2009-08-16

Vänta er inget nytt från (m)


Om två veckor har moderaterna partistämma. Jag har just bläddrat igenom stämmohandlingarna. Om övervakningsfrågorna nämns inte ett ord, varken i motioner eller propositioner.

Enda gången ordet integritet nämns är vad gäller sjukvården. Och rättssäkerhet nämns bara i avsnitten om invandring och flyktingar.

När det gäller storebrorsstaten råder alltså tystnad inom moderaterna. Alla sitter ner i båten. Ingen vill att partistämman ens skall diskutera övervakningsfrågorna. Än mindre ifrågasätter någon marschen mot en aldrig tidigare skådad övervakningsstat.

(Frågor som rör till exempel upphovsrätt och internets frihet förekommer inte heller i stämmohandlingarna.)

Så jag förmodar att moderaterna tänker fortsätta att låtsas som det regnar – och medvetet undvika några av de stora, intressanta, viktiga och aktuella samhällsfrågorna även framöver.

Tydligare kan det knappast sägas att Piratpartiet behövs i den svenska debatten – och i riksdagen.

Se även SvD: Skarp kritik mot massregistrering

21 kommentarer:

 1. Ja,så är det. Det är därför det är så oerhört sorgligt att PP ställer upp kommunalvalen. Efter en tid ute i kommunerna kommer PP att betraktas med löje, för att därefter vittra sönder. PP var det bästa som hänt i svensk politik på mycket länge.

  SvaraRadera
 2. Hippie Tanten;

  PP ställer upp i ett antal kommuner, där EU-valet gick extra bra (typ över 10 procent av rösterna) och med frågor som öppen mjukvara som är starkt relaterat till PPs tredje fråga: patentsystemen.

  Vad är det som sticker så i ögonen med att PP ställer upp i vissa kommuner?

  SvaraRadera
 3. @Olof Bjarnason
  Har tidigare skrivit om detta på min blogg. Här är ett av inläggen.

  SvaraRadera
 4. Ja, kan knappt bärga mig tills nästa riksdagsval. Hoppas drömmen går in med både SD o PP in i riksdagen. Så de etablerade kan tvingas ta tag i dessa 2 viktiga frågor för landets framtid de båda partierna representerar.

  SvaraRadera
 5. Håller PP ända in i riksdagskaklet?
  Man har redan visat tydliga ny demokrati-fasoner med en partiledare som ville besluta om sin egen lön och sedan uttalat sig om vilka partier man ev. står närmast vilket andra pp'are inte alls gillade.

  Johan

  SvaraRadera
 6. Hippie Tanten:

  JA, det är jättesorgligt att Piratpartiet ställer upp i kommunalvalen - FÖR DE ANDRA PARTIERNA!

  Ve och fasa - Nu måste de andra partierna kontra och det brinner i knutarna. Det går inte längre att slå sig till ro för dem längre.

  Piratpartiet kommer att fungera som en vitamininjektion i den kommunala politiken.

  Piratpartiet i kommunalpolitiken kommer att fungera som en rottweiler skulle fungera på en hundrameterslöpare. Han skulle ansträngt sig till det yttersta för att springa utav bara helvete - Nytt världsrekord?

  Bara meddelandet om att Piratpartiet ställer upp sänder chockvågor genom de sömniga församlingarna... (knack-knack på dörren, det är bara medborgarna som tittar in...)

  SvaraRadera
 7. Hur får man tyst på en partistämma rent praktiskt? Så till exempel är väl Wykman där?

  SvaraRadera
 8. Att det inte nämns något i motionerna beror knappast på att viljan saknas bland medlemmar och förtroendevalda. Det beror helt enkelt på att man inte fick motionera om de sakerna. Motioner fick bara läggas inom de områden stämman skall behandla. Lämpligt nog ingår varken försvaret eller rättsväsendet där...

  SvaraRadera
 9. Håller med Hippietanten. PP:s kärnfrågor är extremt viktiga och partiets vågmästarstrategi är smart. PP sitter nu i EU-parlamentet. Nästa mål är riksdagen. Att prata kommunalpolitik eller breddning av politiken är något vi _eventuellt_ borde diskutera när de båda målen är uppfyllda och i så fall som en del av valplattformen till 2014 års val. Eller ännu senare när vi är MOGNA för det.

  SvaraRadera
 10. @Hagwall
  Så partiledningen är överordnad partistämman??

  SvaraRadera
 11. @arthur
  I det här fallet fungerar det så ja (iofs inte ovanligt, regeringen är ju formellt underordnad Riksdagen, men det är ju inte så i praktiken) eftersom det inte är en "partistämma" utan en "arbetsstämma" och på en sådan tas bara de frågor som ledningen bestämt upp.

  SvaraRadera
 12. Helt rätt. Det är en Arbetsstämma. Partistämma (där det är fri motionsrätt) hålls bara vart fjärde år (året efter valet). Förut hölls det partistämma vartannat år. På länsnivå har man tagit bort förbundstämma (med fri motionsrätt) varje år och håller den nu bara vartannat år.

  Allt detta är en del av projektet De Nya Moderaterna. Man urholkar och sätter den interna partidemokratin ur spel eftersom folkrörelsedemokrati uppfattas som mossig och gammaldags. Ett annat exempel är att man börjat hålla personval omedelbart när stämmorna öppnar. Det gör att ombuden inte har någon tid att diskutera sinsemellan och eventuellt snacka ihop sig om att föreslå andra kandidater. (Tricket att fatta de mest kontroversiella besluten omedelbart när ett konvent öppnar är något som troligen har kommit från mygelhandboken för internationella organisationer.)

  Snart blir det väl som inom New Labor där interna kritiker hindras att gå upp i talarstolen under partikonferenserna och man använder anti-terrorist-lagar för att portförbjuda dom från byggnaden.

  SvaraRadera
 13. Neoliberal Agenda16 augusti, 2009 15:23

  Jag väntar på att Niklas Wykman ska avgå. Han sa att han skulle göra det om inte partiet ändrade uppfattning i FRA-frågan.

  SvaraRadera
 14. Tja, om Moderaterna kör på med denna politik kommer resultatet i riksdagsvalet också att bli en uppföljning av resultatet i EU-valet: väljargruppen mellan 18 och 30 år kommer att svika partiet. Det var väl ynka 11% i denna väljargrupp som röstade på M i EU-valet om jag inte minns fel.

  Även om M är genuint övervakningslystna så borde de ju trots allt vilja ha en återväxt i partiet, men istället så stöter de bort denna viktiga grupp (partiets framtid) helt och hållet.

  För övrigt är det rätt lustigt att se hur attackerna mot Piratpartiet kommer allt oftare och blir allt märkligare. Nåja, det visar ju bara att de andra partierna inte längre anser sig våga negligera Piratpartiet.

  Vi kan alltså förvänta oss mer och mer och märkligare och märkligare attacker mot Piratpartiet ju närmare valet 2010 vi kommer.

  Det som är problematiskt för de som attackerar Piratpartiet är dock att fakta och förklaringar kommer omedelbart på t ex bloggar. Det gör att substanslösa eller överdrivna attacker inte får stå oemotsagda och därmed ej når den verkningsgrad som de hade tidigare (innan den här förbaskade flugan internet började surra).

  Avslutningsvis så har jag fortfarande svårt att ta in att Gösta Bomans parti som alltid värnade om individerna och individernas rätt och skydd mot staten, nu har gått och blivit det värsta övervaknings- och massavlyssningspartiet vi har. Moderaterna borde faktiskt skämmas!

  /Erik S (före detta M-röstare)

  SvaraRadera
 15. Också jag har oerhört svårt att ta in att Gösta Bohmans parti som alltid värnade om individerna och individernas rätt och skydd mot staten, nu har gått och blivit det värsta övervaknings- och massavlyssningspartiet vi har.

  Jag (precis som du före detta M-röstare, och jag känner flera andra besvikna som röstade PP i stället) anser precis som du att
  Moderaterna borde faktiskt skämmas!

  Mary X Jensen (minamoderatakarameller) kämpar emot till viss del, men hur långt det räcker återstår att se.

  SvaraRadera
 16. Gör ett uttalande Hax! Angående Staffan Danielssons påstående om att Piratpartiet vill göra EU till en superstat.

  Rick Falkvinge: Gör EU till en superstat..!


  Con Air

  SvaraRadera
 17. Det enda nya jag kan se från (m) den senaste tiden är att (vissa inom partiet) anammat statsfeminismen: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3324601.svd
  "Låt jämställdheten bli en borgerlig valfråga" - där man alltså anammat sina fienders definition av jämställdhet med fixering vid procentsatser bara "för att". Kanske var det därför Sahlin talade om jämställdhet under 90% av sitt tal i Nacka häromdagen?

  SvaraRadera
 18. HAX har säkert alleles rätt. Moderaterna är inte alls inställda på rättelse, och det behöver de heller inte vara, eftersom de sitter säkert i sadeln genom de rögrönas evinnerliga klantande, som på senaste tid har nått oanade "höjer". Alltså är inte heller från det hållet något positivt att förvänta sig.

  -Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 19. När ska ni "integritetshjältar" ägna er åt det som verkligen kränker folk dagligen; övervakningen på affärer, kiosker, på gator och torg, i biltullar, på bensinstationer!!!???

  Alla ni pirater beter er som hycklare när ni tjafsar om att ni blir kränkta av att ett e-post kanske kommer att skannas av FRA medan ni helt ignorerar att alla blir hårdövervakade, filmade och arkiverade när ni köper en liter mjölk i närmsta butik!

  Det är som att ni accepterar våldtäkter men retar upp er på att någon klappar er på kinden!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.