2008-12-01

Britterna går över till euro?


Är det brittiska pundets dagar räknade?

Enligt EU-Kommissionens ordförande, Jose Manuel Barroso, pågår diskussioner på hög brittisk politisk nivå om att gå in i EMU och därmed även gå över till euron som betalningsmedel.

Kriser är gyllene tillfällen för politiker att göra dumma saker som de inte skulle komma undan med annars.

Och på Island funderar man på att gå över till Euron utan att ens fråga EU om lov först. Eller kanske till den amerikanska dollarn.

Läs mer»

12 kommentarer:

  1. Notera att Barosso säger att stödet för EMU ökat bland "folk som betyder något" - med dessa avses sannolikt inte väljarna.

    SvaraRadera
  2. Det är nog inte så troligt att UK går med i EMU.

    Finanskrisen är ett bra exempel på varför man inte skall vara med i EMU.

    1. UK har en mycket större andel finansiell sektor än resten av EU. Krisen kan därför ses som en asymetrisk chock. Det är då valutaunioner inte fungerar.

    2. UK kunde agera och genomföra räddningsåtgärder jus tpå grund av att de inte var med i EMU. Hade de inte gjort som det gjort hade det gått åt h-e.

    SvaraRadera
  3. Vi skall vara jävligt glada för att Sverige inte är med. Hade kronan inte fallit 20 procent hade exportindustrin varit utraderad nu och vi hade stått inför massarbetslöshet.

    Men det kanske är ett billigt pris att betala för att slippa stå i växlingskö?

    SvaraRadera
  4. Inte en chans att britterna går med på att ge upp pundet, ens nu när det är rekordlågt mot dollarn och euron. Och även som svensk bosatt i UK håller jag hellre fast vid pundet än kastar in landet i valutaunionen när ekonomin är som skakigast, och i ett politiskt läge när fan vet vart EU-skutan styr i vilket fall som helst. Jag tror inte att UK kan införa euron med mindre än att regeringen fullständigt kör över folket, och det är nog tveksamt om Brown vågar göra, med tanke på att han är ganska hårt ansatt av Cameron och de allmänt EU-skepiska konservativa som det är. Om Brown trumfar in euron över huvudet på brittiska folket är nog Labour rätt rökt för ett tag framåt.

    SvaraRadera
  5. och det är SÅÅ jävla planerat.
    sätter allt på att england så småningom, om inte i det närmaste, går med.http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

    SvaraRadera
  6. http://www.amazon.com/Tragedy-Hope-History-World-Time/dp/094500110X/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1228148368&sr=8-1

    om man vill veta vad som kommer att hända under hela sitt liv, foolproof since 1975 and still kicking.

    "I know of the operations of this network because I have studied it for twenty years and was permitted for two years, in the early 1960's, to examine its papers and secret records. I have no aversion to it or to most of its aims and have, for much of my life, been close to it and to many of its instruments. I have objected, both in the past and recently, to a few of its policies...but in general my chief difference of opinion is that it wishes to remain unknown, and I believe its role in history is significant enough to be known."

    SvaraRadera
  7. Då är det nog lättare för Island att börja använda dollarn. För det behövs inget medlemskap i Förenta Demokratiska Staterna. Både El Salvador och Panama använder dollarn som valuta.

    SvaraRadera
  8. Finns det nåt land som har fribanker med banksedlar och guldmyntfot istället för centralbank och en lag som tvingar statens sedlar att vara lagligt betalningsmedel?

    Nåt för Island att införa? Det vore ett lagom stort experiment. Vad har dom att förlora? :)

    SvaraRadera
  9. John:

    Jag skrev på min blogg om hur Island kan göra om man vill basera sitt valutasystem på guld.

    Däremot tror jag inte att det skulle bli så mycket privata sedlar i dagens värld där det ju finns bankkort och pinkoder.

    SvaraRadera
  10. Den enda vettiga lösningen är, som alltid, lassez-faire.

    Om staten bara håller sina klåfingrar borta kommer människor helt utan lagar och tvång att börja använda de valutor som fungerar bäst, om det nu är Dollar, Pund eller Krugerrand.

    Men risken att den vettiga lösningen vinner är, som alltid, i praktiken obefintlig.

    SvaraRadera
  11. @Anonym 22:09,

    Men Flavians metod att smyga in andra valutor/guld bakvägen är väl ganska smart?

    SvaraRadera
  12. Vad jag reagerar på är näst sista stycket.
    "For its part, the European Commission has warned Reykjavik it cannot adopt the euro without joining the 27-strong Union."

    Klart att de kan! Det är bara att böja sätta priser och löner i Euro så är det gjort. Huruvida det är särskilt smart att övergå till en politiskt styrd valuta som man inte har något som helst inflytande på är förstås en annan femma...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.