2011-01-06

Politisk flathet: Att se problemet, men att inte vilja göra något åt det...


"Jordbrukspolitiken är ett planekonomiskt missfoster, världens största planekonomiska experiment som sker bland marknadsekonomiska stater."

Så uttalar sig EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) om EU:s jordbruksstöd i senaste utgåvan av Magasinet Neo. Och det låter ju hoppfullt. Innebär detta att regeringen tänker ta strid för att få stopp på vansinnet? Nej, inte riktigt. Ohlsson fortsätter...

"Risken är att vi står på barrikaderna och säger att allt skall bort i morgon, och då händer ingenting alls. Då har vi tagit en ideologisk strid som är väldigt viktig. Men vi vill ju också att det skall hända något."

Så... vi skall alltså inte ta strid? För att... det skall hända något? Det känns som en rätt klen plan.

Och den bistra sanningen är ju att det inte händer något. I vart fall inte något bra. Och då är det inte helt otänkbart att tystnad tolkas som tyst samförstånd. Det måste man nog vara politiker för att inte förstå.

Sverige behöver politiker som inte nöjer sig med att hoppas att saker och ting skall bli bättre. Vi måste säga vad vi tycker. Med hög och klar röst. Inte vara så förbaskat konflikträdda.

10 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Det finns rätt många vettiga politiker som enligt mig har sunda (liberala) åsikter.

    Sen piskas dom in i att lyda och rösta som die Partei. FRA är väl bästa exemplet men här är ännu ett.

    SvaraRadera
  3. Erik F: Vettiga kanske, men de gör inte mer nytta än då jag ligger i soffan och klämmer mig i sidfläsket.

    SvaraRadera
  4. Trots allt så är Sverige en av de stater som mest verkat för en minskning av CAP. Jag vill förstå Birgitta Ohlsson så att hon menar att om man propagerar för ett avskaffande rakt av så får man idel motståndare i Bryssel. Det gäller att köra ett taktiskt race där man bit för bit monterar ned denna styggelse CAP. Jag hoppas att Sverige (och Birgitta Ohlsson mfl) har den ideologiska fasthet och envishet som krävs.

    SvaraRadera
  5. Det är väl med detta som med fildelning, dels är det många människors inkomst som är beroende av att man INTE förstår, dels så har debatten kommit väldigt långt i just Sverige. Jordbruksstödet var ju avskaffat när vi gick med i EU, sen fick vi tillbaks det.

    Men det krävs något revolutionerande i Frankrike för att det ska hända något som får de franska bönderna i politiskt underläge på ett sätt att traktordemonstrationer på motorvägarna inte hjälper.

    SvaraRadera
  6. Sarkozy lyckades ju höja pensionsåldern trots vilda protester. Han kanske kan ta bort jordbruksstödet också?

    Med tanke på vad han gör mot Internet så är han ju i stort behovs av karma...

    SvaraRadera
  7. Ad Hoc i Bulgarien har rätt. Sverige som land tjänar mest på att spela det diplomatiska spelet och på ett lugnt sätt lägga fram argument som en majoritet kan ta till sig. Att stå uppe på en mur och bara skrika ger inget resultat.

    SvaraRadera
  8. Problemet är att "tyst diplomati" inte verkar fungera i detta fall.

    Det ser bara ut att bli värre.

    Vad som sker den närmaste tiden kommer att låsa frågan för tio år framåt.

    Och då tror jag att det är bättre att tydligt säga vad man tycker.

    Hellre vara tydlig och bli överkörd än att tiga still och framstå som om man ger sitt samtycke.

    SvaraRadera
  9. @senaste anonyma
    Sverige kanske har mer inflytande i förhållande till vår storlek än många länder. Det minskar inte vår krypande och medhållande inställning inför en europeisk Stat.
    Det funkar knappt att hålla ihop Spanien. Europa blir helt omöjligt!

    Öppna gränser för varor & människor va ju jättebra. Nu sabbar man det genom att ge massor av anledningar till bråk och osämja mellan Europas länder. Politiker hade/har visioner: Ett enat Europa i form av ett i det närmaste kartbygge av politiker med mer vilja än, bland annat, historisk kunskap om sammanslagningar i Europa.

    kanske spårade...
    men är lite upprörd - t.o.m UKIPvän, åtminstone när det gäller EU.

    SvaraRadera
  10. Man måste ju ta i beaktande alla politiskt välavlönade ömfotingar vars karriärer ryker all världens värld om de skulle börja "ta strid" för saker och ting som är sjukt inom politiken och samhället och världen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.