2010-09-28

Nu vill USA granska ALLA banktransaktioner


I somras gav Europaparlamentet (eller i vart fall dess stora partigrupper) efter och godkände det så kallade Swift-avtalet. Det ger USA:s terroristjägare tillgång till data om våra banktransaktioner. Det måste finnas ett konkret fall som utreds, men eftersom data enligt uppgift "måste" överföras i bulk så åker många vanliga människors bankaffärer med av bara farten.

Nu vill USA slippa det där med att behöva hänvisa till pågående utredningar, i vart fall vad gäller transatlantiska banköverföringar. Washington Post beskriver nästa steg så här "transactions between European and US banks would be captured regardless of whether there is a substantiated need".

Nu skall alltså alla banktransaktioner mellan EU och USA övervakas, granskas och köras mot den amerikanska säkerhetsbyråkratins register. Övervakningen blir total.

Och alla medborgare, företag och organisationer kommer - som vanligt - att behandlas som potentiella terrorister och skurkar.

Socialdemokraterna, liberalerna, kristdemokraterna och de konservativa i Europaparlamentet bör känna sig rätt snopna. De släppte till en smula. Och omedelbart vill USA ha mer. Om de har någon ryggrad bör de omedelbart riva upp Swift-avtalet, för att markera att de inte låter sig behandlas hur som helst. Men det kommer knappast att ske...

EU Observer

13 kommentarer:

 1. Anledningen att den blyga majoriteten accepterar allt detta vansinne måste komma ifrån en vitt utbredd rädsla/misstänksamhet. Ytterst handlar det om rädsla inte bara för den bredvid, utan också rädsla för sig själv. "Det är lika bra någon annan tar ansvar över mig, jag klarar inte av att sköta mig.". Abdikering av integritet i dess mer ovanliga betydelse - självbestämmande.

  Och det där går långt tillbaka hos människan - bekvämligheten/flockmentaliteten. På sätt och vis är jag förvånad att väst kom så långt mellan 1950 och 1990.

  SvaraRadera
 2. Menar Gunnar Hökmark att även detta är en seger för friheten?

  SvaraRadera
 3. Jag har ett boktips som du kan vidarebefodra till alla som röstade ja för swift

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0060244054

  Sensmoralen från den boken tycker jag passar in perfekt i denna situation

  SvaraRadera
 4. Det är intressant att just banktransaktioner låg till grunden för en av de stora rättsskandaler relaterat till terrorism i Sverige, där vi på order från USA och baserat på terroristlagar fryser alla tillgångar för några Somaliska bankirer här i Sverige. Senare visar det sig att det inte finns någon substans i anklagelserna USA kommer med, men då är ju skadan redan skedd.

  Trots detta är det inte någon som höjer på ögonbrynen när USA vill granska banktransaktioner...

  SvaraRadera
 5. Och sedan kommer EU:s bank-FRA, som skall granska alla transaktioner inom EU...

  SvaraRadera
 6. ... och strax därefter så förbjuds kontanter (pga rånrisken eller något annat svepskäl) -> total kontroll på alla penningflöden.

  SvaraRadera
 7. Jag handlade plaströr till badrummet för hundra kronor idag. Betalade kontant, och tvingades då uppge namn och adress.

  Det officiella skälet är lagen om kassaregister, som tvingar företag att enbart sälja mot faktura och hålla kundregister.

  Det egentliga skälet får var och en tänka ut själv. Vem som köper avloppsrör för hundra spänn är alltså relevant information för dessa galningar.

  Valresultatet var visserligen entydigt, men kampen för att Återupprätta kontanter som betalningsmedel är inte över.

  http://viktualiebrodern.wordpress.com/2010/07/15/ateruppratta-kontanter-som-betalningsmedel-del-5/

  SvaraRadera
 8. @viktualiebroder

  Ja, men tänk så här - har du rent mjöl i påsen måste man väl även få granska vad du gör och inte gör i badrummet. Eller?

  /ironi

  SvaraRadera
 9. Ger man dom ett lillfinger... så ska de ha hela handen, armen, överkroppen, tarmarna, könsorgan, benen.. hår...

  JA, ALLT!

  SvaraRadera
 10. @Scary Devil Monastery

  Det är utom tvivel helt klart att viktualiebroder inte har ren skit i rören.

  ;)

  SvaraRadera
 11. Borgarna lovade mindre regler för att underlätta företagande. Istället fick vi mer regler och skit än vad vi någonsin sett samt en jävla masslagring av all tänkbar data angående en transakation.

  Auktorism är skit och om internet är ett exempel på anarki så är jag definitift redo för anarki.

  SvaraRadera
 12. Sett ur det positiva perspektivet så är detta utmärkt för framtida arkeologer.

  Som ex-vis kan få reda på att viktualiebroder inhandlade ett antal meter plaströr till badrummet.

  (OBS IRONI)

  SvaraRadera
 13. Ska USA ha uppgifterna ska dom fan vara offentliga handlingar i så fall.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.