2011-03-13

Ett kliv mot ett kontantlöst Sverige


I veckan som gick fattade riksdagen beslut om kontanthantering i handeln.

Beslutet går ut på att alla butiker skall tvingas ha slutna slutna system för hantering av kontanter. Det vill säga sådana där maskiner där kassörskan stoppar in sedlarna och där det kommer ut växelpengar i en liten skål.

Som skäl hänvisar man till arbetsmiljön, i detta fall rånrisken. Fast man kan nog gissa att även skattemyndigheten hoppar upp och ner av glädje över ett system där varenda krona som går in eller ut hanteras av en maskin som är kopplad till kassaapparaten.

En sådan maskin för sluten kontanthantering kostar från 100.000 kr upp till sisådär en miljon. Vilket är en kostnad som många små butiker inte kommer att kunna bära.

Detta kommer att slå mot små specialbutiker, gårdsbutiker, kvartersbutiker, torghandel... mot all slags småskalig affärsverksamhet.

För den fiskhandlare, det konditori, den hemslöjdsbutik och den glasskiosk som inte har råd med de nya maskinerna finns bara ett alternativ – att endast acceptera betalning med kort. Det vill säga att det inte kommer att gå att betala med pengar.

Det innebär i sin tur att vi tar ett stort kliv mot det kontantlösa samhället. Om idén om kontantlösa butiker får mer allmänt fäste genom att alla små butiker tvingas till det – vad har då Åhléns, Konsum, IKEA, HM och Teknikmagasinet för skäl att hålla sig med dyra maskiner för kontanthantering?

Då får vi ett samhälle där myndigheterna, om de vill, kommer att kunna kontrollera så gott som allt vi konsumerar; Ett samhälle där skattemyndigheterna hör av sig för att ta reda på hur du har råd med en ny tv eller dator; Ett samhälle där myndigheterna, i namn av sin säkerhetsnoja, kan kontrollera alla medborgares konsumtionsmönster; Ett samhälle där du inte tillåts vara anonym; Ett samhälle där de människor som inte kan få plastkort blir något slags andra klassens medborgare; Ett samhälle som kommer att gå i baklås vid varenda störning i bankernas datorer eller i telekommunikationerna; Ett samhälle där det betraktas som misstänkt att befatta sig med kontanter; Ett samhälle där frasen för dagen blir "Computer says no".

Och rånrisken? Tja, rånarna kommer väl knappast att byta bransch. Istället är risken att vi kommer att få se fler personrån, fler rån mot transporter av dagskassor, fler stölder och inbrott och så vidare.

Det hela känns som ett väldigt ogenomtänkt förslag – som kommer att få massor av negativa, oförutsedda konsekvenser.

En detalj värd att notera är att beslutet klubbades igenom riksdagen av (s), (v), (mp) och (sd). Att vänstern hatar företag är ingen nyhet. Men att (mp) och (sd) går in för masslakt av närbutiker och orimliga krav mot de allra minsta butikerna, det får vi nog göra en notering om till 2014.

Något datum för de ovanstående dumheterna är dock inte satt. Istället har riksdagen givit regeringen i uppdrag att lägga fram en proposition i frågan. Så vi har faktiskt ett tag på oss att dra igång kampanjen för rätten att få betala med pengar...

(Tipstack: Werner)

Uppdatering: Som många, mycket riktigt, påpekar innebär ett kontantlöst samhälle dessutom att man lägger mycket makt i händerna på de två stora kortföretagen, Visa och MasterCard. Och de har ju visat att de är beredda att stänga människor och organisationer som politikerna inte gillar ute från sina betalningssystem (Wikileaks).

Se även denna artikel från SvD Brännpunkt förra veckan – där Företagarna utvecklar sina argument mot slutna kontantsystem.

Uppdatering 2, bloggar: Skivad Lime | Lite av varje | Henry Rouhivuori

56 kommentarer:

  1. Nu är det dags för mig att kvittera ut ett pass, lika bra.

    SvaraRadera
  2. Det finns en annan otäck aspekt också; kortköp är belagda med absurda avgifter, vilket gör att även småskalighet i form av att sälja med små summor hotas.

    Det blir typ omöjligt att driva en vanlig kvarterskiosk.

    Bra tänkt, regeringen.

    SvaraRadera
  3. @Christer
    Hade du läst igenom inlägget så ser du att det var den samlade oppositionen som har drivit igenom den här frågan, dvs regeringen hade ingenting med detta att göra.

    SvaraRadera
  4. @Magnus i Solna: right you are.

    Dumt av mig att anta att regeringen styr i Sverige, när jag faktiskt vet att de är i minoritet.

    Vad var det Reinfeldt sa om det där nu igen...

    SvaraRadera
  5. Finns ju alternativ, tex att man inför automater för kontantkort som är anonyma som bara laddas på med små belopp genom kontanter.

    Fast problemet är ju eg inte det kontantlösa samhället persig utan den orimliga och överdrivan registreringen av dina inköp.

    SvaraRadera
  6. En annan konsekvens av ett kontantlöst samhälle är att det blir mer sårbart. Det klarar inte ens av en sådan trivial sak som ett strömavbrott. Vad säger myndigheten för samhällsskydd och beredskap om det?

    SvaraRadera
  7. I och för sig håller jag med dig i sak om integritetsaspekten men att göra stor poäng av kostnaden på hundratusen känns lite kontraintuitivt, tillverkningskostnaden per enhet kommer naturligtvis att gå ned när det skall tillverkas större volymer av apparaterna och tekniken i sig kan knappast vara mer avancerad än att någon konkurrerande tillverkare kan pressa det till under tiotusen eller ännu lägre om den nuvarande marknadsledaren inte gör det själv.

    Alternativt kommer det att uppstå en leasingmarknad där små företag kan hyra apparaterna per månad.

    Intressant dock att Centern inte röstade med flocken, har man kanske där rent av insett att den gårdsförsäljning av vin som man slagits för i många år kommer att bli nästintill omöjlig i praktiken om det här går igenom?

    Sedan undrar man ju förstås hur det kommer att gå för alla ungdomar som står och säljer jordgubbar i foajen till ICA/Konsum/Hemköp på somrarna om de också skall ha ett register, eller hur det skall gå för alla idrottsklubbar där franchaisetagarna (ungdomarna) säljer tre bingolotter var i veckan utan kvitto... ;-)

    // Peter

    SvaraRadera
  8. Det löser också statens problem med risken att inflationen kommer göra små valörer för dyra att tillverka, typ 50 öre.

    SvaraRadera
  9. Snart blir det låg kostnad på maskinen - eller subventionerad.
    Makten drar sina slutsatser och kan räkna hem lågpriser på registrerings redskapet.
    Men vad är Du rädd för?
    Slutsatsen är låg kortkostnad
    men naturligtvis en rigid kontroll.
    Det ställer både Borg och S upp på.
    Det blir inte värre än i dag.
    Sedan är frågan vill vi ha det så?

    SvaraRadera
  10. "Ett samhälle där de människor som inte kan få plastkort blir något slags andra klassens medborgare".

    Vem kan inte få plastkort? Även asylsökande flyktingar får kort av migrationsverket..

    Jag tycker det låter sjukt bra. Rånrisken minskar för personalen. Kanske får vi gå tillbaka till tiden innan riksbanken slutade ta ansvar för pengarna i det här landet.. dvs att polisen finns med vid kontantleveranser (då var antalet rån nästan 0)

    Kontanterna försvinner ur butikerna. Dessutom verkar det som du inte tror att kontanthantering kostar något. I slutet är jag övertygad om att butiker utan kontanter tjänar på det. Dessutom får väl handlarna kräva snabbare och bättre maskiner från leverantörerna.

    Bilbältena var väl inte heller de bästa när det blev lag på att de måste användas?

    SvaraRadera
  11. SD vill väl ha bort alla turkbutiker, och MP gillar väl inte de miljöfarliga transporterna till turkbutikerna.
    Istället ska vi ha ett enda varuhus
    där man köper allt på recept, även en den nya soffan och platt tv'n (om barnen enligt det samkörda soc registret inte sett på för mycket film) IPRED, FRA, Datalagring.. osv.
    Allt kan samköras och alla ska med!
    /Celia green

    SvaraRadera
  12. Alla skall handla på ICA.

    Vi i de stora kedjorna har bedrivit lobbyverksamhet för det här länge. Vi tycker inte om att det finns en massa små konkurrenter.

    SvaraRadera
  13. Det var väldigt intressant. Idag beställer ju var och varannan krog uttagsbankomater på grund av ett eu-beslut. Man har ju beslutat att kunden själv måste slå in sin kod när den handlar i baren. Eftersom det stoppar upp ruljangsen minskar försäljningen med cirka 30%. Man kommer alltså att sluta ta emot kort och kräva kontanter.

    SvaraRadera
  14. Vad ska utlänningar komma hit och driva butiker för? Mjölk och blöjor kan man köpa innan klockan sex. Vi har aldrig haft kvällsöppna butiker förut och klarat oss bra ändå.

    SvaraRadera
  15. Med ett kontantfritt Sverige, Tobin-skatt, cykel-pooler och järnvägar i Norrland istället för där folk bor skall vi bygga landet!

    SvaraRadera
  16. Det är väl jättebra: Står en buse där i kiosken och ska till och köpa nåt olämpligt - som porr - så kan kortet bara vara programmerat för att stoppa betalningen för sånt. Om grejerna nu är korrekt streckkodade.

    Tills det där blir klart: Har man gjort sig känd för att köpa fel grejer, kan man, precis som fildelarna blir stoppade från internet, bli stoppad att handla. Kortet blir bara spärrat. Va bra? Det kan bli ordning på det här samhället till slut?

    SvaraRadera
  17. I det kontantlösa samhället kan Folkhälsoinstitutet äntligen hålla reda på hur mycket folk dricker. Sedan kan man skicka ut varningsbrev till storkonsumenter innan man stänger av dem från Systemet.

    SvaraRadera
  18. Det stämmer iofs att fler maskiner kan komma att pressa tillverkningskostnaderna. Men har någon hört talas om en bransch som sänker priserna när staten tvingar alla att köpa deras produkter? Prisfallet kommer, men något år efter att lagen trätt i kraft.

    SvaraRadera
  19. Det är förstås ett absurt beslut nästan hemmahörande i en Ayn Randroman. Det positiva är att jag inte lever i mer än högst 50 år till så mig spelar det inte så stor roll. Synd om era barn kanske. ;)

    SvaraRadera
  20. Är det bara jag som ser problemet att det bara finns i princip 2 olika betalkort i världen, och båda är baserade i USA?
    Sen ska man ju inte glömma att i och med SWIFT så kommer alla dessa korttransaktioner i alla fall till USA i nära realtid

    Anon

    SvaraRadera
  21. Småskalighet utgår ifrån den enskilda individens förmågor och ansträngningar. Skuldsättning krävs sällan eller i ringa omfattning. Således skapas inga nya pengar och ränteintäkter till eliten uteblir.
    Inte heller skapas några skatte- intäkter inte heller ökar antalet bidragstagare.
    Således helt emot rådande ordning och plan.
    Vi ska inte heller förringa möjligheterna till mutor som storskalighet skapar; motorvägar runt Stockholm, Hjalmar Mehrs rivningsiver, EU-"bidrag" och mycket mer.

    Lissabonmasken.

    SvaraRadera
  22. Är det nån som vet vem Reinfelds sekreterare var hos när Tsunamin svepte in över Japan och varför Reinfeld personligen inte är i Japan och evakuerar svenskar samt varför inte hela den svenska högerpressen skriver om detta istället för själva jordbävningen ?

    SvaraRadera
  23. Micke: För att inga svenskar är skadade eller saknade?

    SvaraRadera
  24. Jappsen avböjde f.ö. erbjudandet om svensk 'hjälp', ryktet går uppenbarligen om vår förträfflighet. :P

    SvaraRadera
  25. Det där med att ett kort kan spärras från att köpa olämpliga varor är dock lätt att komma runt. Köp lämpliga varor, mer än vad du behöver. Ändra dig och lämna tillbaka de extra varor som du inte behöver. Då får du kontanter eller presentkort istället. Köp sedan de olämpliga varor du vill ha men som du inte vill skall synas på kortet.

    Jag jobbade i livsmedelsbutik när jag var yngre. Alla sådana i stan hade avtal med socialtjänsten att ta emot rekvisitioner när deras kunder kom med sådana, de berättigade till inköp av mat och basvaror men INTE till inköp av cigaretter och öl etc. Klienterna kom då med dessa de sista timmarna, när kundtjänst/tipskassan slagit igen och bara yngre personal var kvar i kassan. De köpte sådana vara som de fick köpa. Fick sitt kvitto (och vi en kopia som vi bifogade fakturan som vi skickade till socialtjänsten). Sedan ångrade de sig och lämnade tillbaka några av varorna. Det hade de naturligtvis samma demokratiska rätt till som alla andra kunder, vad skulle vi göra? Så då gav vi dem reda pengar tillbaka, eller ibland presentkort, som deras kompisar kompisar kom in med fem minuter senare och köpte öl och cigaretter för.

    De som behöver kontanter kommer alltid att komma på sätt att få tag i det, och vad fan skulle jag/vi göra, ställa oss och käfta med de av dessa missbrukare som suttit inne för knivmisshandel etc? En kompis som faktiskt försökte säga nej kom sedan ut efter stängningsdags och hade fått bägge däcken på sin cykel sönderskurna, i en liten stad spelar det ingen roll om du har möjlighet att ringa efter väktare/polis just vid den aktuella händelsen, det kommer en morgondag också.

    If money is outlawed only outlaws will have money (and capitalism will die).

    SvaraRadera
  26. SvD Brännpunkt innan riksdagen fattade sitt beslut:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/smaforetagarna-straffas-for-brottsligheten_5991869.svd

    SvaraRadera
  27. Ekologiska närbutiker? Sånt hatar vi! Alla skall handla på ICA och COOP och WILLY'S och LIDL, och dom skall ägas av ett fåtal människor som agerar utanför länders gränser och inte kan straffas för vad dom gör med makro-ekonomin.

    SvaraRadera
  28. Ur Brännpunktsartikeln...

    "Man kan därmed ställa sig frågan om det är rimligt att Sveriges småbutiker ska få betala 4,5 miljarder kronor (motsvarande till exempel 23 procent av polisens totala budget eller drygt 4600 poliser i tjänst under ett år inklusive alla overheadkostnader, det vill säga 4,6 poliser per butiksrån) i en satsning som bäst kan leda till något mindre butiksrån, möjligen ökar personrånen och som oundvikligen kommer leda till att många butiker slås igen och att mängder av arbetstillfällen försvinner?"

    SvaraRadera
  29. Ministären Reinfeldt blir mer och mer som Bush-administrationen.

    De stora aktörerna (ICA, Åhlens, H&M, Apoteket AB, osv.) lobbar bakom kulisserna för att få fram riggade regler som på ytan ser bra ut. Men i själva verket är syftet att slå undan benen för små och ekonomiskt svaga konkurrenter.

    Hur många miljoner i hemliga partibidrag till moderaterna kostade detta lagsförslag?

    SvaraRadera
  30. @Putte

    Ministären Reinfeldt har ju ingenting med det här förslaget att göra. Läs åtminstone igenom inlägget innan du postar en kommentar.
    Så frågan är då istället hur många miljoner i partibidrag det tog innan den samlade oppositionen röstade igenom detta...

    SvaraRadera
  31. Röd-grön-brun röra

    SvaraRadera
  32. Skyll inte på mig. Jag röstade på Piratpartiet.

    SvaraRadera
  33. Jag frågar mig vad som kommer att hända i det långa loppet. Trenden för tillfället är ju att olika brancher beläggs med merkostnader. Visserligen sänks skatten också, men det säger ju sig självt att detta kommer att leda till att min mat blir dyrare, precis som DLD kommer att fördyra min internetuppkoppling.När sen sossarna fått ändan ur vagnen så kommer de på gammalt manér höja skatten. Så sitter vi då med mindre i plånboken, medans vi betalar för en massa onödigt skräp som vi inte ville ha.

    /Smen

    SvaraRadera
  34. SD är de enda som går ut öppet med att säga att man definitivt inte ska tvinga torghandlare och andra småaffärer att skaffa dessa apparater. Sen var den gränsen går och hur de ska bedöma butiken är osagt men de säger i alla fall något. De röda verkar vilja ha det för alla inklusive torghandlarna. Inget är sagt som pekar i motsatt riktning.

    SvaraRadera
  35. Tydligen är detta en känslig fråga som Regeringen Reinfeldt vill få igenom till varje pris.

    För vem har annars betalat de PR-konsulter som nu trollar runt här i kommentarfälten och fösvarar förslaget och attackerar oss kritiker?

    Vad det verkligen det här ni ville göra med era liv när ni var med i Muf för 15 år sedan?

    Skäms ni inte för att vara betalda torpeder för att montera ner det liberala sanmhället?

    SvaraRadera
  36. Nej Putte. Det är de röda, gröna och bruna som är för förslaget. Borgarna är emot. Läsförståelse?

    SvaraRadera
  37. Det intressanta är hur detta blir förenligt med "Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank", 5 kap: "Sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel." Konsekvensen av denna är att det inte är tillåtet att neka att ta emot en bunt kontanter som betalning. Denna lag finns av goda skäl, för att företag inte ska kunna krångla till betalningen och ta ut inbetalningsavgifter, något som försöktes göra runt 1980, vilket resulterade i att ett antal personer dök upp på företagen huvudkontor och överlämnade betalningen kontant.

    SvaraRadera
  38. Riksbanken ser kontanter eller inte som en kontraktsfråga. Vill inte kännas vid något ansvar alls.

    Lite motvilligt vill jag dock blåsa i min egen trumpet och länka till de argument för kontanter, genomgång av rättsläget samt förslag till lagändringar, hittills Förvaltningslagen och Kollektivtrafiklagen, så småningom också Bokförings- och Mervärdeskattelagarna. Med flera, fast allt tar sin tid. Länkar till del 5, med länkar bakåt.

    Jag äger kontantfrågan. ;-)

    SvaraRadera
  39. Här har jag ett enkelt förslag:

    Prägla guldmynt (5.806 g i enlighet med forna Latin Monetary Union) samt silvermynt i olika mindre valörer.

    Småvaror prissätts och handlas i silver medan större varor handlas i guld, eller guld plus silver.

    En begagnad MC på blocket kan sättas ut som tex 15 guldmynt och 6 silverpenningar.

    Växelkursen mellan guld och silver är flytande i enlighet med marknaden.

    Vi behöver ingen stat eller riksbank för detta. Varje företag som präglar mynt väljer ett unikt tryck och säljer och köper med viss spread, såsom sker redan idag för investeringsmynt.

    Instrument för att kontrollera äktheten på mynten kan säljas på Teknikmagasinet.

    SvaraRadera
  40. Putte,

    vet du skillnaden på riksdag och regering? Vet du vem som beslutar och vem som exekverar besluten?

    SvaraRadera
  41. Lyssnar hela tiden på svensk näringsliv mupparna så finns jultomten på riktigt.


    enligt en leverantör betydligt billigare Slutna system som kostar omkring 10 000 kronor per enhet men då är säkerheten en annan
    Vs
    kostaden för rån i samhället

    Till och med en idiot (förutom svensk näringsliv som gärna offrar människoliv för pengar) kan räkna ut samhällskosnaderna för alltihopa

    SvaraRadera
  42. "respekt för den enskildes frihet, värdighet och allas lika värde", står det i vår grundlag.

    I Sverige finns ingen större respekt för de små enskilda näringsidkarna näringsvillkor.

    rånrisk? Det är ju staten som begränsar möjligheten för folk att försörja sig själva.

    SvaraRadera
  43. För att förekomma Micke och andra sossealister är jag emot förslaget eftersom jag skulle tvingas sälja mina varor svart eller inte sälja alls om någon inte har ett kort tillhanda. Jag är också emot typ 80% av SDs politiska program.

    SvaraRadera
  44. Det här leder obönhörligen till att den helt svarta ekonomin, den som står helt utanför all kontroll ökar. Det tom. tvingar fram det inom områden där det idag inte finns.

    -Magnus

    SvaraRadera
  45. Gör du inte en tankevurpa nu, eller hur många dagskassor finns det att råna i det kontaktlösa samhället?

    Det är just anonymiteten som gör kontanter stöldbegärliga. Stulna pengar luktar inte.

    Visas och MasterCards dominerande ställningar tycker jag inte kan tas till intäkt för att väga av den frågan. Dominerande ställning ska mötas med konkurrenslagstiftning.

    Ändå är jag emot detta beslut, eftersom det finns andra och billigare sätt att minimera riskerna för rån, t.ex. genom att tömma kassor oftare och låsa in pengar i säkerhetsskåp.

    SvaraRadera
  46. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  47. Ändå är jag emot detta beslut, eftersom det finns andra och billigare sätt att minimera riskerna för rån, t.ex. genom att tömma kassor oftare och låsa in pengar i säkerhetsskåp.

    Samt legalisera heroin.

    SvaraRadera
  48. Den organiserade brottligheten går inte på Heroin

    SvaraRadera
  49. För att förekomma Micke och andra sossealister är jag emot förslaget eftersom jag skulle tvingas sälja mina varor svart eller inte sälja alls om någon inte har ett kort tillhanda.
    ---------------------------
    Tyvärr får du nog lov att vänja dig för orsaken till att vi bara får ha fiktiva pengar i framtiden är att någon tjänar på att vi inte har riktiga.

    Du kan också vara säker på att denna någon inte är du jag eller någonannan på den här bloggen.
    Sannolikt kommer det tvärtom att bli dyrare för oss.

    SvaraRadera
  50. Den organiserade brottligheten går inte på Heroin

    Den organiserade brottsligheten rånar inte kiosken på hörnet. Det kan emellertid en desperat heroinist göra, i brist på medicinsk hjälp (tex metadon -- eller, varför inte, heroin?).

    Den organiserade brottsligheten kommer förstås hitta på ett sätt att få sig en andel från kiosker och restauranger ändå.

    SvaraRadera
  51. Man måste sätta detta i relation till det rådande penningsystemet. Pengar kan i detta system antingen skapas genom att icke-skuldpengar, kontanter, spenderas ut i ekonomin eller genom att banker hittar på krediter från ingenting som de skuldsätter allt med. Nästan hela penningmängden är skapad genom bankernas skuldsättning och kreditskapande. Bankerna sinsemmelan ser inte sina krediter såsom pengar utan kräver centralbankspengar,kontanter, vid transaktioner. Så t.ex SE-Banken skapar SEB-kronor, Swedbank skapar Swedbanks-kronor, o.s.v och inga accepterar den andra bankens krediter såsom pengar. Därför är kontanter såsom guld för bankerna - det är det de enas om är pengar - vi andra får nöja oss med deras påhittade krediter som de skuldförslavat samhället med.

    Så hela upplägget är att skydda bankernas skuldförslavning av samhället med sina påhittade krediter/skulder så att inte kontanterna rinner ut - t.ex vid bankrusningar.

    Har skrivit en hel del om detta, googla t.ex:
    "Allt medan digitalfängelset i väst sluter sig"
    "Ingves om den vansinniga skuldsättningen"

    SvaraRadera
  52. Vi har ett liknande fenomen med att allt mer förväntas skötas via mobil/sms, samtidigt som mobiltelefoner går att spåra kontinuerligt.

    SvaraRadera
  53. Det är väl inga problem egentligen, sen den svarta lådan tillkom så började många pizzerior hantera pengarna bredvid ;)

    SvaraRadera
  54. Bara en kommentar till de som ovan tror att priserna för utrustningen helt plötsligt sjunker när volymerna plötsligt ökar – så är naturligtvis inte fallet. Priser sjunker på mogna marknader med en jämn efterfrågan tack vare konkurrensen. I det här fallet talar vi om det direkt motsatta, det kommer att bli en stor och tillfällig ökning av efterfrågan som borgar för att producenterna kan ta vilket pris de vill. Därefter, om något år eller mer när efterfrågan stabiliserat sig, kommer priserna att stabilisera sig.

    Angående förslaget så anser jag det vara vansinne. Om en utrustning kostar 100 kSek plus så utgör den kostnaden, leasad eller betald direkt, en ansenlig summa för ett mindre företag att lägga ovanpå den redan införda förändringen om kassaregister. Pizzerior, hamburgerbarer, torgförsäljning, små kiosker, mini-livsbutiker, etc., har inga jättemarginaler.

    Till sist, 4.6 miljarder är inga småpengar direkt och gissa vem som får stå för kostnaden till sist – jo konsumenten.

    SvaraRadera
  55. Är det inte vanligt att någon i butiken har nyckel till det slutna systemet? Ganska ofta kassören, eftersom maskineriet hakar upp sig ibland. Kan man återbetala pengar från tidigare kvitton utan att knappa in något serienummer från kvittot? Kan man använda samma tomburkskvitto flera gånger? Jag tror inte systemet hjälper mot rån i något av dessa fall.

    Det är bättre försvar med en vanlig kassalåda med en cashbox bredvid där alla 500-lappar och från k:e hundralappen läggs.

    Angående det s.k. cashkortets öde har det besjungits http://youtube.com/?v=AU5hFwd-FGs

    Sedan är ju frågan vad man får ha i en öppningsbar kassalåda, om bara riksbankens pengar är förbjudna, så man kan följa Johans förslag med lagom stora silver- och guldmynt. Åtminstone silvermynten räknas väl inte som valuta ens, och borde kunna förvaras utefter den enskilda butiksinnehavarens uppfattning av rånrisk.

    Jag tror 99% av alla affärsinnehavare har rånats mer av staten än av några kriminella.

    SvaraRadera
  56. johan,karlskrona14 mars, 2011 20:27

    Det värsta är väl som Anton påpekade känsligheten för strömavbrott. Och malware och riktiga 'databrott'.
    För bara ett par år sedan var det ett par studenter här som under en kurs i datorsäkerhet flyttade pengar mellan olika konton hos swedbank på otillåtna sätt utan att banken märkte det. Säkerhetsansvarige på swedbank, Karlskrona förklarade i lokalpressen att det kunde de göra för att de studerade datorteknik och det var inget som vanliga hackers hade kunnat utföra.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.