I Köpenhamn kommer kommunen att erbjuda fri internetuppkoppling längs stadens mest frekventerade stråk.
Å ena sidan:
Det skall bli intressant att se hur den danska varianten av IPRED-lagen skall kunna upprätthållas, när anonyma surfare kan kan vända kommunens öppna nät.
Och så är det naturligtvis både trevligt och praktiskt att kunna vara uppkopplad utan krångel när man är på besök i Köpenhamn.
Å andra sidan:
Är det verkligen kommunens uppgift att tillhandahålla gratis internet? Finansierat med pengar som man har tvingat medborgarna att betala?
Är det så fiffigt att kommunen erbjuder en skattefinansierad gratistjänst som konkurrerar ut privata alternativ?
Hmmm... Mixed emotions. Spontant känns det trevligare om fler privatpersoner, affärer och företag kunde öppna upp sina nät för allmänheten.
(Tipstack: Niklas)
"Är det verkligen kommunens uppgift att tillhandahålla gratis internet? Finansierat med pengar som man har tvingat medborgarna att betala?"
SvaraRaderaGATORNA=INFRASTRUKTUR=tvingat medborgarna att betala
NÄTÅTKOMST=INFRASTRUKTUR=tvingat medborgarna att betala
Vad är skillnaden??
Att det inte finns fria, alternativa, parallella leverantörer av gator. Typ.
SvaraRaderaOm det offentliga ordnar en tjänst gratis – vad har då andra aktörer för incitament att skapa nya, bättre, snabbare, effektivare och härftigare alternativ?
Men snälla Henrik,
SvaraRaderaPå samma sätt som staden tillhandahåller vägar och offentliga toaletter så lägger fri internetacces grunden för fri konkurrens på nästa nivå. Nu kan stadens butiker mm räkna med att folk har internetaccess när de går på gatan utanför, och det främjar ju nya tjänster.
Det funkar inte alltid. Om staten misssköter sig (börjar filtera eller på andra sätt sabotera tex) så står stadsnätet förstås i vägen. Det behövs därför en stabil internetpolicy från staten, på samma sätt som man inte håller på att sabotera vägnätet. Internet är infrastrukturpolitik.
Det är det å andra sidan bara ett parti som förstått...
Skall man öht gå in med skattepengar för uppkoppling, då bör man göra det på ställen som inte kan få uppkoppling annars. Det vill säga i glesbygden.
SvaraRaderaPå nästan alla de ställen som nämns i artikeln om Köbenhamn kan man i dag koppla upp sig via en kommersiell hotspot på en minut.
Ewa
Räkna med att det där kommer att bli hårdfiltrerat. Skulle politiker låta folk porrsurfa gratis på offentlig plats? Skull inte tro det.
SvaraRaderaJag är rätt säker på att öppna stadsnät kommer att komma på många ställen. Det går knappast att undvika. Men jag är som sagt tveksam till vad det kommer att innebära för teknikutvecklingen.
SvaraRaderaVad har operatörerna för anledning att bygga nya nät med högre hastighet om de ändå inte kan konkurrera mot "gratis"?
Vilket för övrigt inte är gratis. Skattebetalarna i Köpenhamn kommer att tvingas betala för att affärsmän, Stockholmare och Odensebor skall kunna surfa på deras bekostnad.
Dubbelarbetande ensamstående invandrarmorsor i förorterna får betala för att en välmående medelklass skall kunna vara uppkopplad gratis på Illum och Café Europa - om man vill hårddra det.
Jag bor centralt i en storstad. Skulle det finnas fri uppkoppling skulle jag naturligtvis inte köpa bredband själv. Alltså skulle min nuvarande operatör få svårt att klara sig om många tänker på samma sätt.
SvaraRaderaDå hamnar vi i en situation där vår uppkoppling visserligen är gratis men samtidigt kontrollerad och filtrerad av staten. Och det känns verkligen inte bra.
Jag förstår inte att man ena stunden kan vara emot FRA och i nästa ögonblick inte ha något emot att kommunicera genom statliga nät.
Ewa
Offentliga nät ger fastlåsning i befintlig struktur. Då sitter vi där med ett DDR-nät om 10 år. Långsamt, reglerat, kontrollerat och filtrerat med Folkhälsoinstitutet och Skatteverket på den obligatoriska startsidan.
SvaraRaderaIntressant. Fast å andra sidan såg jag fria WLAN praktiskt taget överallt sist jag var i Köpenhamn.
SvaraRaderaI Jönköping så konkurreras lokala internetleverantörer ut. Det lokala energibolaget har till och med sponsrat föreningar med Internet för att få bort konkurrenterna. Till saken hör att Jönköping har en av landets högsta nätavgifter på elektricitet. Man säljer Internet nästan gratis och höjer nätavgiften på el för att få det hela att gå ihop.
SvaraRaderaDet är naturligtvis totalt oacceptabelt med tvångsfinansierade monopol på infrastruktur. Det kommer att göra bredband lika uruselt, och extremt kostsamt, som idag vägar och trottoarer. En stat ska inte äga någonting. Per definition kan genuint ägande inte baseras på att tvinga till sig sånt som andra har skapat.
SvaraRaderaVisst är det en poäng att ännu en självmotsägelse i lagstiftningen kommer i dagen när bredband tvångskollektiviseras. Men det är ju vardagsmat. Lagstiftningen är så groteskt enorm att den omöjligen skulle kunna vara något annat än kaotisk. Offentlig sektor är det värsta kaos som mänskligheten någonsin skapat.
Ordning kan bara, och har alltid bara, förekommit i oreglerad kapitalism.
En tanke vore ju om kommunen tillät flera olika tillhandahållare utav nät att konkurrera om kunder och sedan betalade ut pengar utifrån användande från en pott med fast storlek.
SvaraRaderaDå skulle det alltid finnas anledning att bygga ut nätet och överträffa sina konkurrenter. Fast jag måste säga att detta är mer en nödlösning än något annat.
Kommunen lyser även upp gatorna och håller dem rena. Internetåtkomst har allt mer blivit något grundläggande, som el, vatten och avlopp. Det här är bara ännu en sådan tjänst.
SvaraRaderaSå länge mobilt bredband finns parallellt med det trådlösa nätverket är det nog ingen som blir utkonkurrerad.
Kläder är också "grundläggande". Ska de också tvångskollektiviseras av offentlig sektor?
SvaraRaderaInfrastrukturen sköts extremt illa idag, just därför att det saknas marknadsmekanism för den. Den är extremt dyr och det råder enorm brist. Se bara på bilköerna i Stockholm rusningstid! På en marknad skulle det investeras massivt för att skapa utbud av infrastruktur eftersom den efterfrågas så hårt. Men så länge den är tvångskollektiviserad så förblir hela sekotrn ett enda stort problem i förfall. Måtte bara inte också digital kommunikation också ramla ned i det statliga svarta hålet...
Staten skapar avsiktligt köer i sina monpol (på vägar, i vården, i rättsväsendet, för byggnadstillstånd o.s.v.) för att avskräcka människor från att använda dem. För staten är infrastruktur någonting negativt, en problematisk kostnadspost i budgeten. På en marknad råder exakt motsatt samband.
Funderar på hur det påverkar mobiloperatörer om det finns fria, stabila och vältäckande stadsnät.
SvaraRaderaErik M: naturligtvis tar detta meningsfullheten från den typen utav affärsmodell. Lokalt så blir det inget stort problem men om det skulle vara så överallt så kan det vara ett problem, ja. Dock kommer detta knappast att sprida sig till landsbygden så alla som reser behöver naturligtvis skaffa andra lösningar.
SvaraRaderaJag kan dock tycka att WiFi är en betydligt bättre lösning i städer än 3G.
Bra ideé. Skatte subventioner som öppnar sina nät.
SvaraRaderaDet finns redan sådana här lösningar i ett antal städer runt om i världen. De brukar normalt inte ha så stor påverkan eftersom
SvaraRadera1) täckning och kapacitet brukar vara undermålig så att det mest är frustrerande att använda dem (WiFi är bra inomhus men inte så jäkla bra utomhus och över långa distanser (typ över något tiotal meter))
2) den undermåliga täckningen brukar vara begränsad till stadskärnor där folk inte bor varför de knappast ersätter fasta abbonemang
3) säkerheten och stabiliteten brukar vara för låg för att professionella användare skall kunna använda dem.
Slutsatsen är att denna typ av initiativ mest brukar bevisa att kommuner och offentliga förvaltningar är väldig bra på att göra av med skattebetalarnas pengar men väldigt dåliga på att se till att deras investeringar fungerar.
Det är fantastiskt hur korkade vissa kan vara. En sekund är de indignerade över FRA, IPRED etc och i nästa sekund vill de ha statligt monopol på infrastrukturen för kommunikation. Det finns inga fördelar med statligt/kommunen som bredbandsleverantör. Man skulle betala mera (via skatt), få en sämre tjänst plus få all integritetskränkande skit på köpet.
SvaraRaderaAtt planekonomi inte fungerar borde vara något som dagisbarn idag förstår - ändå tycks idén oemotståndligt attrahera folk. Bastiat hade helt rätt när han sa att staten är den stora illusionen där alla tror sig kunna leva på på andras bekostnad. Statligt bredband är inte gratis, man skulle få betala kostanden i skatt istället. Den primära skillnaden ligger i om du själv får välja vilken tjänst du tycker är bäst eller om någon byråkrat ska göra valet åt dig.
Har för mig jag nämnde om satsningen i Köpenhamn i en kommentar till ett av Hax's tidigare inlägg.
SvaraRaderaVisst finns det en massa hotspots i Köpenhamn, av varierande kvalitét, hastighet och täckning. Jag har mina favoritställen och föredrar att tunnla till min egen server för att slippa bekymra mig för mycket om säkerheten.
Skattetrycket är förvisso högt i DK men å andra sidan är lönen högre. Valutaskillnaden till svenska kronor är stor. Plötsligt har Sverige blivit ett lågprisland.
Här på ön finns några hyfsat snabba hotspots (dock ännu så länge alltför få). I alla fall till glädje för seglande turister, men även dem som kommer för at cykla. De flesta vill komma åt sina mejl, typ. Dem som gärna vill stanna lite längre och har möjlighet till det, tunnlar till hemmakontoret och sköter jobbet på distans. Internet är en viktig del av infrastrukturen. Linux samt Openoffice är open source och gratis. Varför kan inte internetuppkopplingen också vara det?
Öns hotspots är privata initiativ för öfolket vill så gärna att turisterna skall stanna lite längre. Ön besöks årligen av väldigt många turister, en grön ö och seglarparadis som är lika mycket glesbygd inom EU som norrbotten i Sverige.
Leif: Vackert!
SvaraRadera"Linux samt Openoffice är open source och gratis. Varför kan inte internetuppkopplingen också vara det?"
SvaraRaderaKanske mest för att master, skåp och dylikt faktiskt tar väldigt mycket mer plats AFK än vad en server som håller ett par tusen Open Source projekt gör?
Visst, det går säkert men det skulle vara betydligt svårare. Open Source fungerar bäst när det kommer till mjukvara.
"Om det offentliga ordnar en tjänst gratis – vad har då andra aktörer för incitament att skapa nya, bättre, snabbare, effektivare och härftigare alternativ?"
SvaraRadera_______ ___ _
Då bör du dela Henrik Ponténs åsikt gällande gratis fildelning. Skillnaden är bara att ni (officiellt eller ej) representerar olika privata intressen. Ironiskt, inte sant? :-)
Så du menar att semesterresor, mat, möbler, bensin, telefonsamtal och saxar också skall vara gratis? Annars är man en Pontén?
SvaraRaderaGet real!
Anonym: Det är en rejäl skillnad mellan fysiska saker och digitala alster.
SvaraRaderaFör att förtydliga det jag skrev: Det går inte att dela ut den hårdvara som krävs för att tillhandahålla nättrafik som det går att dela ut en filmsnutt eller en låt eftersom den ena är digital och den andra är en fysisk klump.
SvaraRaderaDet är ju fantastiskt med kommunalt internet. Vi kan få Hylands hörna igen, på lördagar. Kanske utan Hyland, men alla kan i alla fall titta på samma program, samtidigt. Kanske repris, med Hyland! Det blir en underbar gemenskap vi inte haft sedan kabel-TV slog till.
SvaraRaderaOch på vardagar när vi borde jobba kan man sända Kompa på gitarr eller Språka på serbokroatiska. Eller till och med repris på Varuhuset.
Offentligt finansierat och kontrollerat internet öppnar oändliga möjligheter. Vi kan få det precis så där mysigt som vi hade det förr. Och numera dessutom med tafflig kvalitet. Tänk er Hyland med dålig överföringshastighet, man får vänta och det blir ju så mycket mer spännande då.
Och om tio år, när det kommunala nätet dyker, kan vi helt slippa internet. Väldigt bra för alla som sparat fax- och skrivmaskiner. Blir en grym nostalgitripp.
Köpenhamn är bra. Mer sånt. Kan vi inte få ett heleuropeiskt nät? Gratis för alla. Lite minitel, typ. Gula sidorna och en aning underhållning. Anslagstavlan revivial.
Kommer ihåg när jag på min 10-årsdag 1978 fick en grön telefon. Alla andra var grå. Så mycket framtid. Med offentligt internet kan jag snart få se Lödder igen på söndagar klockan åtta. Så jag har längtat.
Ja, om det kommunala nätet då orkar leverera Lödder när alla andra leverantörer är utslagna, när det offentliga levererat gratis uppkoppling.
... Det går inte att dela ut den hårdvara som krävs för att tillhandahålla nättrafikMissförstånd. Jag menar tvärtom att det är väldigt enkelt. Exempel på hur man gör. Därutöver är det värt att tänka en del på säkerheten.
SvaraRaderaAtt försöka begränsa värdet av filosofin bakom open source till att endast gälla mjukvara är enfaldigt.
Inom open source delas avkastningen bland alla som äger kunskaperna, dvs användarna och inte mellan några enskilda investerare. Det är en av anledningarna till att utvecklingen går så fort inom open source.
Frivilliga öppna hotspots är jättebra.
SvaraRaderaDet är internet i det offentligas regi som jag tycker är tveksamt.