvita gamla tanter skall kontrolleras. Allt annat är rasism.

    SvaraRadera
  23. @Anonym:
    Ja den nationalitet som de har störst chans att "hitta något olagligt hos" som du så fiffigt skriver är i vårt land den svenska nationaliteten. Jag tycker inte att detta är förvånande men det kanske förvånar dig.

    @Lars:
    En av riskerna med att internet finns i nästan var mans hem och att man har öppna bloggar med möjlighet för alla att uttrycka sig är att även oövertänkta synpunkter slinker med. Jag förstod t ex inte ett dugg av vad du ville ha fram (som ironi var det i varje fall bortkastat).

    SvaraRadera
  24. Hax,

    jag har verkligen försökt - alldeles innan denna kommentar - att googla fram dina tveksamheter inför Irakinvasionen.

    Du har säkert rätt om att du var tveksam.

    Efter min förra kommentar, fick jag lite ångest. Hade jag åter överreagerat? Pinsamt i så fall.

    Men min intuition. Det låter väldigt skrytigt, på gränsen till småknäppt kanske, men jag har det senaste året fått en nästan vidskeplig respekt för min politiska intuition.

    Inget mystiskt med det. Har man noga räknat (sedan femtonårsåldern) spenderat fyrtiofyra år på den politiska högerkanten, så utvecklar man utan ansträngning en näsa för det förutsägbara.

    Därför luktar jag mig till att din libertarianism tangerar t ex Erixons neokonservatism. Du är ju ändå svensk - mer än jag, misstänker jag.

    Svenska "timbroiter" tar starka intryck av pro-krigs-randianer och den sorts libertarianer som förknippas med Reason.com, som iofs är en kul & spännande tidning.

    Jag eftersträvar inte en konflikt med dig, och jag vill passa på att betona min beundran för dina insatser visavi FRA-lagen, ramlagen mot rasism och xenofobi och kritik mot lagen om hets mot folkgrupp.

    Kritik du har all rätt att vara stolt över.

    Men din och många andra svenska libertarianers oförmåga att resonera lika pragmatiskt om invandringen och islamiseringen, som om Irakkriget och en del frågor är misstänkt.

    Är det inte dogmatism och ortodoxi som blockerar en realistisk hållning?

    Mvh (trots allt)

    Pitbullen

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.