2009-06-14

Borgerlighetens moraliska död


"Valresultatet beror inte bara på vad Piratpartiet sade utan också på vad de etablerade partierna inte sade. Vad hade de att erbjuda människor som tycker att det är viktigt att man slår vakt om fri- och rättigheter och att statens makt hålls i schack? Vad hade de att säga om frihet? Inte mycket."

PJ Anders Linder i Svenska Dagbladet i dag. Länk»

Vilket är en korrekt observation. Hela artikeln är för övrigt utmärkt och rekommenderas.

I en del av texten fokuserar Linder sin kritik mot moderaterna. Vilket också är rimligt. Frågan är bara vart man går, därifrån?

Man kan inte förvänta sig att moderaterna säger "Hoppsan!" och återvänder till sina gamla grundprinciper. I de nya moderaterna har man valt att aktivt rensa ut allt som har med ideologi och principer att göra. De till och med skryter om det.

Så det finns inget hopp om att moderaterna, eller för den delen resten av borgerligheten, skulle hitta hem igen. Inget!

Om de borgerliga – mot all förmodan – skulle börja ta frågor som rör integritet och övervakningsstaten på allvar, då kommer det att ske av fel skäl. Då handlar det bara om röstmaximering, inte om principer. Men det är inte troligt att någon sådan omprövning kommer att ske, över huvud taget.

Den principlösa borgerligheten kommer att fortsätta att köra i diket – i denna och andra frågor. Den kommer att göra det för att man har kastat bort något viktigt, som inte går att ersätta.

40 kommentarer:

  1. Det låter som om du vill starta ett nytt parti... jag blir nervös för hur det påverkar PP, kan du inte vänta tills efter 2010 ;-)

    SvaraRadera
  2. Du kan ha rätt i att en ändring i så fall mest skulle ha att göra med röstmaximering. Jag röstar inte på moderaterna, men jag kan tänka mig att om tillräckligt många i partiet skulle svänga i frågorna så skulle det finnas fog för att säga att partiet har svängt i sin ideologi. Om det faktiskt kommer att hända är förstås en annan sak.
    Man kan ju hoppas..:)

    SvaraRadera
  3. Jag får erkänna att även jag ogillar delar av borgarnas integritetspolitik. Framför allt datalagringen känns främmande.

    Men det viktigaste av allt i EP-valet var att Moderaterna fick sig en rejäl törn i ett avgörande hänseende: Kärnväljarna låter sig inte hunsas till vilken grad som helst (som partiledningen tagit för givet). En femtedel av alla M-väljare valde alltså FP istället - för att de varit frispråkiga i sitt vurm för Europa. Det faktumet bör göra statsministern nervös inför 2010.

    Jag kommer dock fortsättningsvis rösta borgerligt. Alternativet är en vänster som för lika dålig politik både på det personliga och det ekonomiska planet. En röst på PP kan det bara bli efter att jag fått observera deras aktioner och ställningstaganden under en period.

    SvaraRadera
  4. Jag instämmer helt och hållet med Alexanderrsons analys. Borgarna har helt och hållet tappat greppet. De har övergivit sin frihetsideologi och har glömt och gömt sitt försvar för medborgarrätten och den personliga integriteten.

    Ett flagrant exempel - utöver agerandet omkring - är sittande regerings totala intresse för integritet på skatteområdet. Värst just nu är Skatteverkets tredjemansrevisioner där verket helt ohindrat läser vanliga människors kontoutdrag och kollar deras surfvanor.

    Bildt avskaffade tredjemansrevisioner på sin tid, men Persson återinförde eländet. Den sittande regeringen har inte gjort ett dugg för att återställa ordningen.

    En intressant diskussion omkring detta mycket allvarliga - och pågående - hot mot integriteten går att ta del av på Piratpartiets forum: http://forum.piratpartiet.se/Topic151380-16-1.aspx

    SvaraRadera
  5. Och då blir det återigen dags att fråga. Dagen efter valet hade du ett inlägg om att du blivit utkastad från moderaternas BBS.

    Det inlägget försvann plötsligt och har bara synts genom omnämnanden i kommentarerna.

    Jag tror vi är många som undrar var som försiggår mellan dig och Moderat partiet.

    /Jörgen R

    SvaraRadera
  6. Neoliberal Agenda14 juni, 2009 18:20

    Att borgarna är precis samma skrot och korn som sossarna är inget nytt, men det tål att upprepas

    Själv kommer jag rösta på Liberala Partiet 2010, precis som jag gjorde 2006. Det spelar ingen roll hur många andra som röster på partiet. Jag har bara en röst och jag kan bara lägga den på rätt ställe. Jag vill inte ha FRA-lagen och annan skit på samvete.

    Knepigare är det inte.

    SvaraRadera
  7. Jag är inte alltid överens med mitt parti (M) - men ibland lyssnar de på vad man säger.
    De som man inte lyssnade på var integritetsfrågan och dessvärre inte att dröja med tredj steget
    i jobbskattesystemet. Så det blev ett snedsteg.
    Det alltid att hoppas på , att det sitter en korp på maktens axel och
    påpekar faran i att överdriva saker och ting.

    SvaraRadera
  8. Gillade vissa av sakerna M sa när jag växte upp.. tyvärr verkar de ha gjort av med allt detta de senaste åren, just när de fått makt och smak på mer. Får bli PP till nästa gång med.

    SvaraRadera
  9. Känns som att fp kommer göra allt i sin makt för att sno piraternas röster, liberaler som de är (borde vara). Jag skulle vilja säga att det är deras förlust till att börja med. Hade FP tagit profil i frågan tidigt hade de antagligen kunnat räkna fem +5% i EU valet.

    SvaraRadera
  10. Valresultatet beror inte bara på vad Piratpartiet sade utan också på vad de etablerade partierna inte sade


    Linder har inte heller hajat att andelen röstande i valet inte var lika stort som vid ett riksdagsval och att min gamla 76 åriga morsa som inte röstade i EUvalet inte kommer att rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet.

    Valresultatet berodde på att endast dom som hade starkast motivation röstade i EU valet och värdet av vad Piratpartiet gör och vad moderaterna inte gör inte kommer att betygsättas fullt ut förrän i riksdagsvalet.

    SvaraRadera
  11. Känns som att fp kommer göra allt i sin makt för att sno piraternas röster,

    Alliansen som helhet kommer att göra allt dom kan för att köpa Piratpartiets ledning för att därmed utvidga högeralliansen och bibehålla status qou.

    Riksdagsvalet blir avgörande för hur Piratpartiet ska värderas framledes.

    SvaraRadera
  12. Micke, du som har 'hajat' så mycket av så många saker. Hur kommer det sig då att du ändå aldrig får till det när du skall beskriva eller förklara något? Är det för att alla andra inte hajar att bara du 'hajar'?

    SvaraRadera
  13. Jonas.Nu svamlar du igen.

    SvaraRadera
  14. Ja, vad säger man om en partiledare och statsminister som i en debatt tydligen helt öppet säger följande: "Väljarna är rationella. De inser att EU-valet inte är lika avgörande för deras vardag och för framtiden"
    Källa: http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_3028429.svd

    SvaraRadera
  15. Skatt är Stöld14 juni, 2009 20:09

    Ibland undrar jag om inte PJ Anders Linder borde bli borgarnas chefstrateg.

    Även om han står till vänster om mig så har en grym fingertoppskänsla för hur borgarna ska gå tillväga för att bli framgångsrika.

    Det var PJ som drog i gång snacket om att borgarna skulle bilda en allians och att de skulle snacka ihop sig i ollika arbetsgrupper, utan alliansen hade sossarna antagligen haft makten nu.

    Det var även PJ som sa att borgarna skulle slopa kravet på en obligatorisk a-kassa. Ett krav som de senare mkt riktigt fick dra tillbaka.

    PJ sa även tidigt att borgarna inte borde driva FRA-lagen. Hade de lyssnat på honom då, så skulle aldrig pirat-partiet kunnat segla upp. så som de har gjort nu, och riskera kosta viktiga borgerliga röster.

    SvaraRadera
  16. Jag gör vad jag kan för att vi skall komma tillbaka till Gösta Bohmans försvar av fri- och rättigheter, jag är inte heller ensam om det i partiet.

    Piratparti eller ej så kommer det att sitta många moderater i Riksdagen efter valet, jag drar mitt strå till stacken för att se till att det blir moderater som värnar integriteten. Stödgruppen för min riksdagskandidatur finns på Facebook.

    Christian Engström har som bekant sagt att han helst vill att de andra partierna gör Piratpartiet onödigt till 2010, hjälp Christian och gå med i min stödgrupp du också Henrik :)

    SvaraRadera
  17. Kolla denna rapport om kostnaderna för EU-parlamentarikerna: http://www.libertas.eu/sweden/images/stories/det%20skamlsa%20bryssel_rapport.pdf

    SvaraRadera
  18. Jag håller med Per Hagwall. Vi som är moderater måste vara med och utveckla vi också, delta och tycka inte bara jamsa med. Jag tänker också kandidera till riksdagen och min huvudpunkt kommer att vara den fria och tänkande människan med rätt till personlig integritet. Sätt dit bovar men betrakta inte alla som om de vore presumtiva.

    Jag skrev idag apropå PJALs artikel.

    http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2009/06/vi-har-fatt-nog-av-1984-nu.html

    (Sorry, jag glömmer bara bort hur man gör en länk)

    SvaraRadera
  19. Ja moderaterna kommer innan valet att ha tagit övar alla argument från Piratpartiet och 3/4 delar av piratpartiets väljare är därmed stekta.

    Dock kommer vi även efter det ha både Ipred och Fra fast med ny manikyr.

    Man kan inte få allt.

    SvaraRadera
  20. Ja moderaterna kommer innan valet att ha tagit övar alla argument från Piratpartiet och 3/4 delar av piratpartiets väljare är därmed stekta.

    Det är bara en hake med det: De flesta av piratpartiets väljare har blivit lurade av alliansen en gång och lär inte vilja bli det igen. Ska väljare som värdesätter demokrati och rättssäkerhet återkomma till moderaterna eller andra allianspartier krävs det handling och inte bara ord, och det i god tid före riksdagsvalet.

    Men visst, om Alliansen i god tid före riksdagsvalet har implementerat ok lösningar på åtminstone IPRED, FRA-lagen och datalagringsdirektivet så ska jag, och säkert många med mig, fundera på att rösta på dem igen.

    Men det är brottom i så fall, det är inte långt kvar till riksdagsvalet, och så länge det bara är löften så låter jag mig inte luras en gång till, och det är jag nog inte ensam om!

    SvaraRadera
  21. En trixare som Reinfeldt kommer knappast att hålla några löften om bot och bättring om Piratpartiet väl misslyckas med att komma in i riksdagen. Kom ihåg att moderaterna medverkade till att minoritetsbordlägga FRA-lagen under förra regeringens tid. Likväl drev de själva igenom den.

    SvaraRadera
  22. @Per Hagwall

    En röst på dig är en röst på moderaterna. Även om jag har röstat på moderaterna tidigare så finns det inte en chans att jag tar i en moderat röstsedel med tång och heltäckande gummidräkt innan ni har gjort en helomvändning i integritets och övervakningsfrågorna.
    Lagar som FRA och IPRED måste rivas upp och nya liknande förslag måste aktivt motarbetas, dessutom så måste Fredrik Reinfeldt be svenska folket om ursäkt under förödmjukande former. Efter detta ska jag fundera på att rösta på moderaterna igen.

    SvaraRadera
  23. FRA in action: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1605714/dottern-till-en-finlandsk-direktor-har-kidnappats

    När det saknas terrorism så kan man ju alltid spana efter det andra...

    SvaraRadera
  24. @HAX Hävdar du på fullt allvar att pirater har en högre moral än de etablerade partierna?

    SvaraRadera
  25. MrKafka
    Det är verkligen ingen svårighet alls att ha en högre moral än de etablerade partier eftersom de har INGEN moral alls .

    SvaraRadera
  26. Vi hör så många röster inom Alliansen nu, sedan FRA-lagen, som säger att de verkar för en förändring inom partierna. Sanningen är förstås att detta är en hopplös kamp i ett samhälle där all politisk makt ligger hos respektive partis partiledning, och denna utan att bekymra sig kan köra över alla oppositionella röster.

    Ni som sitter i ett Alliansparti som medlemmar, ni har två frågor att ta ställning till, men "kan jag påverka mitt parti i rätt riktning?" är inte en av dem. De är istället:

    "Finns det något annat parti där jag kan driva de frågor jag vill, eller skall jag skapa ett nytt tillsammans med andra som brinner för samma saker?"

    och

    "Hur mycket legitimitet i integritetsfrågor ger jag och min oppositionella röst mitt nuvarande parti?"

    Som alltid måste man välja vilket som är viktigast, att få som man vill eller att ha en bekväm tillvaro i sitt gamla parti ännu ett tag innan all frihet är borta.

    Det är verkligen bortkastat att sitta och säga till Reinfeldt att han borde bry sig mer om integritet. Hade han velat lyssna, hade han redan lyssnat. Under tiden sitter er kompetens, ert engagemang, och er politiska vilja bortkastade i ett parti som inte bryr sig längre.

    Kom till piratpartiet, eller starta en ny frihetlig borgerlighet. Ni behövs!

    SvaraRadera
  27. Per Hagwall: Att rösta på dig om PP fortfarande behövs är dessvärre en signal om att vi gillar övervakningssamhället (varför ställer du upp för övervakningspartiet föresten?)

    Jag kan tänka mig att rösta på dig om du ställer upp för ett parti som är emot massavlyssning. Inte annars.

    SvaraRadera
  28. Folkpartisten Johan Pehrson anser teledatalagring är nödvändig pga mordet i Stureby.
    "...Oavsett detta så vet vi att framtiden kräver tidigare och tydligare insatser när unga begår brott. Vålds- och brottsspiraler skall hejdas tidigt. Små olyckor får inte tillåtas växa till stora katastrofer. Dessutom framstår det än en gång som att teledatalagringen kan vara en viktig del i själva rättsutredningen. "
    http://johanpehrson.blogspot.com/

    Ska detta tolkas som att FP vill lagra alla uppgifter om alla medborgare, ty uppgifterna kan komma till pass vid senare tillfälle. Är det vad Johan säger.
    /Undrande

    SvaraRadera
  29. Var det inte i det kommunistiska manifestet där det stod något om att "vi skall inte låta några principer stå ivägen för att nå det politiska målet" osv...?

    Verkar som om borgerligheten i varje fall har tagit till sig detta från sina motståndare. Vad vi vanliga medborgare fortfarande inte vet om, är att agendan över utvecklandet av övervakningsstaten redan antagits sedan långt och länge tillbaka. Det är om bl.a. detta som deltagarna i Bilderburger-mötena diskuterar över medborgarnas huvuden. Carl Bildt är medlem i Bilderburger sådan många år tillbaka. Självklart är det bl.a. Carl som har tagit med sig detta i bagaget från sina möten. Men detta är något som pågår parallelt i både europa och usa.

    SvaraRadera
  30. "Ska detta tolkas som att FP vill lagra alla uppgifter om alla medborgare, ty uppgifterna kan komma till pass vid senare tillfälle."

    Enligt samma retorik så skulle det därmed vara full försvarbart att montera in statliga övervakningskameror i alla hem. Tänk så mycket brott man hade kunnat antingen förhindra eller reda ut efteråt. Självklart måste det finnas statliga övervakningskameror i alla hem!

    SvaraRadera
  31. Nu är det så att det finns fler viktiga frågor än internetintegritet. Därför är jag (än så länge) kvar i moderaterna.

    Apropå övervakning kan ni kolla på den här killen. Han övervakar sig själv förvisso men vilka möjligheter.

    www.icepick.com

    SvaraRadera
  32. @Per Hagwall:
    Men det hjälper ju inte att bara några få moderater tar sitt förnuft till fånga. När partipiskan viner röstar ni ändå med flocken. Därför saknar ni trovärdighet.

    SvaraRadera
  33. Är det inte egendomligt att pirater som vanligvis hånar riktig media kastar sig över artiklar i, just riktig media, när artiklarna gynnar deras intressen...Då är plötsligt dessa media genomseriösa och författarna ofelbara...Det bekräftar att J.G. har rätt. Det är först när en fråga tas upp i riktiga media som den kan bli seriös, innan dess så är det bara allmänt blogskvaller.

    SvaraRadera
  34. OK, det var ett tydligt besked till oss som stretar på och försöker få gehör för intregiteten i alliansen. Om vi skulle nå några som helst framgångar inom våra respektive partier så kommer det av Henrik att tolkas som simpel röstmaximering. Vad uppmuntrande.

    SvaraRadera
  35. Rookie, "Känns som att fp kommer göra allt i sin makt för att sno piraternas röster, liberaler som de är (borde vara)."

    O_o
    Jag kan se det framför mig nu. Skoltrötta ungdomar som inte tillåts läsa upp sina trötta betyg, och därmed inte kan tillskansa sig en högre utbildning, (fast ABF får väl högre status kanske) men däremot får avsevärt mer tid till Internet nätverkande, med allt vad det betyder, kommer alltså gå över till Folkpartiet?!


    Folkets Demokratiska Allians Parti: Vi övervakar dina intressen. För dig. För din familj. För Er säkerhet!

    //ST

    SvaraRadera
  36. Per Hagwall, "Jag gör vad jag kan för att vi skall komma tillbaka till Gösta Bohmans försvar av fri- och rättigheter, jag är inte heller ensam om det i partiet."

    Någonting säger mig att det inte blir helt lätt, med tanke på hur många som hela tiden rationaliserar alla dåliga beslut som lett till den överdrivna kursändringen.

    Och inte lär det väl bli enklare när Alliansen har en (framtids)utkik som Björklund, som det ska kompromissas med.

    :/

    //ST

    SvaraRadera
  37. Är det inte egendomligt att pirater som vanligvis hånar riktig media kastar sig över artiklar i, just riktig media, när artiklarna gynnar deras intressen...

    Haha, jag har sett samma fenomen i annan skepnad inom frikyrkan. Vetenskapsmän/forskare tonas ned och deras rationella syn på världen anses dum. Men när väl en forskare med titel och allt säger nåt positivt om religionen, då djävlar slår det högt, och det ska påpekas att denna person minsann har både doktorstitel och proffesur (eller vad det må vara).

    SvaraRadera
  38. mrKafka: Om du surfar lite till upptäcker du att nån Axel Schulman skrivit något ganska patetiskt om PP i Aftonbladet häromdagen. En och annan blogg har kommenterat det. Alltså kommenteras negativa artiklar också.

    Att pirater håller med dem som tycker som pirater och tycker tvärt emot de som tycker tvärt emot PP är ganska naturligt om du tänker efter.

    Slutligen, artiklar som bara finns i papperstidningar får väldigt liten uppmärksamhet. Alltså, gammelmedia är rätt ointressant, men om de anstränger sig och dyker upp på webben är de lika bra som nya media.

    Var det något mer du påstod?

    SvaraRadera
  39. @Pelle Vilka "nya" media? Twitter?

    SvaraRadera
  40. @MrKafka - är du ett Troll eller agerar på uppdrag av APB? Har sett ett antal av dina kommentarer på olika bloggar där du bespottar allt vad PP står för. Här är några exempel:
    "Piraterna hävdar att kontrollsamhället är ett hot. Jag hävdar att kontrollsamhället växer fram på grund av piraterna och att det därför är piraterna som är hotet mot integriteten, inte samhället."
    "mrKafka sa...
    Till alla er som absolut inte vill ha någon som helst avlyssning...Ni är väl medvetna om att NordKorea har kärnvapen"

    Märkligt, ena gången har du fått till det som att det är piraterna som drivet fram kontrollsamhället, andra gången är det Nordkorea's kärnvapen. Förstår inte riktigt hur du skall få ihop alla dina teorier till nåt trovärdigt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.