2008-12-14

IPRED: Låt oss hålla trycket uppe!

Vi måste hålla trycket uppe!

FRA-frågan har gått i ide fram till dess att försvarsdepartementet släpper tilläggsproppen om FRA 2.0. Teledatalagringen, å andra sidan, är het.

En fråga riskerar samtidigt att hamna i bakvatten: IPRED1. Det är oerhört viktigt att hålla trycket uppe vad gäller denna lag om jakt på fildelare. Sossarna har inte bestämt sig ännu. Vi har ett case mot lagen, inte minst vad gäller rättssäkerhetsaspekterna. Och många i de borgerliga partierna har dåligt samvete. Plus att det är viktigt att folk i allmänhet får en bild av helheten, av alla de hot mot integriteten som nu ligger på bordet.

Låt oss därför köra en kampanj!Jag har fått ett riktigt bra pris på 200.000 publiceringar av ovanstående annons på SvD.se. Klickar man på annonsen, då kommer man till denna sida. Med en sådan här annons kan vi nå hudratusentals människor som normalt inte läser bloggar – och få dem att förstå varför IPRED-lagen är dålig.

Om jag lägger ett par tusen spänn i grundplåt – ställer ni upp med resten då? Vi talar inte om några astronomiska summor, utan sammantaget om några tusen. Utslaget på många räcker det med ett litet bidrag från var och en.

Gå till denna sida för mer information om hur du kan göra en donation!

Skulle insamlingen stå på näsan, då får jag väl betala det som återstår. Skulle den bli en succé, då kan vi köpa annonsutrymme i fler tidningar, under längre tid och få fler exponeringar.

Låt oss visa att vanligt folk kan höja rösten!

Och om du inte har råd eller möjlighet att bidra, var inte ledsen för det. Tipsa någon du känner om att de kan lämna ett bidrag till annonsinsamlingen. Eller försök få annonsen [länk] publicerad i andra sammanhang och se till att den länkas till informationssidan [länk].

(Dessutom kan jag meddela att det pågår en del försök att få större sponsorer att bidra till riktiga tidningsannonser mot IPRED1, i prasselmedia.)

45 kommentarer:

 1. En svensk microkampanj. Det kan bli intressant. Och det brukar vara effektivt i UK och USA.
  Erik H

  SvaraRadera
 2. Var skulle vårt samhälle hamna utan sånna som dig, tack!

  SvaraRadera
 3. Glöm inte att tipsa Resumé och Dagens Media. Det är inte varje dag medborgarna annonserar.

  SvaraRadera
 4. Du är toppen! Självklart ska vi fortsätta kämpa emot denna lag, IPRED. Själv fildelar inte jag, men jag tänker inte bara för det acceptera lagar som inte är rättssäkra.

  SvaraRadera
 5. Tonen på faktasidan bygger på vad jag skrev i en bloggpost förra veckan – som blev länkad av oerhört många. Målet är att argumentera inför folk som kanske inte vet så mycket om internet, men som tycker att rättssäkerheten är viktig.

  SvaraRadera
 6. Ge Ipred vad det tål! Jag donerar direkt!

  SvaraRadera
 7. Tack för initiativet Henrik! Här kommer en donation i storleksordningen en månads TV-licens. Känns som att pengarna gör mer nytta hos dig.

  PS stava gärna om "illigala" till "illegala" i Bokbålsparagrafen :)

  SvaraRadera
 8. Donerat! Mycket bra initiativ!

  SvaraRadera
 9. Lade till länkkoden i sidfoten till min blogg och hoppas det kommer igång en viral kampanj.

  Sett ur rättssäkerhetens perspektiv menar jag Ipred är långt värre än FRA.

  SvaraRadera
 10. Bra initiativ, bidrag inskickat.

  SvaraRadera
 11. Tack!

  Nyanserna mellan de olika galenskaperna på integritetsområdet kan diskuteras. Jag blir ibland själv fundersam över vad som är värst. (Värsta folkstormen tror jag dock att det kommer att bli om teledatalagringen.)

  Hur som helst - debatten om IPRED får inte tystna, bara för att propositionen är lagd.

  Tack alla som bidrar!

  SvaraRadera
 12. Donerat och klart!

  SvaraRadera
 13. Donerat det plånboken tillät!Hoppas det hjälper =)

  SvaraRadera
 14. Lade till annonsen som ett inlägg i min blogg: http://infallsvinkel.wordpress.com

  Hoppas att du inte misstycker.

  SvaraRadera
 15. Donerat.

  Skall annonsen hållas exklusiv för "kommersiella" media eller kan man lägga upp den på bloggen?

  SvaraRadera
 16. Verkligen imponerande inititativ; jag gör vågen.
  För övrigt så talades det mycket om FRA idag på P1 i programmet Publicerat.
  Enligt det programmet så har det dessutom lagts upp diverse om FRA som går att gå in och kika på Tidningsutgivarnas hemsida; TU.

  SvaraRadera
 17. Henrik, för oss som inte har paypal men som har payson, går det lika bra att donera via den kanalen?

  SvaraRadera
 18. Pengar är inkastade i hatten - nu får pastor Alexandersson skicka den vidare för att samla in veckans kollekt!

  SvaraRadera
 19. Här är länken till TU:

  http://www.tu.se/


  Tror du inte att du kan snacka till dej en gratisannons; eller en annons för en symboliska summa istället?

  Med tanke på att TU ger sken av att intressera sig för frågan.

  SvaraRadera
 20. Japp, det går bra att använda annonsen och att länka till argumentsidan som ni vill.

  Payson: Visst. Använd donationsknappen i bloggens högerspalt. Jag räknar kallt med att allt som kommer in de närmaste dagarna är till annonsen.

  Tack för alla glada tillrop!

  SvaraRadera
 21. Äsch nu rörde jag visst till det så här mitt i natten.
  Det kunde nog vara pedagogiskt riktigt att hitta andra benämningar än alla dessa eviga förkortningar; som nog faktiskt inte är vare sig särskilt säljande eller lätta att förstå sig på.

  Alla dessa förkortningar tror jag kan riskera att skrämma bort människor som inte är uppvuxna med internet och som blir blockerade av dataspråket.
  på att det går att få annonsstöd för Ipred förstås.
  FRA är ju en annan sak.

  SvaraRadera
 22. Känner man sig modig skulle man ju faktiskt kunna skriva ut texten och dela ut den som flygblad på stan!! Eller kanske råka glömma lite papper lite varstans, som på ett café, i biblioteket, i skolans matsal......

  SvaraRadera
 23. Så, nu har jag bidragit med en slant.

  SvaraRadera
 24. Hundra spänn ger ju alltid nåt, bra jobbat och varsågod :)

  SvaraRadera
 25. Självklart att jag är med och donerar en slant mot denna vidriga lag!
  /satmaran

  SvaraRadera
 26. Donerat till plusgirot. Det här är ett jättebra initiativ, önskar jag kunde bidra med mer.

  SvaraRadera
 27. ...hah, och det kunde jag. Hade 73 spänn på paypalkontot, jag bidrar med dem också. Inte mycket, men många bäckar osv ;)

  SvaraRadera
 28. Nu har du 1000 kronor mer i kassan :) Bra initiativ!

  SvaraRadera
 29. Låt oss veta om det saknas pengar när det närmar sig, jag kan nog krama mer pengar ur kassan om det behövs :) Vi delar gärna på kostnaden för denna och framtida kampanjer... varför inte i pappers upplagorna också?

  SvaraRadera
 30. Bra initiativ! Hur blir det om man använder Adblock, räknar SVD sidan som besökt även om inte just annonsen laddas ned? Iof är det väl främst de som inte använder Adblock som vi behöver nå ;-)

  SvaraRadera
 31. Uppdatera gärna med statusrapport hur det går med insamlingen.

  Glöm inte att lägga undan ett par spänn till en god trappist!

  SvaraRadera
 32. "Inte ens den som vill bygga på andra verk för att skapa satir kommer undan. Vilket kanske mer är ett avsteg från vår kulturtradition än från vår rättsstradition. Länk"

  Jag tror detta är en ren missuppfattning från Mårtenssons sida. Han översätter nämligen "illegalt producerad" som "illegalt skapad". Jag tror "producerad" skall översättas till "kopierad" i stället. Och då faller resten av resonemanget om att satir skulle drabbas.

  Illegal producering utan att ha handlat uppsåtligt eller oaktsamt. Hur är det möjligt? Det är ju inte alls så omöjligt då. Det räcker med att man har någon anledning att tro att materialet INTE har upphovsrätt.

  Men det klart, någon kommer ju att tolka alla luddiga paragrafer, så man vet aldrig säkert.

  SvaraRadera
 33. På sidan som reklamlänken skulle leda till påstås det att "Utöver att nöjesindustrins advokater kan genomföra en privat husrannsakan hos dig kan alltså dina pengar på banken komma att frysas.". Den newsmill-artikel som hänvisas till innehåller dock inga belägg för detta.

  Är det verkligen realistiskt att tro att tillgångar skulle frysas? För mig känns det mest som en överdrift som florerar i bloggosfären. [relevant lagkapitel]

  Jag tycker att det känns mer angeläget att påpeka att de s.k. "bevis" som domstolar ska ta ställning i praktiken inte är mer än en parts påstående. Att använda en skärmdump är som att skriva ned sitt påstående på ett väldigt formellt sätt - det ökar inte bevisvärdet men kan ge intrycket av att man har mer på fötterna än vad som är fallet.

  En annan viktig punkt är också vad Mikael Nilsson påpekar om polisens ökade befogenheter.

  Man måste ställa sig frågan hur det påverkar integriteten för oss alla (inte bara fildelare) när vem som helst (alla är ju upphovsmän på något sätt) på mycket vaga grunder kan få ut integritetskänsliga uppgifter och kraven för att polisen ska få ut dem sänks betydligt. Polisens nya befogenheter gäller dessutom vad jag kan förstå inte bara i fildelningsfall utan rent allmänt. Kombinera detta med litet datalagring och ändamålsglidning och det ser ganska skrämmande ut.

  SvaraRadera
 34. En självklar sak att bidra till! Tack för allt du gör och skriver. Hojta om det behövs mer i kassan.

  SvaraRadera
 35. Här skall pengar doneras. Bra initiativ, Henrik!
  Dock är jag likaväl skeptisk till utfallet eftersom jag resonerar enligt devisen att Historien har en otäck tendens att upprepa sig.

  Maktpropåer är folket oftast alltför villiga att suga åt sig. Det där med lagar och deras innebörd är alltför esoteriskt för dom flesta.

  Bloggar? Vad är det för nåt, säger säkert också 90% av befolkningen? Jag har vänner som motvilligt använder datorer i jobbet, ännu mindre på fritiden. Nä, 60-talister.

  De resonerar tyvärr som att de har inget att dölja och makten har vi inget att frukta från. Just vad gäller fruktan.

  Rättssäkerhet?!

  Har ni sett bilder på medeltyskar som står på led och beskådar judevandringarna genom städerna på vägen till tågstationerna och boskapsvagnarna?

  Är jämförelsen missvisande? Vad är skillnaden? Stater kan sanktionera vilka omoraliter och andra etiska vidrigheter som helst i den här världen med lite ideologi och annat tal om att regleringar är nödvändiga. Sen finns det alltid några som mer än gärna ställer upp på att implementera dem på gräsrotsnivå oxå.

  Men visst ställer jag upp på det här.


  /Winston Smith

  SvaraRadera
 36. Textmassorna på faktasidan kommer att dränka hälften av de som faktiskt klickar sig dit.

  Korta och koncisa budskap!

  SvaraRadera
 37. Har ni sett bilder på medeltyskar som står på led och beskådar judevandringarna genom städerna på vägen till tågstationerna och boskapsvagnarna? Är jämförelsen missvisande? Vad är skillnaden?


  Ingen alls.Utrotningen av judar och Ipred är samma sak för oss som inte är relativister.

  SvaraRadera
 38. Utmärkt initiativ. Bidrag lämnat.

  SvaraRadera
 39. http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/12/vem-ska-kolla-vem.html

  SvaraRadera
 40. http://vansterwiki.blogspot.com/

  Om det fanns en bild som inte blinkade så förbenat kanske man skulle kunna lägga den i ett nyhetsbrev med 26000 mottagare.

  SvaraRadera
 41. Jag har lagt en hundring till insamlingen, och dessutom har jag lagt upp en bloggpost om annonseringen:

  http://tantrikblog.wordpress.com/2008/12/16/angelagen-insamling/

  SvaraRadera
 42. Har öronmärkt lite kosing på nästa lön redan ;) Keep it up!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.