2011-02-02

Nu vill även EU registrera dina flygresor


Passenger Name Record - PNR - finns redan på transatlantiska flygningar. Man registrerar inte bara vem som reser vart - utan även med vem, hotellbokningar som gjorts vid samma tillfälle, adress, telefonnummer, kreditkortsuppgifter, önskemål om specialkost m.m. Allt i terroristnojans namn.

Nyttan och effektiviteten med PNR har ifrågasatts. Och många, inte minst i Europaparlamentet, är oroade över integritetsaspekterna.

Nu vill EU inte vara "sämre" än USA. Därför tänker man införa PNR även på flygningar till och från EU. I ett andra steg kommer man att utöka detta till flygresor även inom EU. Det är i vart fall vad EU-Kommissionen och flera av medlemsstaterna vill.

(Visserligen talas det om att man bara är intresserad av vissa uppgifter och att man tänker lägga vikt vid integritetsaspekterna. Men den visan har vi ju hört förut. Och vi vet hur det brukar gå.)

Det kommer dock att bli strid om EU-PNR. För att bli verklighet måste förslaget godkännas av Europaparlamentet. Och där är många, till och med en del konservativa ledamöter, skeptiska.

Men det blir väl som vanligt. Först sätter parlamentet ner foten och säger nej, med buller och bång. Sedan gör kommissionen några små, kosmetiska förändringar. Varpå sossarna, kristdemokraterna, de konservativa och liberalerna byter fot, så diskret som möjligt. Och sedan blir det ett ja.

Håll ögonen på detta under ärendets gång. Först brösttoner om integritet. Sedan en helomvändning, med svansen mellan benen. Formule normale. Kom ihåg var du läste det först.

EU Observer
Klamberg
Svenska Dagbladet
Europaportalen

Det verkar f.ö. som om Pirate MEP Christian Engström kommer att få tillfälle att kritisera EU-PNR i SVT Rapport i kväll.

11 kommentarer:

 1. Är du förvånad? Du kanske skall överge din rosenskimrade bild av EU? (Ja. jag vet att du kallar dig kritiker - dock blir du förvånad varje gång ni blir rövknullade av EU).

  SvaraRadera
 2. Har det _någon_ gång förekommit att terrorister beställt religiöst/etiskt-specifik mat eller annat inför ett terrordåd?

  Jag kan inte tänka mig att IRA-terrorister på resor insisterade på "icke-brittisk" mat eller att PLO-terrorister blev rasande om de serverades israeliskt vin. 911-terroristerna levde tämligen ickemuslimskt i USA. Och inte den vildaste islamist kan ha gått miste om alla artiklar rörande just denna övervakning.

  Alla vet vad som fungerar mot terrorism. Infiltration, punktbevakning och informationsutbyte. Massövervakning är fullständigt värdelöst (annat än i samhällen typ 1984 där _alla_ är terrorister) och teknik är grav överskattat. Om USA inte varit så prylfixerade utan haft folk ute på fältet skulle de kunnat förhindra 911.

  SvaraRadera
 3. Apropå något som påminner lite om detta i min vardag när jag nätsurfar. Jag får reklamerbjudanden när jag tror mig surfar anonymt, som är riktade exakt till den ort jag bor i, som riktar sig exakt till det år jag är född, samt mina intressen baserat på vart jag surfat. På vissa sidor är man ju tvungen att skriva in sitt personummer för att kunna logga in, även dem uppgifterna samt kunna koppla mig exakt via mitt ip nummer har reklammakarna kunnat sammanställa vem jag är. Internet är som en spegel, jag kan se utåt, men priset är att företagen kan se allt jag gör och registrera mitt beteende.

  SvaraRadera
 4. http://wins.failblog.org/2011/02/02/epic-win-photos-tp-reminder-win/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+HackedIrl+%28Hacked+IRL%29&utm_content=Google+Reader

  SvaraRadera
 5. @Erik Gertkvist

  Hur många av 911-terroristerna menar du att var muslimer, och vad grundar du det på?

  Varje gång jag ser någon uttala sig om de påstådda kaparnas egenskaper ställer jag mig själv frågan - Vet den här personen hur många av de påstådda kaparna som runt om i världen rapporterats att varit vid liv efter attentaten?

  Bara för att ta ett exempel:

  Hijack 'suspects' alive and well - BBC

  SvaraRadera
 6. Man skulle ju vilja veta vad det är som sker bakom kulisserna som göra att så många går med på kosmetiska förändringar.

  Vi vet ju iofs vad som hände i Moderaterna och Centerpartiet i FRA-frågan, det kanske inte är svårare än så?

  SvaraRadera
 7. Sverige registrerar tydligen detta redan, och utför data mining i datat.
  (Källa: http://ceciliamalmstrom.wordpress.com/2011/02/02/nytt-forslag-om-flygpassagerardata/ )

  Jag kan inte hitta någon information om detta alls. Sedan när görs detta? Vem delas denna data med? Etc.

  SvaraRadera
 8. TTime:

  Nej, det kan Erik inte svara på eftersom kaparna inte alls var muslimer utan CIA-agenter som offfrade sina liv för storindustrin i USA. Det är en allmänt känd "sanning" att 911 bara var en komplott för att komma åt oljan i Mellanöstern.

  Men vad som inte är känt bland hobbyklipparna på youtube är den sanna sanningen! George W. Bush är egentligen en upptinad (och plastikopererad) Adolf Hitler. Hans plan var att spy ut så mycket Israelhat han kunde för att få folket i Mellanöstern att utplåna Israel (och det judiska folket).

  SvaraRadera
 9. Om någon pekar och säger:
  -Titta på hästen!
  Du vänder dig om och noterar att djuret är ganska litet och har vingar.
  Stannar då din tankeprocess vid:
  -Vilken konstig häst?
  Varpå du uppmärksammar andra om den konstiga hästen.

  Om du får ett antal personer utpekade som bokstavstroende muslimer, och du sedan får reda på att de gått på strippklubb, druckit alkohol, tagit droger, ätit fläskkotlett, sagt "Fuck God!" etc. Stannar då din tankeprocess vid:
  -Vilka konstiga bokstavstroende muslimer?

  SvaraRadera
 10. Visst var Christian med i Rapport. Men helt anonymt - ingen namnskylt och inte ett ord i texten om vem Christian är. Två skyltar däremot på Malmström. Megefonjournalistik från statstelevisionens Nyheter eller bara ett "misstag" att ingen av Rapport tittare fick veta något om Christian, om Piratpartiet och om varför han kritiserade Malmström! Kolla gårdagens (110202) huvudsändning kl 19.30 och 16 minuter in i sändningen och döm själva. http://svtplay.se/v/2315141/rapport/2_2_19_30

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.