2011-03-29

Lägg ner det där med sommartid!

Det är de små detaljerna...

Jag avskyr sommartid.

Till att börja med bor jag redan en timma västerut, i Belgien. Eller rättare sagt, det som borde vara en timma västerut om inte stora delar av EU hade bestämt sig för att tillämpa samma tidszon. Redan detta får rytmen i mitt svenska blod att komma i otakt.

Koltrasten utanför mitt fönster, han bryr sig inte om sommartid. På något sätt noterar jag när han börjar sjunga, vid samma tid varje natt. Nu en timma tidigare. Vilket förvirrar mitt system.

Om man tvingas gå upp riktigt tidigt, vid sisådär 4:30-tiden för att hinna med ett tidigt tåg eller ett fakir-flyg, då blir det ännu värre. Den belgiska faktorn: 03:30. Sommartid: 02:30. Det är inte enligt någon rimlig definition morgon, utan fanimig precis mitt i becksvarta natten.

Alla tekniska manicker... De som man trodde skulle ställa om automatiskt gör det inte. Med undantag av ett par. Och så alla som man tror skall ställas om manuellt, vilket bara stämmer ibland. Det landar i en söndagsmorgon där man villrådigt får minst tre olika besked om vad klockan är.

I morse skulle vi ha en tv-intervju via EBU:s studio i Europaparlamentet. Den var bokad till 08:30 GMT. Låt se. Minus en. Plus minus en till. Eller... hur var det nu? Vi prickade rätt, kl 10:30. Men då hade jag dubbelkollat minst fem gånger.

Och att somna på kvällen är ännu svårare än vanligt.

Lägg ner detta meckande! Nästan hela folket sitter ändå vid datorer och jobbar – utan uppfattning om det är dag eller natt. Låt oss ha vintertid året om, så att klockan är tolv på dagen när solen står som högst på himlen.

21 kommentarer:

  1. finns väll för fasen inge rytm i svenskt blod du menar väll att det går i mer otack en vanligt

    SvaraRadera
  2. Bilden är underbar.

    SvaraRadera
  3. Sommartid är ett perfekt exempel på vad som händer när man låter idioter styra.

    Nästan lika perfekt som när man tvingar folk att använda lampor med kvicksilver för miljöns skull.

    SvaraRadera
  4. "Koltrasten utanför mitt fönster, han bryr sig inte om sommartid. På något sätt noterar jag när han börjar sjunga, vid samma tid varje natt. Nu en timma tidigare. Vilket förvirrar mitt system."

    Så till den milda grad att du tror att koltrasten sjunger en timme tidigare för att du går upp en timme tidigare? Snarare borde du väl tycka at han vaknade en timme senare (relativt till när du vaknar)
    Nåja, du har en poäng, jag tycker vi gör som ryssarna och permanentar sommartiden.

    SvaraRadera
  5. Och kossorna mjölkar sämre.
    Nä, Hax, nu får du ge dig.

    SvaraRadera
  6. Håller fullständigt med om den totalidiotiska idén med sommartid. Sommartid vadå? Till vilken jävla nytta då?

    SvaraRadera
  7. Jag håller nästan med, men jag tycker vi borde ha sommartid året om i stället.

    SvaraRadera
  8. Tycker det känns fel att permanenta sommartiden, solen ska inte stå som högst på himlen klockan ett.

    Nej, vi ska ha vintertid året om, så får man väl börja jobbet en timme tidigare om man känner för det. Själv stannar jag i sängen.

    SvaraRadera
  9. Som programmerare gråter jag varje gång jag ska ha en dator till att hantera klockslag. Denna idioti måste ha kostat löjligt mycket genom åren.

    Det hela började när William Willett (må han brinna i helvetet) ville spela golf på kvällen men inte kunde förmå andra att ändra sina tider så att han kunde det. Så han lobbade på sina brittiska parlamentspolare för en allmän klockvridning.

    SvaraRadera
  10. Håller helt med om att sommartid är en av de sämsta idéerna någonsin. Det är någon morgonpigg jäkel som har bestämt att om inte folk vill gå upp tidigt av sig själva så får man väl tvinga dem till det genom att vrida på klockan.

    SvaraRadera
  11. Tur att piratpartiet inte har någon officiell linje angående sommartid för jag håller då rakt inte med dig! ;D
    Jag anser också att vi bör avskaffa sommartid men på heltid byta tidszon till samma som finland då i princip hela landet utom bakvattnet på västkusten ligger mer i linje med den tidszonen. Här uppe i norrbotten spelar det egentligen bara roll såhär i slutet av vintern när solen faktiskt är uppe ett tag men hinner gå ner precis innan kontorsarbetande som jag slutar arbetet. Hade vi haft finsk tid hade jag fått se solen säkert en månad tidigare! Jag saknar solen :(

    SvaraRadera
  12. Så kallad sommartid hittades på innan miljörörelsen slog igenom och är förmodligen egentligen ett påhitt från elbolagen för att tjäna mer pengar. Sverige var iofs inte först men någon med möjlighet borde börja leta fram remissinstanssvaren från processen innan vi gick med (eller intervjua någon som minns).

    Vi är så jävla ägda av elbolagen att de flesta av oss inte ens fattar när de hånar oss rätt upp i ansiktet. Bara några timmar efter Earth Hour i lördags kväll gick vi sedan över till så kallad sommartid, vilket för att göra saken värre ju egentligen bara är en vacker poetisk omskrivning för att låta det vara mörkt ute när man kliver upp på morgonen för att gå till jobbet!

    Eftersom det helt plötsligt åter är mörkt ute när man kliver upp så måste man då fläska på med takbelysning och annan belysning inomhus igen, lagom när man hade börjat vänja sig vid att det räckte med ljuset från soluppgången utanför. Då tjänar elbolagen pengar som de annars skulle ha förlorat (på kvällarna sitter vi ju ända framför datorn/teven i vilket fall som helst, där är förbrukningen konstant så här års oavsett när solen går ned).

    Hela besparingseffekten från Earth Hour blir neutraliserad på en eller två månader, elbolagscheferna skrattar hela vägen till banken!

    Sedan har vi de psykologiska effekterna, det vill säga hur mycket tröttare man känner sig när man måste ut ur huset och iväg till jobbet/skolan medan det fortfarande är mörkt, jämfört med när man dagarna innan fick göra det rätt in i den första morgonsolen.

    Sommartid = Morgonmörker. Varje år blir vi framåtböjda av elbolagen när morgonmörkret förlängs med en hel månad. Piratpartiet har ju redan ett samarbete med den Gröna Gruppen i EU, kampen mot denna sommartidsidioti skulle kunna bli en ny gemensam symbolfråga. Jag skulle i vilket fall som helst stödja den helhjärtat! :-)

    SvaraRadera
  13. Besparingseffekten blir neutraliserad på en eller två MORGNAR menade jag förstås.

    Typisk morgontrötthetsmiss. Hade inte hänt förra veckan när det var en timme ljusare så här dags!

    SvaraRadera
  14. Franska Guyana är en del av EU som aldrig byter till sommartid utan kör med vintertid året runt. Jag var där några månader 2009. Trevligt ställe. Kan rekommenderas.

    SvaraRadera
  15. Tacka vet jag normaltid. Vore trevligt om man kunde hålla på den hela tiden. Normaltid är då det riktiga namnet för Vinhtertid. Sommartid är bara konstigt. Hoppa tidszon sådär...

    SvaraRadera
  16. Det här med att nästan hela folket skulle sitta framför datorn dygent runt utan att ha koll på tiden, har du någon statistik på det? Jag tror att de allra flesta har normala arbetstider utan att veta. I alla fall har de flesta av mina vänner det och de flesta jag känner.

    SvaraRadera
  17. Det tråkiga är ju att det inte går att få till någon intelligent debatt kring tid och tidszoner.

    Det bästa vore att alla har samma tid, och med det menar jag att klockan är exakt samma oavsett var man befinner sig. Alltså att vi avskaffar alla tidzoner.

    Sen är det upp till anställda och företag (eventuellt stat) att bestämma när man vill börja och sluta på dagarna. Detta behöver och bör antagligen inte vara konstant under året utan variera för att fånga den ljusa tiden på dygnet i någon form.

    Sen blir folk upprörda för att dom vill gå upp vid 07.00, som om det vore det viktiga och vill försöka passa in klockan till att det ska vara någorlunda ljust då.

    Som någon sa så går det åt en väldig massa tid och pengar för att lösa problemet med olika tidzoner och tidsomställningar. Fram för en universell tid för alla -- och ja, vissa kommer gå upp 14.00 för att det blir ljust i det landet då, men det är väl ändå inte ett problem?

    SvaraRadera
  18. Redan Casino-revyn på 70-talet tog upp detta:

    Stannar klockor ändras tidtabeller,

    nej, det gäller inte Uri Geller.

    Men på nytt det blossat upp debatt och strid,

    att vi här i landet ska ha sommartid.

    Men korna dom bestämmer mjölkdags själva,

    och midnattsol finns inte klockan elva.

    Och ringer vi till aftonsång upppå da'n,

    vilken kommer då till kyrkan? Ingen fan!

    SvaraRadera
  19. Förvånad, HAX, att du föreslår en klimatbefrämjande åtgärd...

    "Slopa skadlig sommartid!

    Sommartid bidrar till den globala uppvärmningen! Under sommarhalvåret vrider vi, de flesta länder på norra hemisfären, fram klockorna en timme. Det medför att vi får en timme mer solsken varje dag vilket är förödande för isen i Arktis som därvid smälter i snabbare takt.
    Även på södra halvklotet har man sommartid (när vi har vintertid), vilket innebär att isen i Antarktis får mer sol och därför smälter snabbare. Och när polarisarna smälter stiger vattenytan i havet med översvämningar i låglänta länder som följd. Så, för att minska den globala uppvärmningen och därmed följande naturkatastrofer, måste vi avskaffa sommartiden och ha normaltid året om!

    Örjan Danielsson, Fagersta."


    Insändare i en tidning som utgives i fagerstaregionen...

    SvaraRadera
  20. Sommartid är ett j-a skit och nu har vi baxat det ända hit.

    SvaraRadera
  21. "Nästan hela folket sitter ändå vid datorer och jobbar"... Öh?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.