2012-04-17

Europaparlamentet i veckan: PNR


Veckans integritetsfråga i Europaparlamentet är avtalet med USA om att lämna ut detaljerade uppgifter om flygpassagerare – PNR. Föga förvånande är förslaget att mer information kommer att lämnas ut än vad som är önskvärt, lämpligt och nödvändigt.

Det tragiska i allt detta är inte bara att detta kan komma att bli ett dåligt beslut – utan att det även är ett slag i luften.

Resebranschens PNR-databaser ligger nämligen vidöppna för alla som kan bereda sig tillgång till en terminal på vilken resebyrå som helst. Dessa gamla system innehåller oerhört mycket känslig information. Inget kan raderas. Och det finns ingen loggning av vem som går in i dem och tittar. Här spelar internationella avtal ingen roll.

För mer bakgrund, lyssna på denna podcast med Edward Hasbrouck. Han är en av de personer som kan mest om PNR. Podcasten spelades in vid förra PNR-debatten i Europaparlamentet, 2010.

2 kommentarer:

  1. OT: Björn Wahlroos i EU-kritisk intervju

    Ord och inga visor från Nordeas styrelseordförande...

    SvaraRadera
  2. Det gäller att avlyssna allt, oavsett om det är tillgängligt eller ej... Humor på ganska låg nivå.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.