2009-10-07

Vad var det vi sa? Del 2.

Det svenska EU-ordförandeskapet har lagt förslaget om Passenger Name Record (PNR) på is för tillfället.

Förslaget att spara uppgifter om våra flygresor (och om vissa länder får som de vill även om våra tågresor, hotellövernattningar och bilhyror) har hitintills varit en del av EU:s så kallade Stockholmsprogram – för "frihet, säkerhet och rättvisa".

Att PNR nu skjuts lite på framtiden möter en del positiva reaktioner här i Europaparlamentet – där många vill att EU-maskineriet inte skall hetsa igenom frågan.

Men det är nog inte omsorg om öppenheten, den demokratiska processen eller integriteten som ligger bakom fördröjningen.

Istället misstänker jag att man tänker vänta tills Lissabonfördraget har trätt i kraft (gissningsvis vid årsskiftet). Då försvinner nämligen medlemsländernas veto i frågan. Och då kan de länder som vill gå längst i sin övervakningsiver köra över de som är mer försiktiga och tveksamma.

(I rättvisans namn skall tilläggas att efter årsskiftet ökar även parlamentets inflytande över frågan. Men jag känner mig inte övertygad om att ordförandeskapets beslut bara handlar om att man vill vara snäll mot de folkvalda...)

EU | SvD

2 kommentarer:

  1. Vad finns kvar att övervaka? Känns som att alla dessa lagar nu tagit var sin bit av kakan, nu finns inget kvar.

    //Örjan

    SvaraRadera
  2. Då återstår ju bara den berömda frågan - Qui custodet ipso custodes? ... vem övervakar övervakarna?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.