2011-04-09

SEB om kontantförbudet i bankfack

Vi får väl gå över till guld...

I veckan skrev jag om SEB:s förbud mot att förvara kontanter i bankfack. Nyheten kom via bloggen Cornucopia.

Här kommer rond två: Cornucopia har frågat banken om det hela och fått ett rätt intressant svar.

Förbudet mot att ha kontanter i bankfack har införts tillsammans med övriga svenska banker. Det blir alltså förbjudet att ha pengar i bankfacket, vilken bank man än har.

Sedan, detta... "Dessutom behöver vi, för att följa lagen om penningtvätt, ställa en del frågor till kunderna när de gör insättningar, och om kontanterna förvaras i värdefack kan vi inte ställa dessa frågor och har därmed inte möjlighet att leva upp till lagens krav."

Det är alltså lagen om penningtvätt som spökar. Den där som gör att vi måste korsförhöras om vi vill ta ut eller sätta in belopp som banken tycker känns "stora" eller misstänkta. Som tvingar oss att visa ID-kort om vi vill sätta in tiotusen kronor eller mera. Som tvingar oss att visa ID-kort om vi vill växla utländsk valuta till ett belopp högre än fickpengar. Och så vidare...

Förklaringen är dessutom märklig. Lagen om penningtvätt omfattar ju bara insättningar och uttag. Att banken skulle ha ansvar för att snoka i våra kontantinnehav känns en smula over the top, oavsett om pengarna ligger i bankfack eller i madrassen.

Men framför allt är det den attityd som denna lag har medfört. Bankerna tvingas utgå från att alla deras kunder kan vara potentiella skurkar eller terrorister. Och behandla dem därefter. Det är kränkande och ovärdigt.

13 kommentarer:

 1. Vi får väl gå över till Guld

  Nej! Silver är svaret det har alltid varit folkets pengar. Se dokumentären the secret of oz. Guld har alltid kontrollerats av makten.

  The Secret of Oz - Winner, Best Docu of 2010 v.1.09.11
  http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

  Gå med i Silver Liberation Army

  Silver Liberation Army
  http://silverliberationarmy.com/

  SvaraRadera
 2. Lyssna på Max Keiser, vi blir rånade på våra pengar av bankerna och dem vill ta vår frihet ifrån oss!

  http://www.youtube.com/user/MaxKeiserTV

  SvaraRadera
 3. Silver är ju praktiskt eftersom ett stort mynt (31g) räcker till ungefär en kasse mat.

  Man kan ju också kolla på Bitcoin.org för en elektronisk variant.

  Att frukta vid guldsparande borde ju vara om användbarheten minskar. Guld har t.ex. varit användbart eftersom det varit enkelt att forma, men nu kan man forma i stort sett alla material med stor precision. Ett varningstecken är ju att en betydande andel (typ hälften) av nyproducerat guld går direkt in i bankvalv istället för till industrin. Någon som har mer praktiska dettaljer?

  SvaraRadera
 4. Silver kanske är underskattat...
  http://silverprice.org/silver-price-history.html

  kanske ska köpa lite gammalt skrot och göra en 1-kilo tacka, kanske.

  SvaraRadera
 5. Det finns tydligen mycket man kan motivera med bekämpning av penningtvätt.
  Här är ett ytterligare exempel..
  http://www.mobil.se/nyheter/sms-biljetter-bara-fran-registrerade-kort-1.438348.html

  SvaraRadera
 6. Nej HAX,

  Lagen om penngtvätt är bara ett svepksäl. Bankerna har aldrig bjudit något motstånd mot detta.

  Om de velat hade det gått att tolka lagen på ett annat sätt. Sanningen är att bankerna tillsammans med Riksbanken och Skatteverket driver en överhetskonspiration vars syfte är att få bort kontanterna helt och hållet ur samhället. Bankfacksförbudet är ett led i detta.

  SvaraRadera
 7. Jag köpte silver för ett år sedan, sen jag förstått hur bankerna vittrar sönder värdet på vanliga pengar, hur nu någon kan kalla elektroniska pengar för pengar är ju halvt imbecillt.
  Silvret har stigit ca 100% på detta enda (http://www.libertysilver.se/charts/chart?xau=1&xag=1&xpt=0&xpd=0&gos=0&weight=GR&frequence=hourly)året, och kurvan börjar likna en andragradare. Finessen med detta, förutom att ens tillgångar inte dunstar bort, är att bankerna inte kan parasitera på mina pengar längre. Ingen myndighet vet om det. Det är precis som dom INTE vill ha det, dvs. det är så som VI vill ha det.

  SvaraRadera
 8. Men får man itne förvara i princip vad man vill i sit bankfack utan att banen har inblick i det? Lägg pengarna i en skokartong och slå ett sidenband runt den.
  "Det är inte kontanter. det är ett paket."

  SvaraRadera
 9. Den personliga integriteten i den svenska modellen är väl ett minne blott, tyvärr tyvärr...

  SvaraRadera
 10. Förslagsvis handlas dyrare varor i guld och billigare varor i silver. Med en flytande växelkurs mellan metallerna. Halvdyra varor kan handlas i guld plus silver, trots flytande kurs.

  SvaraRadera
 11. Jag tror snarare att det är bankerna som vill ha det på detta sätt. Om pengarna sätts in på ett konto istället så kan banken investera dom och få in mer pengar.

  SvaraRadera
 12. guldet kontrolleras av eliten, men dem har ingen kontroll över silver, Se filmen: The Secret of Oz, på youtube

  The Secret of Oz - Winner, Best Docu of 2010 v.1.09.11
  http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

  SvaraRadera
 13. Man får inte längre ha kontanter i sitt bankfack. Alltså ökar risken att man blir misshandlad eller dödad i sitt hem av bovar som jagar kontanter. Bankerna vill ha ryggen fri och vad spelar då ett rånmord för roll ? Det är ändå bara en dålig kund som råkar illa ut. En som har sina pengar hemma i stället för att sätta in pengarna på konto. Hur nu det skulle gå till när man först måste förhöras som en simpel brottsling !

  Bud Plikt

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.