2012-05-23

I välfärdsstaten

Socialstyrelsen meddelar att "allt fler får vänta kortare tid än en vecka på att få träffa en läkare".

I sammanhanget kan jag inte låta bli att jämföra med Belgien. Här är det regel att man får träffa doktorn senast nästa dag, om man ringer innan. Många läkare har dessutom drop-in mottagning mellan vissa klockslag. Och vill man, då kommer doktorn hem till en.

Och då är Belgien ändå ett rätt dysfunktionellt land...

11 kommentarer:

  1. Det hade förmodligen hjälpt om regeringen hade synat Läkarförbundets bluff på 90-talet istället för att dra ner på antalet utbildningsplatser på grund av ett hotande "överskott" av läkare. Resultatet: Läkarbrist, högre löner och fortsatt obefintlig arbetslöshet för läkare, precis vad förbundet var ute efter.

    SvaraRadera
  2. ANNM: Dessutom verkar läkare världsbäst på att utföra arbetsuppgifter de inte är ålagda, såsom administration.

    Skråväsendet.

    SvaraRadera
  3. Jag blev matförgiftad på Skavsta (undvik nachos/salsa...) en gång när jag flög till en motortävling i Belgien. Frossa, kräkattacker och feber. Tävlingsläkaren som var lite mer ortopediskt inriktad skjutsade mig till närmsta by där vi bankade på dörren hos läkare och apotek. 25 minuter senare var vi på väg tillbaka med diagnos och piller. Sista dagen kunde jag äta Croque Monsieur och njuta av motorbullret. I Sverige hade jag blivit sittande i telefonkö hos sjukvårdsupplysningen...

    SvaraRadera
  4. BTW: Bankandet ägde rum 02:40 på morgonkvisten.

    SvaraRadera
  5. Samma sak här i Storbritannien där jag bor: sällan problem att få träffa läkare samma dag om man ringer före tio, halv elva, och en tid dagen efter går nästan alltid att ordna. Storbritannien är förvisso inte Belgien, men heller inte precis något organisatoriskt föredöme.

    SvaraRadera
  6. Storsmörsmugglaren23 maj, 2012 13:41

    I Thailand får man också bättre, billigare och snabbare hjälp än här hemma.
    Vare sig det gäller piller eller fixa en bruten fot(pga branta trappor i kombination med högt ölintag).

    Ju mer tid man spenderar utomlands, desto mer förstår man att Sverige egentligen är ett U-land på många områden.
    Vi har en hög teknisk standard men organisatoriskt och politiskt vanstyre har geggat igen nästan hela tjänstesektorn inom det offentliga.
    Inte mycket fungerar som det ska och övernitiska byråkraters nagelfareri dränerar förtroendet hos allmänheten för samhällets institutioner och rättsväsendet.

    SvaraRadera
  7. I europa är det nog bara UK och NHS som har en sämre nivå på sjukvården. Iaf vad jag upplevt och sett. Då jag har bott i en hel del länder vid det här laget så kan jag säga med fullständig övertygelse att när det kommer till byråkrati, köer, professionalitet och behandlingstid är Sverige ett rent U-land. Personer som säger annorlunda har aldrig bott i andra länder och upplevt sjukvården där.

    SvaraRadera
  8. Man får träffa en läkare på dagen om man är akut sjuk. Det finns akutmottagningar, närakuter och vanligen också lediga tider på vårdcentralerna för sådana behov.

    Om man däremot inte är akut sjuk, ja då kanske det inte är så viktigt komma till doktorn med en gång.

    SvaraRadera
  9. Nej, det är klart. Om man hinner bli frisk innan man får träffa en doktor, då behöver man ju inte träffa en doktor längre. Och så spar man pengar på att inte behöva köpa ut en massa läkemedel som doktorn kan tänkas skriva ut för att förkorta pinan...

    SvaraRadera
  10. apa tycka, apa skriva23 maj, 2012 19:52

    Ja, det där är förstås bra för er rika, men vi fattiga får väl ingen läkare alls i Belgien eftersom vi inte kan betala 1000 euroer för ett vanligt läkarbesök, och sedan 1000 euroer till för medicin?

    (Eller vad det kostar.)

    SvaraRadera
  11. Som sagt, om du behöver icke-receptfria mediciner så brukar närakuten eller vårdcentralen kunna ta hand om det.

    Med en veckas väntetid räknas även icke-akuta fall antar jag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.