2009-02-01

SR granskar FRA

I dag sändes det första SR P4 Granskar. Ämnet var FRA.

Så mycket nytt tror jag inte att vi fick veta. Man kan i och för sig notera att FRA-chefen, Ingvar Åkesson, öppet deklarerade att människor bör betrakta allt som sänds via e-post som "vykort" som vem som helst kan läsa. Han verkade dock inte se detta som något problem.

Vi har dessutom hans ord på att avlyssning för icke-militära ändamål är den dominerande delen av FRA:s verksamhet.

I övrigt var allt som vanligt. Åkesson duckade och konstruerade halmgubbar. Till exempel gjorde han ett nummer av att FRA inte kommer att lagra alla e-postmeddelanden – vilket jag inte heller tror att någon har påstått. På så sätt undvek han det faktum att om FRA är på jakt efter all kommunikation från spion@terrorist.ru, som handlar om vad som sades på EU-kommissionens förra möte – då kommer FRA att skanna av all datatrafik (som passerar landets gränser) för att hitta denna nål i den digitala höstacken.

Min insats i sändningen får andra bedöma. Men en viktig poäng som jag tror att jag lyckades få fram är att man bör skilja på militär och polisiär verksamhet. En annan att människor i ett land med massiv övervakning tystnar och ålägger sig självcensur. En tredje att de sociogram som byggs upp i praktiken är lika med åsiktsregistrering.

Sedan är den kanske största frågan fortfarande öppen: Om man ger staten detta massavlyssningsverktyg, hur vet vi då hur det kommer att användas i framtiden?

Länk»

17 kommentarer:

 1. Om alla e-brev ska betraktas som vykort, då borde ju alla telefonsamtal (åtminstonde ip) betraktas som, typ komradio.

  (Heter det komradio ny för tiden? Kommer ihåg att man var tvungen att säga "kom" efter det att man snackat klart så den andra viste när det var hans tur)

  SvaraRadera
 2. det är även bra att andra medier börjar granska eu:s regleringsiver och skrivningarna i medina-rapporten:

  http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/123843-eu-politiker-vill-freda-pirate-bay

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/123897-ask-anklagas-for-flathet-mot-eu

  SvaraRadera
 3. Att man ska betrakta all kommunikation som inte är krypterad som "vykort" har ju hackare och internetveteraner sagt jättelänge. Om inte FRA läser det så lär tyskarna, någon i UKUSA-samarbetet (USA, UK, Nya Zeeland, Australien och Canada) eller någon glad radioamatör med en antenn på taket som kan ta in någon satellit. Nu sker ju det mesta av överföringen genom kabel, men där avlyssnas det friskt ändå..

  Så om inte FRA lyssnar på svenskarna så gör ju någon annan förmodligen det och vi kan inte göra ett skit åt det. Den viktigaste frågan är ju dock att FRA ska ge fan i svenskarna för staten ska ge fan i sina medborgare.

  Men faktum kvarstår dock.. Skandalerna kring NSA i USA har alltid varit att NSA lyssnat på amerikaner, inte att de lyssnat på resten av världen. Informationen som kommit ur de händelserna kan vi dock lära sig en del om för de är applicerbara på hemmaplan också.

  SvaraRadera
 4. Och just ja. Om NSA inte har kunnat hålla fingrarna borta, trots jävligt hård lagstiftning i och med FISA och allt vad USA har i form av konstitution för att skydda sina medborgare, varför skulle FRA göra det?

  Eftersom FRA verkar se NSA som sina stora idoler och eftersom det finns stora paralleller (de står inför samma problem med de där svåravlyssnade kablarna) så varför skulle de inte kunna göra sin egen "warrantless eavesdropping"-skandal?

  Operation MINARET, Operation SHAMROCK, Operation Highlander.. Skillnaden här är att vi VET att NSA gjort dumheter, om FRA vet vi inget, men ingen är väl naiv nog att tro att en organisation med den kulturen som lätt frodas i dylika orgnisationer INTE gjort något snedsteg, ens någon enda liten gång..

  Och nu har vi gett dem ännu mer data och ännu roligare leksaker..

  SvaraRadera
 5. Jag har precis lyssnat på programmet - som innehöll en del bra musik dessutom :-)

  Den här musiken är upphovsrättsskyddat material och sådant material är också vad Sveriges Radio - VÅR radio - hänvisar till när man undrar varför man inte själv kan spela in ett program.

  VI äger alltså inte beskrivningen av vår egen verklighet!

  Närsomhelst kan alltså någon på VÅR? Radio besluta att radera en del av beskrivningen av VÅR historia och verklighet?!?!?

  Nå, tillbaka till innehållet i programmet:

  Henriks insats var precis lika bra som alltid. Det är som att lyssna på referatet till en "spännande" ishockeymatch. Det dribblas och så slår HAX ett slagskott som målvakten bara inte kan ta!!! Man riktigt hör hur pucken viner i luften. MÅL?

  Nej, precis när pucken passerar armen på målvakten - som inte KAN ta den - så glider ett extranät?? ned framför målburen. Pucken studsar i detta nät och kommer aldrig i mål. Vafan är detta för match. Bryt matchen! Ge mig biljettavgiften tillbaka!!!

  FRA låtsas alltså svara på frågor. FRA låtsas delta i någon "debatt" (Muahaha). Den som frågar vill aldrig ställa borrande frågor. Frågor som inte slutar bara för att den "intervjuade" svarar att "låt mig istället svara på frågan om vad jag tycker om vädret" eller nåt liknande. Så kan ett svar bli att man spanar inte på personer i Sverige men meningen slutar inte utan fortsätter (omärkligt?) med snack om vapensmuggling eller hot i Afganistan eller någonting annat. Det blir liksom inte två meningar och man undrar varför. Ryska mördare anställda av GRU som
  finansierar sin verksamhet med vapen och narkotikasmuggling MEN SOM BOR I SVERIGE - spanas det på såna? Om det gör det så spanar man alltså på personer i Sverige och ljuger alltså. Men intervjuaren lyckas, orkar, inte följa upp påståendet om att det inte spanas på personer i Sverige OAVSETT ALLT ANNAT! Så varje "borrande fråga" rinner liksom alltid ut i sanden!!!

  I programmet besöker journalisten FRAs huvudkontor på Lovön utanför Stockholm och växlar några ord med några "signalspanare" där som inte säger någonting alls egentligen om vad de sysslar med. Henrik Alexandersson som har denna blogg intervjuas. Han gör så gott han kan och misslyckas inte.

  Programmet är hur som helst en någorlunda sammanfattning av hela FRA-frågan. Den stora frågan är naturligtvis hur framtiden ser ut - med ändamålsglidning - med risker för en annan sorts regering - med samarbete med andra stater...

  Väl värt att lyssna på!

  SvaraRadera
 6. Då har Åkesson alltså erkänt att privat kommunikation inte får förekomma längre (det där om vykort). Genom att han inte heller ser detta som ett problem, så betyder det att han inte respekterar grundläggande fri- och rättigheter. Punkt. Kan en sådan människa tillåtas fortsätta vara chef för en svensk myndighet?

  - Pontus

  SvaraRadera
 7. Henrik, jag tycker din blogg är helt föträfflig! Ingen annan svensk blogg lyfter upp så mycket nyheter i frågor som jag är intresserad av.

  Därför blir jag extra ledsen när just du försöker slänga in billiga skott som felaktiga referat.

  Det du misslyckas med att beskriva gällande Ingvar Åkesson och hans syn på e-post som vykort, är att han inte ska ses som vykort för att FRA specifikt ska avlyssna dem (i intervjun ville i alla fall Ingvar Åkesson mena på raka motsatsen) Utan snarare att e-post ska betraktas som epost för att tekniken för att skicka e-post fungerar på det sättet. Din e-post hanterare och den du skickar tills e-post-hanterar har ju full insyn i okrypterade meddelanden, och det borde du veta om!

  Det finns tillräckigt mycket verkliga saker att ha emot FRA för att man ska behöva hitta på saker.

  Lev väl!

  SvaraRadera
 8. Om man inte är intresserad av svenskars kommunikation varför tvingar man då svenska ISP att vidarebefordra svenskars utlandskommunikation till FRA?

  Jag litar inte ett dugg på myndigheterna. Lika trovärdiga som ÖB år 1973 om IB-affären: http://svtplay.se/v/1393143/ob_stig_synnergren_i_aktuellt

  SvaraRadera
 9. Fridolf: ISP:erna ska väl inte heller läsa din epost, så de kan rimligen inte alltid veta vems ettor och nollor som är vems. Därför. Förslaget är rimligt OM man vill köra dammsugarapproachen till sigint - ta allt och sortera i efterhand.. Det är ju därför vi protesterar, vi vill inte att FRA ska ha ALLT..

  SvaraRadera
 10. Jag har svårt att begripa hur Åkesson kan komma undan frågan om insamlingens omfattning vid varje debatt han deltar i. Vissa påstår att ALLA Sveriges internetleverantörer måste skicka ALL trafik som passerar Sveriges gränser till FRA. Åkesson påstår att de endast behandlar en promilles promille(?!)
  Den naturliga följdfrågan är då givetvis "hur ska FRA kunna hitta något alls om de missar 99,99%?". Hur kan Åkesson slippa undan denna fråga gång efter annan?
  Han vill givetvis inte svara på detta utan hoppas att svenska folket går på det där om promilles promille så att de kan känna sig trygga och inte kräva FRAs avveckling.

  Anonym: Det heter datatelefon nu för tiden :)

  SvaraRadera
 11. Hex: Andra stater har använt något i stil med NarusInsight för att göra en första filtrering redan ute hos ISP:erna (vilket är logiskt). Vad Åkesson säkert försöker hävda är att det bara är data som kommer till FRA efter den första filtreringen som räknas (och då kan det säkert vara en promilles promille, de är ju rimligtvis inte speciellt intresserade av folks torrentnerladdningar eller youtubedata).

  Det argumentet måste skjutas ner av oss. Om FRA filtrerar ut en promilles promille ifrån ALL data som passerar landets gränser samtidigt som de kontrollerar filtret, ja då har de tillgång till all information. Sen att de inte tittar på all info är fullständigt irrelevant.

  SvaraRadera
 12. Men en viktig poäng som jag tror att jag lyckades få fram är att man bör skilja på militär och polisiär verksamhet.

  Hur?

  SvaraRadera
 13. @Hans J: SR har väl aldrig sagt att man inte själv får spela in ett program? Det är fritt fram att spela in sändningarna för eget bruk, och har alltid varit.

  Dessutom lägger SR numera gärna ut allt material de har möjlighet till som streaming och/eller poddradio, men det är faktiskt så att upphovsrätten till musiken lägger krokben för SR:s internetambitioner.

  SvaraRadera
 14. @AndersH:

  "SR har väl aldrig sagt att man inte själv får spela in ett program? Det är fritt fram att spela in sändningarna för eget bruk, och har alltid varit."

  EXAKT! Berätta hur man gör :-)

  "upphovsrätten till musiken lägger krokben för SR:s internetambitioner."

  EXAKT!

  Det var ju det jag skrev. Fast jag vet ju iofs inte vad deras ambitioner egentligen är...

  "Dessutom lägger SR numera gärna ut allt material de har möjlighet till som streaming och/eller poddradio"

  Streaming fungerar till exakt den sekund som DE stänger av den. Det var precis DET som var min invändning. Tack för hjälpen med att klarlägga att DU och JAG inte KAN dokumentera vår samtid via detta medium.

  SvaraRadera
 15. kan man da betrakta krypterad e-post som brev? tycker att den har web-comicen slar huvudet pa spiken http://xkcd.com/538/

  SvaraRadera
 16. Vykort är fortfarande inkluderade i brevhemligheten, så staten får lik förbaskat inte ta del av dem och göra redister över avsändare/mottagare.

  SvaraRadera
 17. @Hans J: Svar på en gammal diskussion, men det går väl hur bra som helst att spela in från radion? På kassett, CDR eller datafil. Det har folk gjort sen bandspelaren uppfanns för 60 år sen.

  Det går att spela in streaming också, antingen direkt i datorn, eller via analogljudet ut från datorn.

  Plus som sagt att de erbjuder poddradio som alltså är mp3-filer avsedda för nedladdning.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.