2010-05-30

iPad sätter ljuset på EU:s upphovsrättsträsk

I Storbritannien råder iPad-feber. Där släpptes plattan nu i helgen.

De flesta andra européer får vänta. Och frågan är om det bara beror på att man skall hinna tillverka tillräckligt många maskiner. Med till exempel böcker och tidningar på iPad känns det som om det till stor del är en rättighetsfråga.

Här i EU finns ju, till skillnad från i USA, 27 olika marknader – alla med egna upphovsrättsavtal. På Apple iTunes Store måste allt som säljs därför vara noga genomgånget för respektive lokal marknad. Och det tar ju en stund, även när det bara handlar om musik och ljudböcker. Redan innan iPaden har tv och film för iPhone och iPod bara varit tillgängligt i USA och en handfull andra länder, där marknadens storlek gjort det mödan värt att reda ut alla upphovsrättsfrågor. Till den gruppen hör inte Sverige och de flesta andra EU-länder.

Om nu vitsen med EU är frihandel och fri rörlighet – då borde en upprensning i upphovsrättsträsket vara en prioriterad fråga.

Som det är i dag kan innehållsleverantörer inte erbjuda sina produkter med paneuropeiska licenser ens om de skulle vilja. Eftersom det inte finns några sådana.

1 kommentar:

  1. Jag ser en parallell till att det inte är möjligt att se fotbolls-VM i sommar på någon annan tv-kanal än den inhemska. Varje land är en egen rättighetsmarknad.

    Det innebär att om man i Sverige till exempel vill se Italiens matcher med italiensk kommentar, måste man betala för hela sändningsrätten för RAI i Sverige. Det trots att man redan betalat för sändningen via licensen och att den additiva tjänsten (kommentaren) man efterfrågar inte är något som rättighetsinnehavaren stått för.

    Att det skall kosta hundratals miljoner för en enskild för något med marginalkostnaden noll - det har inget med ekonomisk effektivitet att göra. Det är absurt att tala om ekonomi alls. Men är det inte ekonomi är det politik. Och politiken att undertrycka information har ett namn: Censur.

    Upphovsrätten idag leder till censur. Tjuv skall tjuv heta.
    http://viktualiebrodern.wordpress.com/2010/05/11/rattigheter-for-vidaresandning-leder-till-sprakcensur/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.