2009-10-13

Full rulle!

Kaotisk dag... Låt mig bara rikta strålkastarljuset på ett par saker, så återkommer jag under mer organiserade former framåt kvällskvisten.

Camilla Lindberg lutar åt att lägga ner sin röst i morgondagens FRA-omröstning. Frågan är om hon kan få ytterligare sju ledamöter att göra samma sak.

DN om första IPRED-fallet: Bredbandsbolaget Ephone är inte tvunget att lämna ut ip-nummer till fem bokförlag. Det slår Svea hovrätt fast och upphäver därmed tingsrättens dom.

Telekompaketet: Å ena sidan - å andra sidan. Återkommer med analys om det framåt kvällen.

Nu måste jag rusa vidare...

Uppdatering: Nu bekräftar Camilla Lindberg (fp) på sin blogg att hon kommer att trycka på "avstår" i morgondagens FRA-votering. Heja! Led trupperna!

24 kommentarer:

  1. Oddsen verkar, tråkigt nog, jävligt dåliga. Om en öppen kritiker inte ens vågar säga 'nej', så lär ju inte resten av fåren våga rösta något annat än 'ja'.

    SvaraRadera
  2. Men hur resonerade juristerna nu. 138 säger ju ingenting om hur en rättsprocess ska gå till. Bara att en rättsprocess måste äga rum innan straffet verkställs.

    (Sedan är det märkligt att IPRED gick bra att införa men något som ger Medborgarna skydd mot stater är omöjligt av diverse svepskäl)

    /Hoffa.

    SvaraRadera
  3. Riksdagen ska ta ställning till två förslagspunkter. Man kan alltså både rösta för propositionen och för ett upphävande av FRA-lagen.

    Lindberg får gärna rösta för propositionen. Men det är ju motionen att riva upp FRA som är det viktiga.

    SvaraRadera
  4. Hovrätten har tagit ställning i en bevisfråga. Det var visserligen rimligt och något som man kunde förvänta sig.

    Men hovrätten rör inte de rättsliga aspekterna och hur olika direktiv ska tolkas mot varandra och mot europakonventionen om mänskliga rättigheter m.m. Detta betyder att vi snart får ett annat pilotfall som ska gå genom systemet, om just den operatören orkar hålla ut.

    SvaraRadera
  5. Sigfrid, Ohlsson och andra som pratade om att rösta nej förra gången, men sedan ändå röstade ja, antingen direkt eller genom utkvittning, har nu sagt att de kommer att rösta ja. Man kan ju hoppas att de ljuger igen, men antagligen är det lättare att ändra sig år andra hållet.

    SvaraRadera
  6. Hoffa:

    Bara det att det måste gå till domstol kan ju anses betungande.

    Det är en fullt legitim invändning att bestämmelsen inte kan anses ha någon rättsverkan i fråga om straffrätt.

    Vi får väl se hur de motiverar sig när papperet finns tillgängligt.

    Jag tror att man måste formulera sig i termer av att medlemsstaterna ska garantera rätten till internetanslutning. Inte hur man ska stänga av folk.

    SvaraRadera
  7. Den här gången kan man nog räkna med att FRA röstas igenom. Har svårt att tro något annat. Annars blir det väl som på Irland, fast i riksdagsversion. Det röstas tills "rätt" sida vinner.

    SvaraRadera
  8. I mail till mig så har Camilla sagt att hon SKA avstå att rösta. Tror hon blir sorgligt ensam om att göra detta ställningstagande.

    /A

    SvaraRadera
  9. Men då kan man väll ta i med en större slägga ang 138:an och säga att.

    Medlemsstaterna inte får stänga av folk från internet Punkt och slut.

    Då behövs ingen domstol inblandas.
    och då borde de juridiska invändningarna falla.

    Det går säkert att få till det så att avstängning från internet kan tolkas som ett handelshinder också och alltså måste förbjudas som ett led i harmoniseringen av den inre marknaden.

    /Hoffa

    SvaraRadera
  10. Klambergs tjej lär väl inte vara överförtjust i denna version av lagen... Tror inte hon röstar för den

    SvaraRadera
  11. Man undrar ju om hovrättens jurister är klara över att det brukar ta högst fem minuter att ordna ett användarkonto till ett webbforum eller en ftp-sajt, och att vem som helst kan regga sig som Osamabinladen@hotmail.com eller luleflickan@gmail.com och sedan använda den adressen till vad man vill. APB kom ju in, så vi kan utan vidare se att det inte funnits några speciella spärrar. För det mesta räcker det med en e-postadress av "dummy-typ", den behöver inte ha det minsta att göra med vem användaren fysiskt är. Att anta att en sådan här sajt inte haft några gäster utöver just APB och ägaren är bisarrt. Det är som att tro attdet skulle dyka upp vapen och två miljoner dollar i en skogsstuga bara av en tillfällighet utan att någon placerat dem där.

    Nej, jag är inte för någon hetsjakt på fildelare men en diskussion om fildelning och upphovsrätt som inte vill se någon skillnad på det relativt småskaliga spridandet och industriell pirat-cd-tillverkning eller digitalt tillgängliggörande i massa därför att "båda försvarar friheten", en sådan diskussion är inte till hjälp för någon.

    Hovrätten hade aldrig köpt Ephones försvarslinje om det handlat om ett bolag som bjudit ut pirattillverkade fysiska dvd och ljudböcker för 40 spänn på en kupong i Sverigehäftet/olika veckotidningar - "välj billigt från vår sajt med tusentals titlar" - och som kunnat skydda sin bokföring.

    SvaraRadera
  12. @Shaun:

    Som sagt, Birgitta Ohlsson har redan sagt att hon kommer att rösta för FRA-lagen.

    SvaraRadera
  13. Härligt! Jobba inte ihjäl dig bara...

    SvaraRadera
  14. Att det går fort och lätt att ordna ett användarkonto är fullständigt irrelevant.

    Det som måste visas är att man gjort det och delat ut kontona till en större mängd användare.

    Detta har inte målsägande kunnat visa och då måste hovrätten självklart döma emot dem.

    Att två hovrättsråd kunde resonera annorlunda är skrämmande

    /Hoffa.

    SvaraRadera
  15. Hoffa: Väx upp. "Det går fort och lätt att ta med sig ett par coca-cola och litet parfym in på charterplanet, förr var det dessutom lagligt" - men av vissa naledningar som vi väl känner till är detta inte möjligt längre.

    Jag är medveten om att det finns ett slags moment 22 i normen för vad polisen får göra kring en utredning vs fildningslagarna - om det inte finns välgrundad misstanke i förväg om brott som kan ge minst fängelsestraff så får polisen inte beslagta en hårddisk för att checka uploads och trafikdata, men hittills finns ingen praxis att fildeningsbrott ger fängelsestraff - okay, men att tro att den där döda vinkeln skulle finnas kvar för evigt är barnsligheter. Den kommer att åtgärdas ganska snabbt om problemet med noll copyright på tankearbete, musik, film etc blir för påträngande.

    SvaraRadera
  16. Magnus: Så i brist på att något går att göra rättsligt så tycker du att våra domstolar ska förekomma och potentiellt sätta dit oskyldiga? Precis som med sexbrottsmål då kan man tänka...

    Ger man vika för den typen utav skit så kommer vi inte ha ett respekterat rättsväsende och folk kommer att göra upp på gatorna istället. Och ja, det gäller folk som Pontén och Wadsted också. Jag tror ingen utav dom vill det och det vill inte jag heller.

    SvaraRadera
  17. ska bli oerhört intressant att se hur många personröster camilla kommer få i valet nästa år efter det här.

    SvaraRadera
  18. Istället för att diskutera vem av de unga liberala riksdagsmännen som har gjort bort sig värst/kommer att svika mest så kanske det vore intressant att ställa frågan *varför* just de som kom in på personkampanjer var de som svek i FRA/IPRED-frågan ('svek' därför att de först hade skapat en förväntan på att de skulle stå raka och rida ut stormen: ingen väntade sig att Beatrice Ask skulle stå upp för någon slags frihet på nätet).

    Det var ju inte så att det aaknades tydligt stöd från deras väljare: sällan har en riksdagsledamot fått lika mycket mejl och påstötningar om att rösta rätt i en enda fråga som just Federley, Annie Johansson eller Karl Sigfrid fick. Det verkar vara väldigt svårt att å ena sidan sitta på ett "personligt mandat" där man förväntas vara ärlig och rak och samtidigt försöka bevaka sin karriär inom partiet, för det är ju också det de vill.

    SvaraRadera
  19. Magnus:

    Nu är det ju så här att APB konsekvent har vägrat att berätta hur man tog sig in på datorn.

    Hur vet du då att det inte fanns några särskilda spärrar?

    SvaraRadera
  20. Hela beslutet från Hovrätten

    Det framgår av beslutet att Hovrätten också lyfter förbudet mot att radera de omstridda uppgifterna.

    SvaraRadera
  21. Om situationen är så illa att man tycker att det är värt ett "Heja!" bara för att avstå i stället för att rösta nej så verkar det tyvärr inte finnas mycket hopp för att omröstningen ska gå rätt väg. Ytterst tråkigt. :-(

    SvaraRadera
  22. Tragiskt,

    Idag dör vår rättsäkerhet i Sverige. Sent skall syndarna i riksdagen vakna och inse att FRA inte blev som de hade blivit lovade.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.