2011-12-01

Sverige i det "Nya EU:s" kärna?

Och så levde de lyckliga i alla sina dar...

Där kom den!

Sverige inbjudet till fördjupat EU-samarbete

MERKOZY – sieht so das neue Europa aus?

När EU nu försöker bygga en ny kärna – då vill Tyskland och Frankrike ha med Sverige och Polen på vagnen.

Och som medlemmar i EU:s hårda kärna, kommer Sverige på sikt inte att kunna stå utanför valutasamarbetet, euron. (Även om det kanske blir ett nytt valutasamarbete, utan krisländerna, bara för ekonomiskt starka EU-stater.) För det är rätt uppenbart att denna grupp länder kommer att omfattas av den överstatliga finansiella kontroll som bland andra Merkozy kräver.

Kom ihåg var ni läste det först, när det så småningom blir dags för Reinfeldt att tala till folket... (Om han nu ens bryr sig om att göra det.)

9 kommentarer:

  1. Revolutionen kommer att inträffa innan. Känns det inte konstigt att jobba i en stad som snart kommer att vara ockuperad?

    Hela konstruktionen är fel och måste göras om i grunden om de ska få folket med sig.

    SvaraRadera
  2. Javisstherrminister01 december, 2011 21:44

    Ah, så planen är att göra ett starkt valutasammarbete och sen på sikt få in krisländerna igen.
    Aldrig ge upp.
    “We will have a world government whether you like it or not. The only question is whether that government will be achieved by conquest or consent.”
    Paul Warburg

    SvaraRadera
  3. HAX!

    Det här var väntat. Och naturligtvis kommer krav på att gå med i euron eller D-euron som ett brev på posten. Intressant och lite märkligt att vi nu får hoppas på EU federasten Carl Bildt. Han kommer knappast att vara förtjust över ett förslag som kommer att dela upp EU i åtminstone två delar. Att Reinfeldt (eller någon annan av våra "topp"-politiker) skulle sätta svenska folkets bästa före Merkozys vilja kan man ju bara drömma om.

    SvaraRadera
  4. Något för våra rikspolitiker att tänka på angående vårt förhållande till EU. Dags att göra slag i saken och lämna en självdestruktiv tullunion:

    The commonest error in politics is sticking to the carcasses of dead policies. When a mast falls overboard, you do not try to save a rope here and a spar there in memory of their former utility. You cut away the hamper altogether. It should be the same with policy, but it is not so. We cling to the shred of an old policy after it has been torn to pieces, and to the shadow of the shred after the rag itself has been torn away.

    Lord Salisbury (H/T Daniel Hannan)

    SvaraRadera
  5. Blir euron liten nog och bara omfattar länder som liknar varandra kan jag välkomna ett medlemskap. Vad sägs om Norge - Sverige - Finland - Danmark och att kalla den för Kroner?

    SvaraRadera
  6. Magnus Redin:
    Kronér blev först känd som en av medlemmarna i showgruppen Triple & Touch. I Melodifestivalen 1996 tävlade han tillsammans med Peter Lundblad, Nick Borgen, Janne Bark & Lennart Grahn med låten Gör någon glad men blev utslagen i första omgången.

    Det är ingen bra ide att ha med han i en valutaunion, han kommer röstas ut i första omgången.
    Känns som man får gå i borgen för Nick Borgen för många gånger med en sån valuta.

    SvaraRadera
  7. Ah, min födelseorts underfundiga toner!

    SvaraRadera
  8. Vänta bara. Snart provar dom åderlåtning också...

    SvaraRadera
  9. Det är möjligt att man måste ombilda och reformera det europeiska samarbetet - men det ska inte göras under galgen. Det akuta problemet med skuldkrisen måste lösas först och sen får man diskutera det andra i lugn och ro.

    Men om man nu ska säga någonting så är det väl att läxan från EMU del 1, är att även om Merkel och Sarkozy skulle kunna få kontroll så kommer det nya ledare för både Tyskland och Frankrike - med helt andra dagordningar. Systemet måste vara robust nog för att tåla detta.

    Systemet måste också uppfattas som demokratiskt av medborgarna. Någon kan inte finnas. Det är alltid någon som agerar om det ska utdömas böter. Ska det då vara tjänstemän i någon kommission så blir det odemokratiskt, och ska det vara politiker så blir det politiskt.

    Systemet måste alltså rikta in sig på att motverka ny utlåning till länder som redan är högt belånade och man måste skaffa sig en bankakut som sträcker sig över hela valutaområdet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.