2009-01-07

Teknikfråga

Finns det något enkelt och lätthanterligt system (för oss teknikidioter) för att kolla hur många som läser en blogg med RSS?

20 kommentarer:

  1. Nej.

    Du kan kolla på statistiken på rss-URLen. MEN det säger dig inte hur många olika personer det är. Dessutom läser en del (som jag) med verktyg som Google reader, och då blir det bara en nedladdning per potentiellt hundratals eller tusentals läsare.

    Men det är kul att logga in på google reader och kolla hur många som läser ens blogg med det verktyget (copyriot gjorde det nyligen och blev överraskad).

    SvaraRadera
  2. När jag ser antalet besök som går direkt till enskilda poster (som inte är länkade från andra bloggar) så börjar jag misstänka att jag har betydligt fler läsare än jag trodde.

    SvaraRadera
  3. För att bespara dig besväret så säger Google Reader just nu:

    Feed URL: http://henrikalexandersson.blogspot.com/feeds/posts/default

    Abonnenter: 337

    SvaraRadera
  4. Henrik, "bränn" din rss-feed på www.feedburner.com, lägg in den nya adressen i dina bloggerinställningar så kommer du kunna se statistik på lite allt möjligt. Hur många som prenumererar exempelvis.

    Jag vet inte om de som redan prenumererar måste byta adress eller om de automatiskt byter till din feedburner-adress. Men det är värt ett försök, regga dig dig och byt ut din rss-adress någon dag innan du skriver något om det på bloggen för att se ifall de som redan prenumererar behöver ändra sina adresser.

    ... det kanske blev lite bökigt förklarat men jag hoppas du förstår...

    SvaraRadera
  5. Finns ju feedburner, använd det!

    SvaraRadera
  6. Feedburner är det som gäller. Möjligvis kan du få en ledtråd om du har google webmaster central installerat

    Ett annat sätt är att skriva en blogpost med mkt internlänkar vars internlänkar du vet är superintressanta så ser du hur många som klickar igenom. Ett mkt grovt sätt jag vet.

    SvaraRadera
  7. Använd snälla inte FeedBurner. Jag är rätt kunnig inom området, och medan det är bekvämt för dig, så ökar det svarstider för abonnenter och manglar URL:er i RSS-flödet.

    Så, jag ber dig, gör det inte. Istället borde Blogger ge dig ett alternativ, men så tycks inte vara fallet.

    Det finns andra alternativ, men det handlar om standardsätten att kolla statistik på hemsidor.

    SvaraRadera
  8. feedburner hjälper inte mot google reader och liknande - de ser ut som en enda prenumerant.

    SvaraRadera
  9. Feedburner är värdelöst för alla utom den som intresserar sig för statistik. Användare avskyr det eftersom hela bloggen blir långsammare

    SvaraRadera
  10. Google Reader presenterar väl hur många subscribers den har i sin user-agent när den hämtar en feed? Jag kan se exakt hur många som använder Google Reader för min feed.

    SvaraRadera
  11. Feed URL: http://henrikalexandersson.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

    Abonnenter:46

    Vet dock ärligt talat inte vad det är för skillnad mellan alt=rss och det som man får upp när man väljer atom i t.ex. firefox

    SvaraRadera
  12. @anonym: bloggen blir långsammare? Det är ju en sanning med viss modifikation. bloggen eller feedens sida i sig blir ju inte segare för att man använder feedburner, enda bieffekten feedburner har är att de som prenumererar på feeden får nyheterna först när feedburner uppdaterat feeden vilket är varje halvtimme eller så, om jag inte minns helt fel. Går alldeles säkert att ställa in någonstans.


    För övrigt räknar feedburner precis som vilket statistikscript som helst för vanliga hemsidor. Feedburner kollar av antalet unika RSS-avläsningar som görs per dag och baserar ens siffror på det.

    SvaraRadera
  13. Blir det alldeles för upprepande om jag säger feeeeedburner? :)

    SvaraRadera
  14. Jag kör RSS med Mozilla Firefox :) Enklare kan det inte bli! ;)

    SvaraRadera
  15. Jaha, så var det dags för det främmande språket igen.
    RSS,URL, feedburner, googlereader... m m m m m m


    Finns det någon som har tillräckliga pedagogiska kunskaper för att förklara för mej vad en RSS är; och vad jag kan göra med en sådan.

    Är det något bra?

    Passar den att servera ihop med en fräsch grönsallad och ett glas rött vin?

    SvaraRadera
  16. Jösses, det där inlägget kunde nog missförstås.

    Jag är väldigt fast förankrad; med en morgonpigg - och nattsömnig - man.


    Jag blir bara så utsliten av alla de där teknikfraserna.

    SvaraRadera
  17. helena:

    http://www.letmegooglethatforyou.com/?q=rss+feed

    SvaraRadera
  18. Well, för att undvika feedburner. Kan man eventuellt använda Google Analytics (jag har dock inte testat det hela). Problemet är att Google Analytics inte är helt enkelt för tekniskt ointresserade.

    Men här är en länk i alla fall: http://hamletbatista.com/2007/07/24/tracing-their-steps-how-to-track-feed-subscriber-referrals-with-google-analytics/

    SvaraRadera
  19. Tack för länkarna. Ska försöka förstå.

    SvaraRadera
  20. Henrik-Alexandersson.se på bloglines.com

    73 subscribers

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.