2011-08-09

Anarchy in the UK. Och på en del andra ställen.


Jag är just tillbaka i Bryssel, efter att ha kryssat runt i Europa ett par veckor. De senaste dygnen har jag befunnit mig i England – lagom för att följa de rysliga rapporterna och direktsändningarna från de upplopp som förekommit på olika håll.

Det som nu sker saknar egentlig logik. Men det är för den sakens skull varken oväntat eller oförutsägbart. Upplopp, lynchmobbar, vandalism och bråk har alltid funnits i vår historia. Allt som krävs är en förevändning, en gnista – om än så liten. (Därmed inte sagt att dödsskjutningen i Tottenham inte kan ha varit en gigantisk screw up från polisens sida.)

Att anlägga bränder, plundra affärer och att utsätta människor och deras egendom för fara är oacceptabelt. Helt oacceptabelt. Men, som sagt, det sker och sådant kommer förmodligen att fortsätta ske. Möjligen kan man minska riskerna.

Den som ens varit i närheten av en brittisk "estate" vet att det är ett vidrigt koncept, som skapat för att orsaka problem. Det är miljöer som får Rosengård, Bergsjön och Ronna att framstå som rena Bullerbyn. Social ingenjörskonst av en sort som borde vara direkt åtalbar. I redan fattiga och stökiga miljöer.

Kanske, kanske är det så att allt skulle vara bättre om politikerna lät bli att lägga sig i. Om de lät städerna leva sitt eget dynamiska liv.

Det kommer förmodligen alltid att finnas fattiga och "dåliga" områden. Men om man låter stadens liv ha sin gilla gång, då kommer ett visst mått av spontan ordning att i vart fall göra problemen något mindre.

Stadsdelar förfaller och tas över av missbrukare, papperslösa, kriminella och udda existenser. Men det brukar i sin tur leda till att fler följer efter. Låga hyror lockar så småningom nya grupper som konstnärer, alternativa kulturer och bohemer. Och innan man vet ordet av börjar tidigare "dåliga" områden spontant att bli inne och locka till sig unga människor i karriären. Problemen flyttar någon annan stans. Men – och det är det viktiga – man får en utspädningseffekt. Vissa människor stannar kvar och backas upp av en förbättrad social miljö. Kriminella nätverk splittras upp. Rörligheten skapar ett slags positiv dynamik.

Att bygga estates och satellitförorter är ett säkert sätt att skjuta en sådan utveckling i sank. Att sabotera den spontana ordningen. Ansvaret för detta ligger helt och hållet på klåfingriga politiker och byråkrater. (Även om de kanske haft goda intentioner.)

Det är naturligtvis inte så att jag tycker att "slumområden" är något bra i sig. Men om den välmående medelklassen inte vore så jävla up tight och krävde bostadsrätter, chokladfabriker och designerbutiker i vart enda innerstadskvarter – utan istället lät annorlunda människor hållas – då är det möjligt att allt skulle bli bättre i långa loppet.

Tyvärr går allt åt andra hållet. Till exempel är de farliga kvarteren i Hamburg i dag närmast socialt rensade. Den blonderade fascisten i Holland vill göra samma sak i Amsterdam. I Sverige är allt snart fullbordat. Man använder tvång (och ibland våld) för att planera och tillrättalägga. Och man sänder alla människor som inte passar in i normalmallen till läger i höghusform, dit allt jävla elände koncentreras. Inte att undra på att saker och ting går över styr.

Men, för att återvända til Storbritannien. Det vi ser just nu kommer att sabotera den inbromsning av övervakningsstaten som liberaldemokraterna nästan lyckats få med de konservativa på. Nu kommer världens mest övervakade folk att få fler övervakningskameror. Polisen kommer att bli än mer bepansrad. Medelklassen kommer att bli än räddare för "andra" människor. Det är en tragisk, ond sprial – som leder ner i en polisstat.

Det ovanstående skriver jag inte på något sätt för att relativisera det som sker. De jävla huliganer som – med en tragedi som förevändning – plundrar, bränner, vandaliserar, bråkar och förstör har det fulla ansvaret för sina handlingar. De bör spärras in.

Nej, min poäng är att det är lite som euro-samarbetet. Problem som görs onödigt stora av klåfingriga, självupptagna och tämligen inkompetenta politiker. Påhejade av en tämligen intolerant medelklass – som inte längre har någon uppfattning om konceptet leva och låta leva. (Det vill säga deras väljarbas.)

Men, nej. Detta är ingen klassfråga i sig. Det är en fråga om attityder till livet, medmänniskor och stadens dynamiska liv. (Vilket kanske moderaterna borde ta sig en funderare över, nu när de vill bygga ett övre medelklass-ghetto på Norra Djurgården.)

28 kommentarer:

 1. Jag brukar verkligen kunna skriva under på det mesta som du pratar om här, men idag kan jag inte låta bli att fundera. Finns det ingenting du inte tror att fri marknad kan lösa? Och tänk om det visar sig att du har fel? Kommer du ändra dig då? Bli socialist?

  Att ändra sin världsuppfattning till något som känns bekvämt är väl nått du brukar anklaga de där klubbarna för folk som tror på spöken, typ Svenska Kyrkan för att göra?

  Dessutom har jag lite svårt att förstå den så svartvita skillnaden mellan människorna som gick man ur huse i arab-upproren och de som är ute och härjar i London nu. Handlar inte båda trots allt om grupper som är så missnöjda med sin situation att de är beredda att riskera livet för att förändra den. Om grupper som inte tror på det (o)demokratiska systemet som en möjlig lösning? Det visade sig kanske att det finns nått som heter relativ fattigdom, trots allt.

  SvaraRadera
 2. Såklart pengar ligger bakom hatet.

  SvaraRadera
 3. "Det kommer förmodligen alltid att finnas fattiga och "dåliga" områden."
  Seriöst? Verkligen? Varför? För att folk gillar fattigdom och dålighet?? Det beror inte på att vi hittat på och accepterat ett system som i roten är byggt på orättvisa? Kanske dags att inse att det är systemet det är fel på och inte människor.

  SvaraRadera
 4. MrWalker: Så länge vi människor har olika förutsättningar, drivkraft och mål i livet kan du aldrig få bort att vissa kommer bli fattiga och bo i dåliga områden!

  Eller hur vill du lösa det? Tvinga in alla i en mall då lär du verkligen få se problem!

  SvaraRadera
 5. För cirka 100 år sedan lättade man i Stockholm på reglerna för husbyggande, bland annat vad gäller innergårdar. Då byggdes områdena kring St Eriksplan. Dessa områden är idag ett av de mest populära områdena att bo i.
  För cirka 50 år sedan inleddes miljonprogrammet då områden som Tensta, Rinkeby, Rosengård, Ronna osv byggdes. Dessa områdden är idag stora problemområden.
  Ett av ovanstående skötte marknaden, det andra skötte politiker.

  SvaraRadera
 6. Så alldeles förträffligt. Storbritannien är inte med i EMU. Då är det politikernas fel.

  Men länder som har euro de har inte problem med politiker, utan med EMU.

  Sic transit gloria mundi.

  SvaraRadera
 7. Kn,

  marknaden komme inte att lösa alla problem. Det innebär inte att jag tror att de problemen bättre kommer at lösas av stat och politiker.
  Det fel många gör är att man sätter upp en idealbild av hur man vill att saker skall vara utan att ta hänsyn till om det går att nå detta, vilka konsekvenser det får eller till vilken kostnad. Självklart kommer denna idealbild att slå verkligheten.
  Ta exempelvis en sådan sak som hyresmarknaden för bostäder. Målet Sverige är att människor skall ha tillgång till billiga lägenheter. För att nå detta mål har man en hyresreglering. Vilka konsekvenser detta får kan vi se på Stockholms bostadsmarknad där det tar åratal av köande att få en lägenhet.
  I Bryssel däremot kan jag få en lägenhet när jag vill, i vilket område som helst idag. Det märkliga är att det går att få tag på hyggligt billiga lägenheter också centralt i Bryssel. Anledningen stavas marknadshyror.

  SÅ svaret på din fråga, frihet ger det bästa utfallet.

  SvaraRadera
 8. DN Kultur har idag en artikel om exakt samma ämne fast med andra utgångspunkter. Orsaken till att innerstäderna blivit yuppie-getton beror på ombildningen till bostadsrätter som tränger ut de som inte har höga inkomster.

  HAX, du är mer vänster än vad du själv vill inse.

  SvaraRadera
 9. Johan Tjäder: Euro-fiaskot är politikernas fel. Bättre nu? :-)

  SvaraRadera
 10. Sky News säger det bättre än vad jag kan uttrycka det.

  Jag tycker nog @Hax har fel - det är en klassfråga. Jag har sprungit på såna yobs och chavs som står bakom våldet och förstörelsen. Kan inte begripa mig på deras kultur, men det rör sig om väldigt stor gängmentalitet som inte är baserad på ras, religion eller politisk åskådning.
  @Kristoffer nolgren - det är inte att de försöker förändra sin situation. Samma människor kan få för sig att slå ner gamla tanter på gatan, eller sparka ihjäl dig för att du tittar på dem på fel sätt eller inte vill tala med dem när de försöker mucka.

  De är fega vandaler som skiter där de äter. - förlåt, men 8 år i London så blir man arg när man ser sånt här.

  SvaraRadera
 11. Putte,

  bostadsrätter är en nödlösning för att kringgå hyresregleringen. Med fri hyressättning skulle den boendeformen inte ha ökat så stort som den gjort framför allt i Stockholm eftersom det inte funnits några som helst ekonomisk vinning på att omvandla till bostadsrätt.
  Jag tror inte att man på DN Kultur vill ha marknadshyror eller att man förstår vilka konsekvenser hyresregleringen ger.

  SvaraRadera
 12. Vad är felet med norra djurgårdsstaden? Det ser ut som om man är på gång att bygga en bit stad till och det är skitbra.

  Jag tror att problemet i UK är det vanliga, människor som inte hittar arbete och något att göra med sina liv som känns meningsfullt. Ovanpå detta huliganer som gillar ultravåld, tjuvar och småpåvar av olika schatteringar som vill ha krig för då känner de sig viktiga.

  Det blir en utmaning att lösa sådana problem medan ekonomin krymper av olika resursbrister, hård konkurrens och dålig politik.

  SvaraRadera
 13. Från SvD:
  "– Jag frågade en av de som stod och skrek varför han var där men han bara skrattade och sa att det var kul, att de vill se vad som händer, hur polisen reagerar."

  Klassfråga? Arbetslöshet? Brist på demokrati? Pyttsan! Det här är helt vanlig primitiv huliganism som man borde slå ner på hårt.

  SvaraRadera
 14. Nej, marknaden löser inte alla problem. Det gör inte politik heller. Skillnaden är att på marknaden kan det samtidigt existera många olika alternativ, folk kan välja det som pasar dem själva bäst och man kan pröva sig fram till vad som fungerar. I politiken slår man fast en modell som alla har att rätta och packa sig efter oavsett om det är "bra" eller inte, oavsett om folk trivs eller inte oavsett om det fungerar eller inte.

  För övrigt tycker jag att det är en stor skillnad mellan att demonstrera mot politiskt förtryck och att elda upp grannens lägenhet bara för att man kan.

  Men oroa er inte. Min modell är i utdöende. Politikernas makt ökar. Medelklassen blir allt räddare. Och polisstaten kommer allt närmare.

  SvaraRadera
 15. Om Norra Djurgårdsstaden:

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/11/en-stadsdel-for-korrekta.html

  SvaraRadera
 16. Jonas V bortser ju passande nog från att exkat likadana områden byggts av markanden överallt i vår värld och att dom av dom ofta har exakt samma och värre problem.

  SvaraRadera
 17. DN Kultur har idag en artikel om exakt samma ämne fast med andra utgångspunkter. Orsaken till att innerstäderna blivit yuppie-getton beror på ombildningen till bostadsrätter som tränger ut de som inte har höga inkomster.
  -------------------------

  Stämmer naturligtvis och det är en medveten politik.

  SvaraRadera
 18. Hyresreglering -> cementerad bostadsmarknad -> bostadsrätter som *enda* möjligheten att få en lägenhet i någorlunda centrala delar av våra storstäder.

  SvaraRadera
 19. Tacka Labour för detta. Den där politiska ismen som förespråkar många kulturer bredvid varandra är ytterligare en delorsak till denna meningslösa vandalism.

  Största delen av de som är ute å röjer nu i London och alla andra städer är oansvariga ungdomar från dåliga hemförhållanden. Ingen som är vettig i huvudet och har inkomst förstör eller bränner ner sin hemmiljö, ergo: det är ansvarslösa snorungar som håller på. Ge dom smisk på stjärten så dom lär sig...nånting.

  SvaraRadera
 20. @Henrik Alexandersson... "bostadsrätter som *enda* möjligheten att få en lägenhet i någorlunda centrala delar av våra storstäder."

  Fram till slutet av 20-var det ingen hyresreglering i Sverige. Löste det bostadsbristen då!? NEJ, är jag bostadsbyggare så dumpar jag inte min egen marknad.

  Det var anledningen till att vi fick allmännyttan i Sverige. Så att vanliga Svensson skulle ha ett någorlunda värdig boende, istället för slum.

  --

  Bedrövlig med detta som äger rum i London. Det är därför viktig att samhället finner resurser att engagera och aktivera ungdomarna i.

  När tillräckligt många unga inte har något vettigt att göra, då blir det förr eller senare ALLTID bråk.

  SvaraRadera
 21. Dennis,

  i slutet på 20-talet kunde man få tre månaders hyresfritt om man hyrde en lägenhet på Strandvägen i Stockholm.
  Vad menar du med att man inte dumpar sin egen marknad? Om du tjänar pengar på att bygga nya hus gör du det, annars inte.
  Bostadsrätter finns i länder och städer med hyresreglering. Det är ett sätt att kringgå regleringen.
  Med ditt resonemang borde inte priset på elektronikprodukter sjunka med tanke på att ingen elektronikproducent vill dumpa sin egen marknad.

  SvaraRadera
 22. Först, klart det är en klassfråga. Kids som har tråkigt och har pengar ger sig inte ut på upplopp, dom drar på charter och röjer på Ibiza.

  Sedan tycker jag Hax har rätt. Har ofta själv funderat på hur dessa bostadsområden som byggs överallt skall åldras och dö. Allt byggs ju samtidigt, blir gammalt samtidigt och kanske går ner sig samtidigt.

  En bättre vettigare men kanske något dyrare arkitektur är att blanda hus på områden. Bygg spritt en fjärdedel nu i en stil, en fjärdedel om fem år i en annan stil osv.

  Avslutningsvis så är det också sjukt med den bevarandekultur vi håller oss med. Allt kommer att åldras och dö så låt även hus göra detta. Riv dom hus som tjänat ut och gör plats för oss att sätta vårt avtryck i historien. Ett helt område behöver inte se exakt likadant ut. Att bara bevara gammalt är inte sunt.

  SvaraRadera
 23. Lite lustigt i DN-artikeln hur journalisten skriver om rivningarna utan att nämna att det var socialdemokraten Hjalmar Mehr som låg bakom dem. Han ville f ö riva hela Gamla Stan.
  I Malmö rev man på 60-talet Malmös äldsta hus och ersatte det med Caroli City. Det var inte marknaden som låg bakom det beslutet heller.

  SvaraRadera
 24. peder: Det är ju idag de är intvingade i en mall... pga av att de har olika förutsättningar, mål och drivkraft så tvingas många av dem in i fattigdom och misär.
  Jag vill ju såklart att varje människa skall leva som han vill utan det monetära förtrycket och äta och bo efter eget sinne... för vem vill inte det.

  SvaraRadera
 25. Trolltränar'n: Först säger du "Ingen som är vettig i huvudet och har inkomst förstör eller bränner ner sin hemmiljö" och sedan drar du slutsatsen att misshandel kommer att göra dem till goda samhällsmedborgare... man skulle ju faktiskt kunna tro av det du först skriver att det skulle funka bättre med riktig utbildning och en god stabil ekonomi... för det är väl vad nån som inte är vettig och saknar inkomst behöver, eller?

  SvaraRadera
 26. Jag tycker det som sker i USA i dag är tänkvärt. Där har de verkligen varit noga med att begränsa statens inflytande och dessutom öppnat upp för riktigt låga lönenivåer.

  Ändå är arbetslösen skyhög och den låter sig inte lösas ut av de åtgärderna. Helt uppenbart krävs det något annat än låglönepolitik för att komma till rätta med problemen.

  Man kan fråga sig hur konsumtionsviljan påverkas av att inte kunna få ut sin pension eller sjukersättning eller betala sin alldeles för dyra medicin själv. Det senare låter sig dock lösas genom att man avskaffar läkemedelspatenten...

  SvaraRadera
 27. Det var inte marknaden som låg bakom det beslutet heller.

  ------------------------

  Jo visst var det det.Vi har aldrig haft kommumnism i Sverige och att man rev i Stockholm berodde dels på att det inte fanns tillräckligt med rika som ville bo i renoverade hus 1700 och 1800 tals hus och på att det fanns ett stort behov av lokaler för marknaden att flytta in i som var anpassade till nya spelregler och krav på stööre ytor.

  Det går inte att skylla allt på sossarna och även om dom administrerade mycket av det vi idag ser som skitbeslut så fanns det oftast bred politisk samstämminghet om att göra sig kvitt bebyggelse som då ofta betraktades som slum eller gränsande därtill.

  SvaraRadera
 28. Jo, det kan du väl ha rätt i Mr Walker.

  Men de ska ha smisk på röven ändå med öppen handflata. ;-) Smisk är inte misshandel på förment myndiga personer, det är enbart förnedrande.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.