2009-06-10

Datorer...

Up and running på reservdatorn. Vad jag saknar knappar för å, ä och ö. Men det är väl en vanesak.

Nu en fråga: Min MacBook har lagt av. Den startar från start-DVD:n och det går att göra en extern hårddisk till startskiva. Men den riktiga hårddisken går inte ens att hitta med skivverktyget. Alltså verkar det vara hårddisken som har låst sig eller lagt av.

Jag har ett svagt minne av att jag hört talas om något knep för att sparka igång en hårddisk som har låst sig på en Mac. Ringer det någon klocka hos någon..?

Annars får det väl bli service. Belgisk service. Vilket känns lite som ett vågspel. Tack och lov har jag en Time Machine-backup från i förrgår...

Men först får det nog bli en belgo-öl som tröst.

23 kommentarer:

  1. Kolla först så att HDn sitter som den ska, och inte har skakat loss, typ.

    Om den sitter där den ska och ändå inte funkar, köp en ny, det tenderar till att spara mest tid, för det är inte så där jätte mycket som ska kunna fuckaup filsystemet om du kör journalsystemet vill säga.


    //ST

    SvaraRadera
  2. En klassiker är att "zappa pram:et".

    Stäng av datorn
    Håll nere ⌘ + ⌥ + P + R samtidigt
    Starta datorn
    Efter ett tag hör du ett pip. Fortsätt att hålla nere tangenterna.
    När du hört 3 pip kan du släppa upp tangenterna.

    SvaraRadera
  3. Per Sandström10 juni, 2009 19:25

    Det fanns en väldigt bra Macaffär i Bruxelles - Saint Gilles för några år sedan. Den låg på höger sida av Chaussée de Charleroi eller Avenue Brugmann (jag minns det som i skarven av dem, krysset Waterloo) när man gick söderut. Den drevs av entusiaster, påminde mycket om Macoteket i Stockholm.

    SvaraRadera
  4. I have a novel idea.. använd inte mac ;)

    SvaraRadera
  5. Service? Köp ny disk, ploppa in, restora från TM. Kan det bli enklare? :)

    SvaraRadera
  6. Hadopi faller?

    SvaraRadera
  7. Jaså, är det kassa på IT i Belgolandia? Vilken tur att detsamma inte gäller bryggeribranschen!

    SvaraRadera
  8. Detta är ett tecken på att du ska skaffa ny MacBook Pro med precision aluminium unibody enclosure och allt vad det är. 1149 euro i Belgien eller 12495 kr i Sverige.

    SvaraRadera
  9. Hande detta i samband med den senaste mjukvaruupdateringen mahanda? Hande mig.

    PRAM tipset fran degis ar en sak att gora.

    Fungerar inte det, foreslar jag att du satter i installations skivan for Mac OS X, det var sa jag fick liv i min maskin igen. Behovde inte installera om nagot, bara skivans narvaro verkade fixa problemet..

    SvaraRadera
  10. Det kanske kan vara en idé att kika närmare på en pc i molnet, såsom http://www.gopc.net/. (det finns fler liknande)

    Du behöver förvisso en "terminal=pc", men det kan vara vilken som helst, var som helst, när som helst.

    SvaraRadera
  11. Om hårddisken helt lagt av sådär så är den nog död och informationen kan nog bara återskapas utav en svindyr disktekniker.

    Köp en ny disk som de andra skrev. Det är snabbast och du har ju backup. Du kan ju passa på att skaffa dig en bättre hårddisk när du ändå är i farten :-)

    SvaraRadera
  12. Som ovan, köp en ny, sen köper du för ngn hundring ett skal till den gamla, så du kan koppla in den som extern, när allt har "restorat" till den nya hårddisken har du tid att rädda ev. andra saker från din nu externa gamla hårddisk.

    SvaraRadera
  13. HADOPI underkänns av Frankrikes författningsdomstol:

    http://www.theregister.co.uk/2009/06/10/france_three_strikes_hadopi_suspended/

    Ett svidande nederlag för Sarko och alla andra politker som vill införa en totalitär polisstat.

    SvaraRadera
  14. Vad gäller att skriva åäö på ett icke svenskt tangentbord så är det mycket lättare på en Mac en en PC. Jag använder ett amerikanskt tangentbord och för mig så skriver jag opt-a för å och opt-u för ¨ som sedan följs av a eller o för ä och ö. Jag skriver svenska snabbare på mitt amerikanska tangentbord än på ett svenskt.

    SvaraRadera
  15. Vi kanske kan få igång en klassisk PC mot Mac debatt här också. Det tröttnar man ju aldrig på ;)

    SvaraRadera
  16. Tack för alla goda råd. Men det verkar kört. Inget av det som föreslagits funkar. :-(

    Datorn får åka till doktorn i morgon. Skall försöka hitta firman som Per tipsade om. Gissningsvis blir det en ny hårddisk och restore från Time Machine.

    SvaraRadera
  17. Pröva
    http://olalindberg.com/blog/2007/07/17/swedish-dvorak-keyboard-layout-for-os-x/

    SvaraRadera
  18. Nu kör jag alltså på en PC-notebook med engelskt/amerikanskt tangentbord, men svensk systemprogramvara och svensk tangentbordsinställning. Så länge man inte tittar på tangenterna går det bra.

    Basdatorn, den som har exploderat, är en Mac.

    Jag kan f.ö. konstatera att detta "bara" är andra gången jag råkat ut för ett allvarligt hårdvarufel på de över 20 år som jag kört med Apples burkar.

    SvaraRadera
  19. Har råkat ut för exakt samma problem men min hårddisk på min MacBook. Vet fortfarande inte om det går att återställa dess skick men det finns tydligen en drös mjukvara att prova om man är lite "gör det själv" :)

    1. DiskWarrior (om hårdvaran är intakt)
    2. Data Rescue 2
    3. Drive Genius

    /Aki

    SvaraRadera
  20. Per Sandström11 juni, 2009 09:22

    Henrik - jag kom plötsligt och helt övernaturligt ihåg namnet på Macaffären som jag tipsade om.

    Den finns kvar, heter CAMi Store och ligger på 215-217, Chaussée de Charleroi, 1060 Bruxelles.

    Dit kan man åka spårvagn. Och om datorn blir klar på en timme eller två kan du ju passa på att besöka det superläckra närbelägna Victor Horta-muséet på 25, rue Américaine. Öppet kl 14.00-17.30.

    Sen har du förtjänat en stor kall öl! :-)

    SvaraRadera
  21. Ett bra tips är att alltid ha ett externt svenskt tangentbord i reserv. Funkar inte när man är ute och flyger, men som gjort för skrivbordet hemma/på jobbet.

    SvaraRadera
  22. Av egen erfarenhet kan jag rekommendera programmet SuperDuper (It's the perfect complement to Time Machine under Leopard, allowing you to store a bootable backup alongside your Time Machine volume)
    Du skaffar dig extremt enkelt en Bootbar Clone av din dator på en extern harddisk. Den är direkt tillgänglig vid en krasch och som du naturligtvis också kan använda för att återställa en krashad HD.

    SvaraRadera
  23. Sorry, missförstod dig;(

    Pröva det hät istället för windows.

    http://jonasmartinsson.50webs.com/keyboard/index.htm

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.