2010-04-28

FRA kommer att läcka

"Skapar den ökade spaningen på privatpersoners liv en ökad säkerhet? Jag är tveksam. Sverige har inte haft några terrorattentat av vikt sedan Västtyska ambassadsprängningen 1975. Det är 35 år sedan. Utbyggnaden av övervakningen verkar vara driven av de tekniska möjligheterna att övervaka, snarare än av ökade hot.

Vad som däremot är klart är att ökad informationsinsamling skapar ökad risk för läckor. Det är dags att vi tar risken på allvar. Det behövs en mer systematisk övervakning av övervakarna, en mer restriktiv inställning till hur mycket information som får samlas in och tydligare regler för hur uppgifter får delas med andra länders myndigheter."

Anders Jallai skriver under rubriken FRA kan läcka privata mail i dagens Aftonblad.


Uppdatering: Klamberg – FRA "läcker" inte, det är "reglerat".

6 kommentarer:

  1. Men kan inte folk sluta jiddra om mail.
    Email är ju nästan offentlig handling nuförtiden.

    Tex här i Taiwan ser man emaildatabaser till salu, och jobberbjudanden för att datamina dem. Tydligen finns det ett (ursprungligen anti-spam/botnet) system som heter Atlas som samlar in mail (och annan kommunikation, tex MSN) som passerar någon av hundratals knutpunkter (samarbetande ISPs) i världen.
    http://atlas.arbor.net/faq/

    SvaraRadera
  2. Klamberg skriver om att "FRA läcker inte, det är reglerat". http://klamberg.blogspot.com/2010/04/fra-lacker-inte-det-ar-reglerat.html

    SvaraRadera
  3. Vi kanske ska erinra oss FRA:s dimridåer på den egna hemsidan inför FRA-omröstningen 2008. Där fanns ett antal påståenden från kritiker och klargöranden från FRA. Två exempel:

    1. Påstående: Alla databaser läcker, så FRA kommer att läcka integritetskänslig information om lagförslaget realiseras.

    Klargörande: FRA har alltid sysslat med integritetskänslig information och oss veterligen har den aldrig läckt ut ur FRA:s databaser.

    Egen kommentar: Här vet vi ju att detta är fel. Information från FRA:s databaser har visst läckt. Det har inte minst denna blogg kunnat vittna om. Till detta ska läggas Anders Jallais uppgifter. Informationsutbytet med andra länder är också högintressant, vilket Aftonbladet skrivit om tidigare på ledarplats. Även detta utbyte bör beskrivas i termer av läckor, om än sanktionerade från högre ort.

    2. Påstående: FRA arbetar på så sätt att all tillgänglig kommunikation lagras. I efterhand görs sökningar i den trafiken.

    Klargörande: Lagförslaget tillåter inte ett sådant förfarande. Den tillgängliga kommunikationen filtreras i realtid, vilket innebär att den absoluta merparten av trafiken aldrig lagras. Endast sådant som väljs ut genom sökbegreppen inhämtas och lagras, och lagringen sker endast under så lång tid som krävs för att avgöra om informationen är värdefull för uppdragsgivarna. Information som används i FRA:s utgående rapporter är vi skyldiga att arkivera. Lagförslaget medför inga förändringar i någon del av denna hantering.


    Egen kommentar: Här har inte minst SVT:s Rapport, Mark Klamberg m.fl. avslöjat att detta inte är hela sanningen. FRA masslagrar trafikdata. Det är en grundbult i hela FRA-bygget, vilket också FRA-chefen numera erkänner.

    Nu väntar vi bara på den där sanningskommissionen som Centern, Advokatsamfundet m.fl. så länge har krävt.

    SvaraRadera
  4. Man skall inte glömma att man kan kolla själv hos SIUN om man varit utsatt för signalspaning, det kan ju vara trevligt om alla gör det med jämna mellanrum
    http://www.siun.se/kontroll.html

    SvaraRadera
  5. Detta alster sammanfattar FRA-eländet ganska väl:

    Ode till FRA-lagen

    - Varför bråkar man så när en
    stat vill lyssna på folket i tråd?
    - Vi som värnar privata sfären!
    sa Fredde, Jöjja, Janne och Maud.

    -Vi tar bara en miljon i sänder,
    i fibern som signalerna bär.
    -Vi tvår nu våra händer,
    och hoppas man är nöjd "over there".

    "Domstol Viksten" och SIUN är garanter.
    Inget kommer att gå snett.
    - Vi vill inte lyssna på gamla tanter,
    sa Ingvar och log brett.

    -Nej det är mest Titan vi vill fylla,
    med vem?, var? och när?
    Det skapar FRA:s mylla.
    Sånt vet nu en hel bloggosfär.

    -Sen byter vi data kors och tvärs
    med andra runt hela klotet.
    Ja, det är en viktig kommers,
    större än själva yttre hotet!

    -Eh? Vadå? Jag fattar inte ett jota.
    Det har vi aldrig hört, sa ledamoten.
    -Men det är nog bäst att inte rota,
    annars lär man väl få foten.

    -Nja, något borde vi göra, sa Fredrick, och torka' en tår.
    -Hur ska vi annars rädda oss själva?
    -Jag har det! skrek Annie, från sin korridor:
    -Vi kränker på prov till tvåtusenelva!

    Anonym

    SvaraRadera
  6. Jag är inte övertygad om att det är möjligheterna till ökad övervakning som driver utvecklingen. Jag tror snarare att det är en ökad irationell rädsla och osäkerhet inför den strukturomvandling vi är mitt inne i. Det är väldigt mänskligt att vilja ta tillbaka kontrollen när man känner att verkligheten springer ifrån en.

    @Emil
    Klamberg har helt rätt, FRA läcker inte, de delar med sig...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.