2009-03-27

Avstängning av fildelare från nätet: Faran är INTE över!

I flera media har vi i går och i dag kunnat läsa att EU har sagt nej till avstängning av fildelare från internet.

Det är att ta ut segern på tok för tidigt.

Det Europaparlamentet behandlade i går var den så kallade Lambirdinis-rapporten – som verkligen är ett mycket bra papper. Bland annat ger den Sverige en rejäl knäpp på näsan vad gäller FRA.

Men att påstå att gårdagens beslut sätter stopp för försöken att stänga av fildelare från internet är fel – på flera sätt.

Rapporten har ett antal, riktigt bra, skrivningar om medborgarnas rätt till ett fritt och öppet internet. Med de snälla glasögonen på, kan man säga att dessa skrivningar gör det väldigt svårt att acceptera en avstängning.

Men rapporten öppnar även för undantag och inskränkningar – om dessa är "nödvändiga, proportionerliga och lämpliga i ett demokratiskt samhälle". Vilket alltså blir en tolkningsfråga.

Ingenstans står det uttryckligen att läsa att man säger nej till en avstängning av fildelare från nätet, som sådan.

Dessutom är detta "bara" en initiativrapport, det vill säga en åsiktsförklaring från Europaparlamentet. Lagstiftningen ligger i det så kallade telekompaketet, som skall behandlas i slutet av april. Och där finns fortfarande de skrivningar som öppnar för en avstängning kvar.

Det är alltså våldsamt överdrivet – och direkt fel – när TT, Svenska Dagbladet och Nyheter24 (på löpet) nu skriver att faran är över.

Alltså...

Lambridini-rapporten är jättebra. Men den är på tok för luddig i formuleringarna för att man skall kunna göra några bestämda tolkningar om just avstängning.

Den skarpa omröstningen i frågan, den som resulterar i lagstiftning, äger rum under behandlingen av telekompaketet i april. Och där är vi långt ifrån hemma ännu.

Dessutom kommer ytterligare en initiativrapport, Medina-rapporten, efter EU-valet – som åter igen (och mycket tydligt) kräver avstängning av fildelare från internet.

Läs gärna min artikel i senaste utgåvan av Magasinet Neo (som kommer ut i dag) om tjuv- och rackarspelet i denna fråga. Artikeln kan även tankas hem som PDF från Neo här.

12 kommentarer:

 1. medina ligger i maj

  kolla Sceance en Direct

  måste rusa

  bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Det är väl som med Lissabon-fördraget. Vi kommer att få samma förslag serverade under olika namn tills vi antingen går med på det, blir blåsta, eller på något sätt lyckas få klåfingriga makthavare att fatta att vi inte accepterar det här längre.

  SvaraRadera
 3. Vad säger rapporten konkret om FRA?

  SvaraRadera
 4. Det säger ändå att det finns positiva motkrafter inom EU, som menar att tillgång till nätet är en demokratisk rättighet. De formuleringar som kanske är luddiga är ändå en tydlig markering mot Frankrikes ambitioner. Och uppfattas i Frankrike som ett svårt nederlag för kulturministern (och i förlängningen för den rabiate Frédéric Lefebvre - och för Sarkozy personligen)

  SvaraRadera
 5. Tyvärr bestämmer moraliska prussiluskor och kontrollkåta politiker vad som passar in eller är gångbart under definitionen "Demokratiska Rättigheter".

  Folket är barnungar som emellanåt måste ledas i örat, anser dom, för att förstå sitt eget och framför allt ALLAS bästa.

  Vaclav Klaus FTW!

  /LD

  SvaraRadera
 6. Man måste ju förutsätta viss konsekvens hos parlamentsledamöterna. Förutsatt att de begriper vad de röstat på nu kommer de ju rösta bort avstängningen i telekompaketet också. Man kanske inte alltid ska tro det sämsta om dem...

  SvaraRadera
 7. Bra artikel i Neo. Det hade suttit fint med en engelsk översättning också. Vi är säkert många som vill hjälpa till att sprida denna.

  SvaraRadera
 8. I proppen (2008/09:67) skrivs:

  "Avstängning av ett Internetabonnemang är en ingripande åtgärd som kan få allvarliga följder för ett samhälle som vårt, där tillgången till Internet är en välfärdsfråga. Förslaget har som framgått fått omfattande och allvarlig kritik under remissbehandlingen. Regeringen väljer därför att inte gå vidare med promemorians förslag till ändringar i upphovs-rättslagen."

  "Välfärdsfråga" minsann. Väger väl ännu tyngre än "demokratisk rättighet" i dagens Sverige...

  Hold'em to it!

  SvaraRadera
 9. HAX:
  Har du skickat detta till TT också så dom får uppmärksamma att dom ännu engång "ljuger"
  Nu har ja inte läst artikel så de kanske framgår lite ludigt senare att det är som du säger att det igentligen inte är bestämt?

  SvaraRadera
 10. Du borde definitift pusha det här på second opinion också!

  SvaraRadera
 11. Hmm, tredje uppslage (av 4) gick inte att läsa eftersom bilden täckte stora delar av texten. Annars intressant.

  SvaraRadera
 12. ACK that, Chrille. Sidan 71 var till större delen oläslig även för mig.

  Fixa, HAX?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.