2011-05-27

FRA: Told you so...

Då verkar det i princip vara klart att "FRA-shoppen" öppnar igen.

Första kund blir Säpo. Och när den värsta upprördheten lagt sig kommer myndigheterna att stå på kö för att få tjuvlyssna på svenska folket.

15 kommentarer:

  1. FRA shoppen var aldrig stängd, inofficiellt har SÄPO kunnat be FRA om hur mycket som helst för att få underlag till vidare åtgärder.

    Men det är skönt att det blir officielt i alla fall, då vet man att djävulen står i farstun, lyssnar i telefonen och läser ens epost.

    SvaraRadera
  2. Fast det var väl spaning på brottlingar som ni ville ha under debatten om FRA-lagen? Det får ni nu så ni kan vara nöjda.

    SvaraRadera
  3. Inga nyheter här inte. Säpo har under många år kunnat deala signalspaning med FRA. FRA lagen blockerade detta. Så denna lagändring ändrar tillbaka till strukturen som var innan, fast den är lagstadgad denna gång.

    SvaraRadera
  4. Johan: Inte till priset av automatiserad massavlyssning av svenska folket.

    Människor som är misstänkta för brott kan övervakas. Vanligt, hederligt folk skall lämnas i fred.

    SvaraRadera
  5. Efter Säpo kommer den vanliga polisen - med hänvisning till sitt kriminalunderrättelsearbete och europeiska informationsutbyte. Sedan gissningsvis tullen. Ekobrottsmyndigheten. Skatteförvaltningen. Finansinspektionen. Sociala myndigheter, kanske. Folkhälsoinstitutet?

    SvaraRadera
  6. Det är oerhört viktigt att FRA:s polisiära avlyssning inte riktas mot enskilda, dvs asymmetriska hot, utan endast mot andra stater. Jag befarar dock att detta inte är något som politikerna kommer att beakta.

    Säpo måste också förbjudas att få ta del av sådant material i FRA:s trafikdatabas som kan hänföras till enskilda. FRA ska inte bjuda polisen på några tjusiga sociogram eller sammanställningar över enskildas kontakter. Den typen av övervakning får polisen lösa på vanligt sätt med åklagarbeslut och inom ramen för det internationella polissamarbetet.

    SvaraRadera
  7. Finns en teknik som kan bidra till att lösa brott och stoppa terrordåd skall den givetvis få användas. Bara för att den är ny finns det inga skäl att säga nej. Hade fingeravtrycksinsamling lanserats idag hade piratpartiet varit emot

    SvaraRadera
  8. "Finns en teknik som kan bidra till att lösa brott och stoppa terrordåd skall den givetvis få användas."

    Johan H är alltså för spöstraff, tortyr, dödsstraff, brottsprovokationer, godtyckligt frihetsberövande bara-för-att och allehanda andra mysiga tekniker som är fullständigt ovärdiga en rättsstat, då dessa onekligen *kan* bidra till att lösa brott och stoppa terrordåd.

    Jag anade att Johan H lutade åt det hållet sedan tidigare, men det är alltid användbart att få det man misstänkt uttalat i klartext, som nu.

    Om någon undrade så är jag personligen av åsikten att personer som Johan H är direkt samhällsfarliga på gränsen till direkt kriminella.

    Det vore bättre för vårt land och världen i stort om individer som Johan H inte existerade. Det faktum att de gör det orsakar visst illamående.

    SvaraRadera
  9. Den som är intresserad av alla de integritetsproblem som Datainspektionen upptäckt hos FRA kan ta del av deras delvis avhemligade rapport.
    Det intressantaste finns i kap 13 från s 32 och framåt. Kap 13.3 handlar specifikt om trafikdata.

    Man ska också komma ihåg att det förutom bl.a. Gun Hellsvik sitter två tidigare underrättelsechefer vid FRA i Försvarsunderrättelsedomstolen. Det är tydligen helt normalt i landet Sverige.

    SvaraRadera
  10. Hmm, det är ju intressant att FRA:s tillståndsgivare, Försvarsunderrättelsedomstolen, finns på samma adress som det organ, SIUN, som ska utföra efterhandskontrollen av FRA:s spaning: Gullfossgatan 6 i Kista.

    Det sägs att de ska finnas på olika våningsplan, men undrar om de fikar och lunchar ihop?

    SvaraRadera
  11. dilbert är relevant
    http://feedproxy.google.com/~r/DilbertDailyStrip/~3/ql5NIeH9ELs/

    SvaraRadera
  12. @ HAX 27 maj, 2011 13:43, det är inga problem, dom här myndigheterna lyder redan under regeringskansliet mao. i förekommande fall kan dom nog få ut uppgifter redan idag.

    Jag tycker att det finns en detalj som förtjänar lite mer uppmärksamhet, i nuvarande lagstiftning finns det inga som helst restriktioner på som får lagras i FRA's databaser.
    Borde nog disskuteras när man utökar vilka som får ta ut information, och speciellt när den nya grundlagen träder ikraft så är det inte frågor från vårt eget land som kommer att dominera direkt.

    SvaraRadera
  13. Allvarligt talat. Vi har ett pedagogiskt problem här. Medan vanligt folk använder gmail, skype och facebook och bryr sig noll och intet om vem som lyssnar på bu eller bä så har vi en liten grupp, typ Hax, som försöker skapa en opinion mot massavlyssning på nätet. Alltså, problemet är att dom flesta gillar att någon kollar in dom. Dom ser det snarare som ett problem när man INTE gör det :-)

    SvaraRadera
  14. Läser på nätet:
    Monica Green ny ansvarig för IT-frågor i S

    - Det är otroligt spännande och intressant att komma tillbaks nu när det återigen händer så mycket inom området. Vi socialdemokrater måste tydligare lyfta frågor om IT på olika samhällsområden, som vård och näringspolitik, men också se över integritetsfrågor och IT säkerhet, säger Monica Green, som är ny vice gruppledare (S) i Trafikutskottet med ansvar för IT-frågorMonica Green ny ansvarig för IT-frågor i S

    SvaraRadera
  15. Vi har ett pedagogiskt problem här. Medan vanligt folk har fester, kalas och partyn och bryr sig noll och intet om vem som kommer på besök så har vi en liten grupp, typ Hax, som försöker skapa en opinion mot husrannsakan.

    Alltså, problemet är att dom flesta gillar när någon kommer och hälsar på dem. Dom ser det snarare som ett problem när man INTE gör det :-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.