2010-12-13

Vad skall vi göra åt galningarna?

I en normal population är en viss del allmänfarliga galningar.

Bombmannen som sprängde i Skatteskrapan, vansinneskörningen i Gamla Stan, Basebolligan, Järnspettsmannen, serievåldtäktsmän, fanatiska nynazister som har ihjäl folk, massmordet i Falun, lasermän och en del religiösa dårar – till exempel mannen på Drottninggatan i lördags.

Frågan är vilken infallsvinkel man skall ha. Att på något sätt försöka identifiera stolliga individer som är farliga för sin omgivning? Eller att misstänkliggöra vissa grupper av människor? Väljer man det senare, då lär man få att göra. För antalet våldsverkare i gruppen "vanliga svenskar" är faktiskt rätt stort...

Sedan är det naturligtvis rätt uppenbart att vissa människor blir väldigt upprörda – så upprörda att de går över linjen – när vi är med och utkämpar andras krig mot deras släkt, vänner och landsmän. Men det känns mer självförvållat.

15 kommentarer:

 1. Fredens religion13 december, 2010 17:55

  Precis, det är förfärligt hur man klumpar ihop olika grupper av folk.

  Det är inte alls så att grupper av "svenskar" skiljer sig från grupper av "muslimer".

  Vi är alla moderna människor med en sund syn på kvinnor, demokrati, terror och heder.

  Fy på alla rasister som säger annorlunda.

  SvaraRadera
 2. Bättre psykvård?

  Se till att polisen jagar de som letar efter galningar att använda för sina destruktiva syften?

  Utbyta underrättelser med regioner där det finns utbildning av självmordsbombare så vi kan hitta en del av dem som har fallit för idiotin?

  Förändra miljöer med utanförskap där människor mår dåligt?

  Stödja frihetlig och respekterande moral för alla människor oavsett etnicitet, religion eller kön för att stabilisera människor som riskerar att flippa ur?

  Markera tolerans genom att vara stolta över vilka vi själva är och acceptera att andra är annorlunda så både vi och dem kan vara trygga?

  (Mellan dessa två stycken finns det en motsägelse att noga tänka igenom, vad är riktigt viktigt? )

  Engagera människor i samhället på många olika sätt så de mår bättre och stödjer varandra? Som nyföretagande, sportklubbar, politiska partier, religion, bostadsrättsföreningar, välgörenhet, hemvärn, litterturklubbar, fria mjukvaruprojekt, rotary, julmarknader, WWF, dans för enbenta, osv och ta det inte så hårt om inte allt passar alla.

  SvaraRadera
 3. Om man väl har bestämt sig för att ställa till besvär i samhällsfunktionerna eller döda en massa folk är det rätt enkelt.Förebyggande verksamhet är det som gäller.

  Förbättrad psykvård kan nog plocka en hel del av vansinnesdåden innan de verkställs. Mattias Flink besökte psykakuten innan morden, men blev tyvärr avvisad.

  I övrigt krävs det nog en hel del manuell övervakning av extremistiska forum från säkerhetspolisens sida - kanske kombinerat med någon form av uppsökande verksamhet och vaksamhet från allmänheten.

  SvaraRadera
 4. FåtöljStrategen13 december, 2010 18:38

  Välskrivet inlägg HAX.

  Kan du inte utveckla innehållet till en debattartikel för Svd/DN?

  Välformulerat som sagt vad.

  SvaraRadera
 5. FåtöljStrategen13 december, 2010 18:52

  Och man ska komma ihåg att risken att bli utsatt för ett terrorattentat är betdyligt mindre än att man råkar ut för en trafikolycka.

  Kan vara värt att tänka på en dag som denna då en irrationell rädsla sprider sig bland folk.

  SvaraRadera
 6. Nja, så enkelt är det nog inte Henrik. Jag tror att man måste göra skillnad på folk som är galna i medicinsk mening och folk som beter sig galet på grund av någon ideologi.

  De som är galna i medicinsk mening behöver medicinsk behandling. I det andra fallet så är det ideologin man behöver bekämpa. Islamism, nynazism eller vad det nu kan vara.
  Om man vill gå en nivå högre handlar det om att vaccinera folk mot irrationalitet. I det här specifika fallet handlar det om religion som är giftet. Visst handlar det om en ytterst extrem tolkning av islam som väldigt få muslimer accepterar. De måttliga, fredliga troende som aldrig skulle skada en medmänniska är dock delvis skyldiga till att man accepterar irrationell tro som något bra. De ger på så sätt ett mandat till extremisterna.

  Detta är naturligtvis inte begränsat till islam - det samma gäller nästan alla religioner. Och om man ser på en större skala var situationen med en religiös fundamentalist med kärnvapen (George W. Bush) definitivt farligare än några självmordsbombare.

  Irrationalitet är det farliga, oavsett i vilken form. Hur man bekämpar det är svårare att säga, men man borde kanske börja med att analysera vilka processer som kan förvandla en normal kille till en religiös vanvetting.

  SvaraRadera
 7. Man bör skilja på galenskap och religiös fanatism.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att demokrati och en demokratisk rationalitet, vidsynthet, tolerans och humanism är en nödvändighet för att alla indidivder ska få en möjlighet att känna en värdig egenmakt och självbestämmanderätt.

  Det gäller bara att få alla småfascister och teokrater samt analfabeter att se ljuset i den demokratiska tunneln.

  SvaraRadera
 9. Dåd av av ensam terrorist som inte kommunicerar med någon, t.ex. Unabombaren, kan vi knappast skydda oss mot. Att skicka ut mer polis på gatorna hjälper inte.
  Det enda som funkar är att vi installerar en kamera i varje rum hos varje medborgare. Så det är nog dit vi är på väg. Det kommer ju också att stoppa våldet mot kvinnor inom äktenskapen. Bara fördelar?

  SvaraRadera
 10. Bra att du även nämner Basebolligan. T***** P*** som mördat två personer jobbar fortfarande som polis och avlönas av oss skattebetalare. Det ser jag som ett betydligt större hot mot rättssamhället än att en förvirrad muslim spränger sig själv på Drottninggatan.

  SvaraRadera
 11. Faktum är att fanatiska muslimer och Sverigedemokrater är väldigt lika varandra, samma skrot och korn på varsin sida. Skriker och skränar och vill ta till våld för minsta lilla och känner sig förolämpad över saker som ingen vanlig människa kan förstå sig på.

  SvaraRadera
 12. KOM IGEN NU SVENSKA FÖRSVARSMAKTEN KÄNDE TILL ATTENTATET INNAN DET SKEDDE. DET HÄR ÄR RENA TEATERN!

  SvaraRadera
 13. @Lucas

  Nja, jag tycker man inte behöver se det här som ideologidrivet våld. Tvärtom tycker jag det finns all anledning att betrakta den här mannen som en knäppskalle.

  Att han yrar om Vilks och Afghanistan är väl inte så konstigt? Det är ju detta som är inne just nu om man råkar vara galning med muslimsk bakgrund För 10 år sedan hade han kanske pratat om små gröna män som styr hans hjärna och njurar.

  Galningar har sin egen logik, och då kan vad som helst. De går inte att hitta med FRA-spaning och samtalslistor och de kan definitivt inte stoppas med nakenscanning.


  Det är bara att inse att det inte går att göra nåt åt det och att det inte är värt ens att försöka skydda sig.

  Tänk bara så mycket resurser det går åt för att jävlas med folk på flygplatserna. Hur många svältande barn hade man kunnat rädda för de pengarna? Motsvarande ett WTC? Eller tio, eller hundra...

  Men de räknas väl inte...

  SvaraRadera
 14. Jag håller med Lucas om att medicinsk sjukdom och ideologi måste hållas isär, inte minst av respekt mot sjuka.
  Den aktuella bombmannen må ha varit galen eller ej, men internationellt används självmordsbomber på ett systematiskt sätt för att genomdriva politiska mål. Jag har svårt att se varför detta är mer "irrationellt" än nyliberala korridorskufar som kämpar mot patent eller genuspiloter på svenska dagis.
  Visst kan man avskriva islamister som virriga fanatiker, men de ingår också i ett större maktspel, där icke-västerländska nationaliteter och etniciteter känner sig underlägsna/förtryckta och vill revanschera sig.
  I flera stater finns ett starkt folkligt stöd för våldsbejakande islamism, och det betyder inte att Gaza, Somalia och Afghanistan befolkas av psykfall.

  SvaraRadera
 15. "Sedan är det naturligtvis rätt uppenbart att vissa människor blir väldigt upprörda – så upprörda att de går över linjen – när vi är med och utkämpar andras krig mot deras släkt, vänner och landsmän."

  Det du missar i kråksången är att självmordsbombaren inte var afghan och på intet sätt för afghanernas talan.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.