Lars Leijonborgs avgång som högskole- och forskningsminister kommer knappast som någon överraskning. Då är det mer intressant att fråga sig vem som kommer efter honom. Pilsäter?
Än mer intressant är om detta innebär att statsminister Reinfeldt kommer att ta tillfället för att ombilda regeringen och "toppa laget". Det finns ju en del drivankare, som han skulle behöva bli av med...
Pilsäter? På vilka grunder då? Hon har väl inte precis gjort sig känd som utbildnings- och forskningspolitiker, och med tanke på att (fp) profilerat sig i just utbildningsfrågor känns det onekligen som ett vågspel. Det är väl möjligt att folkisarna vill få in Pilsäter i värmen igen, men att sätta henne på profilposten som forskningsminister känns möjligen tveksamt med bara ett drygt år till nästa val.
SvaraRaderaProblemet är förstås att det inte finns så många uppenbara kandidater som har 1. känt ansikte, 2. utbildningspolitisk profilering och kompetens, samt 3. kommunikativ förmåga och debattkapacitet. Pilsäter skulle vara ett val som uppfyller 1, men inte 2 och 3. Ett annat alternativ skulle vara statssekreterare Peter Honeth, som uppfyller 2, men inte 1 och förmodligen inte heller 3. Ett tjänstemannaalternativ, helt enkelt. Å andra sidan är det kanske precis vad Björklund behöver som second den närmaste framtiden.
En mer omfattande regeringsombildning känns det som om Reinfeldt kommer att våga sig på, men visst finns det en del spelarbyten som vore bra att göra.
Annars är det väl bara att gratulera Leijonborg, som nu kan kröna sin politiska karriär med att ha återinfört föreningsfriheten även för studenter, genom avskaffat kårobligatorium.
En rockad som skulle kunna fungera är att byta plats så att Sten Tolgfors får en ny ministerpost så att det blir en ny försvarsminister.
SvaraRaderaLåt oss bara hoppas att det inte blir Johan Pehrsson...
Nu har regeringen chansen att utse Tolgfors till syndabock för FRA-lagen, avskaffa FRA-lagen och utse en ny försvarsminister (till exempel FRA-skeptikern Anders Björk).
SvaraRaderaPS.Det går också att avskaffa forskningsministern.
@Sofia:
SvaraRaderaVisst vore det fantastiskt om vi kunde bli av med Tomhylsan till förmån för en försvarsminister med lite koll. Anders Björck tror jag knappast att vi ska hoppas på dock. Han är för mycket associerad med det gamla moderatgardet.
Det går självfallet att skippa posten som forsknings- och högskoleminister. Dock har det rätt länge funnits två ministrar på utbildningsområdet (vanligen en utbildningsminister och en skolminister -- nuvarande ordning infördes ju för att Leijonborg skulle kunna sitta kvar i regeringen och sköta sina profilfrågor efter att han lämnat över partiledarskapet till Björklund). Det känns tveksamt om (fp) är så intresserade av att ändra på detta. Det är väl möjligen också tveksamt om det vore så klokt. Om så skulle ske bör blir frågan istället vilken minister som ska införas. Jag tvivlar på att något av partierna är så intresserat av att tappa en ministerpost utan att få något i gengäld.
Fast egentligen är det ju mest bara en underhållande lek att spekulera i. Snart nog får vi veta hur Reinfeldt och regeringen faktiskt tänker.
Jag skulle inte överskatta behovet av forskningspolitisk kompetens. Mandatperiodens forskningspolitik är genomförd. Nu handlar det nog mer om att få in ett nytt affischnamn inför 2010.
SvaraRaderaHoppas bara dem lyckas föryngra sig och återvända till sitt liberala arv nu. Lars lämnar i en perfekt tidpunkt med partikelacceleratorn i Lund och ett bra EU-val för FP nyligen
SvaraRaderaFredrik Malm skulle, trots sin ålder, vara ett intressant alternativ. Hela hans person och agitation strålar akademi ända ut i makrokosmos :)
SvaraRadera(Och han skulle säkerligen bli en populär minister)
@Ingerö:
SvaraRaderaVisst, jag är medveten om det. Invändningen är förstås att det för det första fortfarande finns en forskningspolitisk ruljans att sköta. För det andra, och viktigare, bör den som tar över efter Leijonborg rimligen vara den som rattar forskningspolitiken även nästa mandatperiod efter en eventuell valvinst 2010, då det förhoppningsvis finns en forskningspolitik att genomföra (de metaforiska gudarna vete att det finns mycket som fortfarande behöver göras i forsknings- och utbildningspolitiken).
Jag är naturligtvis realist nog att inse att affischnamnsargumentet kommer att väga tyngre än sakkompetensargumentet, men jag hoppas att man i alla fall har med det långsiktiga perspektivet (d.v.s. bortom september 2010) på ett hörn i beräkningen.
(För övrigt passar jag på att rätta ett korrekturfel i min första kommentar: "En mer omfattande regeringsombildning känns det inte som om Reinfeldt kommer att våga sig på", ska det så klart stå.)
Är Anders Björk FRA-skeptiker? Han tyckte FRA 1.0 var bra, men inte FRA 2.0
SvaraRaderaPartiledarna styr det hela.
SvaraRaderaUt med Erlandsson (C) och Torstensson (C). En bonde som styr jordbrukspolitiken? Och Torstensson: Nej, nej.
Sabuni (FP) vet jag inte om man kan tycka till om. Vad har hon gjort? UT!
Larsson (KD) har ett tacksamt jobb. Kommunerna har ansvaret.
Odell (KD) rear ut statens bolag av princip. UT!
Sen har vi moderaterna.
Tolgfors. FRA. UT!
Littorin. Flyttas. Kan inte vara arbetsmarknadsminister i kampanjen.
Ask. URL, IPRED, FRA, Datalagring. UT!