2010-01-06

Nu blir det förbjudet att gräla i FrankrikeFrankrike – landet där det redan är förbjudet att ifrågasätta vissa historiska händelser och förbjudet att tala annat än franska i vissa sammanhang – går vidare när det gäller att införa märkliga lagar.

Nu skall det bli förbjudet att gräla, inom äktenskapet och andra förhållanden. Att skrika, förolämpa och vara hotfull kommer att kunna ge böter eller fängelse.

Och fransmän som är så bra på att diskutera sak och princip på ett sansat och sakligt sätt. Not.

På något sätt får jag en känsla av att detta påtvingade lugn bara kommer att fungera som en tryckkokare, i många fall. Sedan kan man ju undra om det verkligen löser något i sak, om man förbjuder folk att gräla. Man kan även spekulera i om det inte kan komma att öka det fysiska våldet inom äktenskapet – om en avhyvling kan ge samma straff som en dagsedel.

Räknas för övrigt svärmor? Långvarigt tjatande?

Och varför stanna vid äktenskapliga gräl? Varför inte förbjuda politisk opposition, konflikter och oförskämdheter i samhället i största allmänhet, när man ändå har brallorna nere?

I den länkade artikeln finns även en bildtext som får mig att studsa till. "French Prime Minister Francois Fillon said electronic tagging would be used on repeat offenders." Hmmm. Ett nytt användningsområde för övervakningsstaten? (Britterna kameraövervakar ju redan potentiellt stökiga familjer i deras hem.)

Läs mer i The Daily Mail»

(Tipstack: Janne)

8 kommentarer:

 1. Jag räknar med att fransmännen kommer att se till att detta blir en bindande EU-lag snart. Som alla EU-länder måste införa.

  Perfekt vapen när man skall begära ut skilsmässa. Vad säger Fp:s Birgitta Ohlsson?

  SvaraRadera
 2. Hur hade de tänkt definiera gräl? I termer av röstvolym eller argumentering?

  Han: Kära hustru, jag har inte för avsikt att gå ut med soporna för överskådligt tid, ty sporten på tv har precis börjat.
  Hon: Å min kära make, fjärrkontrollen till tv:en, som du lär behöva, har blivit placerad i soprummet. Vänligen tag med soporna då du hämtar fjärren.
  Han: Det synes mig du passar i visst extra uppvärmt område, vänligen överlämna soporna.

  SvaraRadera
 3. "Nu skall det bli förbjudet att gräla, inom äktenskapet och andra förhållanden."

  He, he. Lycka till med det.

  SvaraRadera
 4. Några spontana kommentarer.

  1) Sist jag kollade för några år sedan ansågs Daily Mail hålla ungefär samma journalistiska standard som Aftonbladet, dvs jag skulle ta det de skriver med ett par hinkar salt.

  2) Med artikelns "psychological violence" menar dess Svenska motsvarighet "psykiskt våld" eller "psykisk misshandel" normalt sådant som mobbing, trakasserier, hot, etc.

  I Sverige och på andra ställen faller sådant redan under befintlig lagstiftning, vi har brottsrubriceringar som "misshandel" och "olaga hot" som täcker det. Det tycks mig som att så inte är fallet i Frankrike, och artikeln säger (föga förvånande) inte heller något om det.

  Jag tror vi behöver en lite mer tillförlitlig källa än Daily Mail för att klargöra vad lagen egentligen betyder.

  SvaraRadera
 5. Daily Mail behöver lära sig franska.

  Det man pratar om i lagförslaget är upprepad verbal och psykisk misshandel. Jo, det blir nog så svårt att bevisa. Men det handlar inte om gnabb om tandskrämstuben skall kramas på mitten eller ej. Eller om svärmor. Utan det handlar om en typ av misshandel som många länder redan har straffsats på.

  Detta är årets "La cause national" dvs ett landsomfattande nationellt projekt som den franska regeringen lanserar varje år.

  I år behandlar man kvinnomisshandel och lagen i fråga är en skärpning av nuvarande lag. I Frankrike dör en kvinna var tredje dag av våld i hemmet, år 2007 anmäldes en bra bit över 47 000 fall av kvinnomisshandel – en ökning med 16% sedan 2006. I praktiken innebär dagens lagar att det är nästan omöjligt att straffa någon som lever i ett samboförhållande. Man måste vara gift för att det skall räknas. Den nya lagen kommer också att innefatta enklare former av tillfälligt omhändertagande, elektroniska bojor (f.ö. redan infört på prov i Spanien) för en våldsam partner samt ökade straffsatser.

  Den gäller för övrigt både män och kvinnor.

  Och det är alltså det lagförslaget Daily Mail pratar om.

  SvaraRadera
 6. Jag misstänker att även Frankrike har lagar mot olaga hot.

  Jag tycker det är tveksamt att hitta på speciallagar för redan etablerade lagöverträdelser - på beställning av en eller annan grupp.

  Lagarna skall gälla lika för alla.

  Det som är tillåtet / förbjudet att säga till någon annan person skall också vara tillåtet / förbjudet att säga till den man lever tillsammans med.

  Lika rättigheter. Inte speciella.

  SvaraRadera
 7. Det jävliga är att man retar upp sig på de möjligheter som finns till ändamålsglidningar.

  Sånt här är ju vällovligt syftande, säger dom som får kritik av uppretade människor. Att det är korkat dessutom verkar inte ha föresvävat dom och det spelar tydligen mindre roll. Det viktiga är att någon visar att någon gör något angående nåt som någon anser vara ett problem.

  Kan ingen göra nåt åt fransmän, dessa ömfotingar till kolikskrikande kulturknuttar?

  SvaraRadera
 8. Jag kan inte tillräckligt om franska lagar. Det enda jag vet är att man inte tidigare kunnat straffa någon som misshandlar i ett samboförhållanden, vilket man nu kommer att göra nu.
  Som du säger: Lagarna skall gälla lika för alla.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.