2010-12-01

Ännu en Wikileaks-nyhet...

USA vill dumpa Guantanamo-fångar i Belgien.

8 kommentarer:

 1. Moderaten riksdagsledamoten Mats Johansson svarar följande när han får ett epost brev ifrån väljare som vill tala väl om Wikileaks.

  Hej, ta bort mig från er sändlista.

  Hälsningar

  Mats Johansson
  Riksdagsledamot (m)
  Utrikesutskottet, Konstitutionsutskottet
  Europarådet, Krigsdelegationen

  Brevet han besvara var:

  Vi vill upplysa alla riksdagsledamöter på det faktum att Diplomatin huvudsakliga mål är att verka för lösningar som leder till fred och demokrati. Men Wikileaks läcka av diplomatiska förbindelser mellan världens makthavare visar att de inte har använt diplomatin för det syftet.
  Tyvärr visar Wikileaks läcka tydligt att världens makthavare inte har sysslat med diplomati. Utan istället har de aktivt konspirerat med varandra för att motverka diplomatiska lösningar i diplomatins namn. Därför var wikileaksläckan nödvändig, eftersom många av dagens makthavare hävdar att de sysslar med diplomati, när de i själva verket har hetsat varandra att gå ut i krig och mörda fångar. Diplomati är ett fredsverktyg inget konspirationsverkstad för att hetsa nationer till våld och diktatur! Det är en väsentlig skillnad och de makthavare som missbrukat detta enormt viktiga fredsverktyg måste stå till svars för det.

  Det är dessutom djupt olyckligt att Sveriges utrikesminister Carl Bildt nu uttalat sig i denna viktiga fråga och påstått att Wikileaks skadat diplomatin. Man måste faktiskt påpeka bristerna i diplomatin när den så uppenbart inte fungerar. Det är knappast märkligt att diplomatin för fred har misslyckats så ofta som den har gjort och att de istället blivit krig, när dagens makthavare använder diplomatin för krigshets istället för ett fredsverktyg!

  Här nedan följer länkar till nyhetsartiklar som fördjupar er i detta ämne. Men vi vill också upplysa alla riksdagsledamöter om ett viktig demokratisk rättighet. Det är inte Journalisters uppgift är inte att skydda diplomatin. Är det relevant och saklig information så ska det publiceras. Men i detta fall så är denna publicering från Wikileaks ett skydd för diplomatin emot de krafter som missbrukat diplomatin grovt. Slutligen skulle jag vilja uppmana alla riksdagsledamöter att tala om detta i kammaren, i pressen och via egna mediakanaler som bloggar och egna hemsidor. Dessutom vore det önskvärt att om du som riksdagsledamot kunde besvara detta meddelande och ge din syn på saken så att väljarna kan få redovisat var du står som riksdagsledamot i denna viktiga fråga. Om ni inte besvarar meddelandet så kommer även det att noteras och möjligen tolkas som att man inte bryr sig om denna fråga tillräckligt för att besvara den. Men även det är ett svar till Sveriges väljarkår som i stort vill att diplomatin ska fungera och inte användas som ett verktyg för krigshets.


  Wikileaks är bra för journalistiken
  http://svt.se/2.27170/1.2251855/wikileaks_ar_bra_for_journalistiken


  Citat:
  Kuwait: Gör er av med terrorfångar
  http://www.nyhetskanalen.se/1.1927328/2010/11/30/kuwait_gor_er_av_med_terrorfangar


  Saudiarabien ska ha bett USA attackera Iran
  http://svt.se/2.22584/1.2249319/saudiarabien_ska_ha_bett_usa_attackera_iran

  SvaraRadera
 2. Till svar fick Mats Johansson, följande...

  Du är folkvald representant som ska va tillgänglig för väljare. Om du inte kan bemöta argument så är det ditt problem. Du får givetvis tycka vad du vill, men du har hitintills inte visat något prov på intellektuell verksamhet. Att du inte verkar skämmas och besvarar detta så arrogant kommer att publiceras över hela internet. Va så säker, offentlighets principen lyder under våran konversation och just nu har du gjort bort dig inför många väljare. Fortsätt gärna så om du inte vill bli omvald 2014.

  Den 1 december 2010 11:51 skrev Mats Johansson :
  - Dölj citerad text -


  Hej, ta bort mig från er sändlista.

  Hälsningar

  SvaraRadera
 3. Jag vill att vi gör ett exempel av Mats Johansson och via mail på ett artigt sätt begär svar om wikileaks, för som politiker ska man kunna hålla en intellektuell debatt och inte kräva att man inte ska tala med väljarna. Låt oss alla fokusera på Mats Johansson i moderaterna, så att vi blir av med arrogansen. Låt han bli ett exempel inför andra politiker, låt oss visa internets styrka så att politiker tar nätet på allvar.

  SvaraRadera
 4. http://www.matsjohansson.net/

  mats.johansson@riksdagen.se

  SvaraRadera
 5. Det är viktigt att högerväljare kritiserar en sådan som Mats Johansson eftersom han aldrig skulle lyssna till vänstern. Visa att högern stöttar wikileaks i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Redan i maj 2007 konstaterade USA att Sverige hade samma syn som de på SWIFT-trafiken:

  "Within the EU, Sweden often takes positions that coincide with our own on issues as diverse as the DOHA round, EU enlargement and Turkey, Swift banking data privacy, and the EU's relationship with Cuba".

  SvaraRadera
 7. Jag skickade precis ett mejl till Annie Johansson som gav mig ett mycket bättre svar.

  "Hej,

  Jag håller med dig och har aldrig yttrat mig om motsatsen!

  med vänlig hälsning,

  Annie

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Annie Johansson
  Riksdagsledamot, Jönköpings län
  Member of Parliament
  0708-29 15 22 | Centerpartiet
  08-786 42 24 | annie.johansson@riksdagen.se
  Riksdagen, 100 12 Stockholm | www.anniejohansson.se
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Följ min blogg: www.anniejohansson.se
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


  *Anonym*

  2010-12-08 20:42
  Till Annie Johansson/LED/C/Riksdagen@Riksdagen
  Kopia
  Ärende Snälla Annie - försvara tryckfriheten offentligt!
  Hej Annie!

  Man kan försvara yttrandefrihet och diplomati samtidigt. Just nu syns ni politiker från regeringspartierna inte alls och det ger helt FEL intryck.

  Det är så läskigt att VISA, Mastercard, PayPal och regeringar jorden runt, utan föregående rättslig prövning sätter käppar i hjulen för Wikileaks verksamhet.

  Det är så viktigt att du och dina partikamrater hörs. Ni måste fördöma, ni måste försvara vår demokrati! - Allt annat tolkas som att ni tycker att det som händer är rätt.

  Yttrandefrihet och tryckfrihet är inte alltid bekvämt, men alternativet är värre.

  Vi kan inte ha ett samhälle där "tredjeparter" inte kan få rapportera om vad de fått höra från sina källor. I sådana fall borde vi förbjuda Uppdrag Granskning, DN och Wikipedia när vi ändå håller på. Om någon begått ett brott i samband med Wikileaksläckorna bör det rimligtvis vara de som läckt i första hand, vi kan inte förbjuda våra tidningar eller wikileaks.

  De enda som hörs där jag rör mig är piratpartiet. Snälla visa att ni försvarar demokratins grundpelare.´


  Med vänliga hälsningar,
  *Anonym*

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.