2009-03-19

Absurdistan

Vad håller ni på med där uppe i Fosterlandet? Så här från kontinenten verkar det lite småsnurrigt...

Tingeling-krisen?!?

Har jag förstått detta rätt? Ni har haft melodifestival. På denna melodifestival framfördes detta småroliga nummer med tillhörande sketch. Varvid ryska ambassaden gick i taket.

Ryssarna klagade på att inslaget bygger på stereotyper och Rysslandsfobi. De anförde också Dorsin & Co borde spärras in på mentalsjukhus. Ehhh..? Ryssar som vill spärra in komiker på mentalsjukhus? Snacka om stereotyper! Och snacka om att det kanske finns skäl att ha Rysslandsfobi...

Detta sker, olyckligtvis, i samma veva som Ryssland förklarar att landet nu står inför en militär upprustning. Oups!

Sveriges Television får kalla fötter och sänder en blomsterkvast som ursäkt till ryska ambassaden. Varvid sossarna, av alla, ryter till och säger att här skall fan inte bes om ursäkt. Vi råkar ha yttrandefrihet här i landet! Vilket i sin tur leder till att tv dementerar sin ursäkt.

Hmm... Tur att ryssarna inte tycks känna till Hipp Hipp. Gjorde de det skulle de väl invadera oss på grund av detta och detta.

Törs man åka upp till Stockholm nästa vecka? Eller står ryssen vid Vaxholm?

21 kommentarer:

 1. Ahlins kompetenta reaktion var överraskande men blir inte mindre glädjande för det.

  SvaraRadera
 2. Nja, nu ska man ju invänta med nedrustandet av försvaret, så än så länge är väl Sveriges försvar gott?
  Så våga du dig dit bara, vi som bor i Finland får väl snart säga att Sveriges sak är vår sak. Eller hur var det nu?

  SvaraRadera
 3. Mao så ber (s)vt Urban.. om ursäkt ? en slags löjeväckande trippelpudel. Suck. Alltså, vore det inte mer praktiskt om svt tog ställning för yttrandefrihet från början istället, för att hålla på med att skicka blomster till Rysslands stasi-ambassad och annat ofräscht.

  SvaraRadera
 4. Och hade ryssen sett detta så hade han nog släppt "the Bomb" rakt av. :-)

  Njut av Kreml High!

  http://video.google.com/videosearch?client=safari&rls=sv-se&q=kreml+high&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&ei=ujHCSfnvD5CLsAbo9MHVCw&sa=X&oi=video_result_group&resnum=4&ct=title#

  SvaraRadera
 5. Som vanligt leverar Henrik kontentan, smärtsamt enkelt och rakt på sak;

  "Ehhh..? Ryssar som vill spärra in komiker på mentalsjukhus? Snacka om stereotyper! Och snacka om att det kanske finns skäl att ha Rysslandsfobi..."

  Case frikkin closed!

  SvaraRadera
 6. Tycker den här kommentaren är den bästa hittils :-)

  http://ablativ.blogspot.com/2009/03/tingelingsky.html

  SvaraRadera
 7. Diktaturer av olika slag TOTALT saknar förståelse för yttrandefrihet och tryckfrihet. I deras värld existerar inte den fria tanken, och således MÅSTE allt som sägs och publiceras offentligt vara ett uttryck för politisk policy och ha ett politiskt motiv.

  Det kan röra sig om länder i Mellanöstern som vill förbjuda danska karikatyrer, kineser som vill förbjuda japanska historieböcker, eller ryssar som vill förbjuda svenska parodier.

  För övrigt såg jag en rysk julshow på tv och det var det gräsligaste jag någonsin sett. Fick vår melodifestival att framstå som finkultur.

  /Paul W

  SvaraRadera
 8. Och nu säljer låten bra i Ryssland. Staten har ingen pli på sina innevånare därborta :-)

  Annars föredrar jag en gammal sketch om reklam från sovjetiska turistbyrån: "Besök Sovjet innan Sovjet besöker dig".

  Förre israelambassadörens vandalisering av ett konstverk på moderna muséet går inte heller av för hackor. Det är annat än en verbal protest det!

  SvaraRadera
 9. Svängig låt. Var det den som vann sedan?

  Ryssar är en sorglig samling folk. Nja, egentligen mest deras ledare. De har absolut ingen självdistans.

  Rysslandsfobi är ett sundhetstecken.

  /LD

  SvaraRadera
 10. Det är inne att känna sig kränkt. Det har inget att göra med om man är diktator eller inte.

  Ryssar kan väl också bli kränkta. Sen är det naturligtvis så att lite skit får man tåla. Själv tyckte jag inslaget var skittråkigt, och då har jag ändå betalt för det.

  Det känns som Ahlin borde ägna mer tid åt ACTA-förhandlingarna. Björling fick en fråga i riksdagen idag om det, men smet undan.

  SvaraRadera
 11. Thomas Palm: "...Förre israelambassadörens vandalisering av ett konstverk på moderna muséet går inte heller av för hackor. Det är annat än en verbal protest det!..."

  Var det inte ett annat museum, historiska, som var värd? Ja, Zvi Mazel tog aktiv del i den installationen och blev därmed en del av "konstverket". Feiler borde vara stolt över hur känslorna svallade över. Inte olikt det konstfack har sponsrat på senare tid på broar etc. :) Inget hot mot person hos Mazel i alla fall.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 12. Sen är det ju lite bullshit att ryssar inte skulle tåla satir. Deras mest populära komediserie på hemmaplan Nasha Russia (Vårt Ryssland) är uppbyggt på satir om alla stereotyper som finns i Ryssland. Däribland horor, korrupta snutar, värdelösa fotbollslag etc etc.

  I det här fallet så är det väl snarare så att svensk media låg på ryska ambassaden för en kommentar, varpå de fick en. Sen att det finns lirare i Sverige som inte kan ta deras, måhända tråkiga, skämt tillbaka om att de som gjort inslaget borde spärras in på psyk med en nypa salt, utan börjar gaffla om behovet av svensk militär upprustning gör ju det hela bara ännu mer komiskt.

  SvaraRadera
 13. Näe HAX, nu tror jag du gör en höna av en fjäder och bara följer med som ett får bland de andra mediala fåren. Jag håller däremot med Fredrik här ovan fullständigt.

  Fantisera bara en liten stund på att den där ryska ambassadören hade varit lite modernare, förstått sig på media, haft lite nationalistisk självdistans, inte varit så lik våra politiker och därmed tagit det hela med ett flin och rådgivit sina landsmän att köra en liknande kupp i pausen vid finalen i Moskva.. Då hade du fått se hur svenska politiker hade betett sig och tro mig, de hade varit en karbonkopia på den där ryska stofilen. Törs jag gissa att du även hade hakat på det drevet?

  /William T.

  SvaraRadera
 14. Det enda som kunnat toppa att sossarna skriker om yttrandefrihet vore väl att borgarna gjorde det.

  SvaraRadera
 15. Tja visst har Fredrik rätt oxå, att satiren är ett känt ryskt fenomen.

  Där har det dock fungerat mer som en politisk säkerhetsventil gentemot makten för att inte detta genom århundradena förtryckta folk ska tappa förståndet och kontakten med verkligheten (dom vet ju att deras ledare gjort det). Satir sprunget ur ren självbevarelsedrift alltså.

  Satir för att enbart roa är en mindre känd företeelse hos detta stolta folk.

  Det viktiga är ur vilket temperament satiren och komiken har sitt ursprung.


  /LD

  SvaraRadera
 16. Ack ja, humor är farligt.
  T o m så enkel humor som det inslaget.

  Det är bäst att förbjuda humor, satir, ironi, ja allt som inte styrs av makten.

  SvaraRadera
 17. Småroligt minsann. Hade det varit lika småroligt att driva med liknande antikverade stereotyper om afrikaner, judar, tyskar, kvinnor, homosexuella osv?

  1800-talet hörde av sig, de vill ha tillbaka sin humor...

  Sverige känns så jävla efterblivet ibland. Som en liten by någonstans i världens yttersta periferi, vars invånare likväl tror de lever i världens mest civiliserade land.

  SvaraRadera
 18. Och det allra mest efterblivna och perifera i vårt land, är att det fortfarande finns folk som anser att socialism eller kommunism har ett berättigande...

  SvaraRadera
 19. Precis Kenneth! Och sen finns det de som tror att de svävar över detta och tillhör den civiliserade världen, fast de själva är själva fundamentet i bonnigheten. Känner du igen dig?

  SvaraRadera
 20. Johan, jag är ledsen om jag sårat din nationella stolthet. Jag blev bara mäkta irriterad över alla svenska kommentatörer på youtube vilka uppenbarligen anser sig ha rätt att bestämma vad ryssarna får bli förnärmade av.

  Yttrandefrihetsfrågan är givetvis solklar. Men vill man spela med i en globaliserad värld får man från svensk/skandinavisk sida inse att inställningen att ingenting är heligt är något mycket skandinaviskt -- och därför bemöda sig om att visa individer från andra delar av världen en större respekt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.