2012-11-08

Microsoft vill placera en spionkamera i ditt hem


Upphovsrättsindustrin blir allt mer manisk. Men frågan är om inte detta tar priset...

Microsoft har tagit patent på "content distribution regelation" - som innebär att till exempel en Xbox kan kontrollera att det inte är för många som tittar på en film samtidigt, på samma plats.

Microsoft tänker alltså sätta en gräns för hur många personer som får titta på en hyrfilm samtidigt, i samma rum.

Men, ännu mer uppseendeväckande: Microsoft vill låta sin tekniska utrustning övervaka din bostad - för att kontrollera att du inte låter för många kompisar titta på film.

Bara tanken på att ha en kamera från Microsoft spanande i vardagsrummet...

Det är inte utan att man får en del 1984-vibbar.

Loading.se: Nytt patent - Kinect räknar hur många ni är

(Tipstack: Hans)

20 kommentarer:

 1. det finns en orsak till varför jag inte har min kinect-sensor framme när den inte används......

  SvaraRadera
 2. Kvantifierar vi problemet med typiska spionkameror är att de flesta inte vill att nån väktare ska se när vi petar oss i näsan, svullar chips eller har sex. Men en digital tittarräkningskamera är ju ingen spionkamera i den meningen. Tror du på fullt allvar att Microsoft kommer missbruka kameran och göra nåt annat med den, och isåfall, finns inte den risken med varje webbkamera som finns oavsett om det står Microsoft eller något annat företagsnamn på den? Trött på all Microsoft-bashing som ytterst grundar sig i hat mot framgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Apples första webbkamera så stängde man av kameran genom att skruva fram ett fysiskt skydd över linsen. Men det försvann sen när kameran blev inbyggd.

   Radera
  2. Min bärbara Asus har ett manuellt lock. Det gillar jag - inte så mkt för att jag oroar mig över Microsoft eller Asus, som för att jag själv skall dra igång ett program som sänder i fel läge.

   Radera
  3. "Men en digital tittarräkningskamera är ju ingen spionkamera i den meningen."

   Osökt minns jag helt plötsligt hur det visade sig att Apple's iOS sparade kundens trafikloggar som sedan Apple hade fri tillgång till.

   Visst, Microsoft har onekligen rätten att bygga in vad de vill i de prylar de säljer, men ärligt talat, det är ett skrämmande synssätt - att man känner att kunderna måste övervakas alls.

   Och en "tittarräknarkamera" är helt sonika en kamera som MS och inte användaren bestämmer när den är på. Det ser inte OK ut på något sätt.

   Det finns många anledningar att basha Microsoft, men att vara skarpt kritisk mot det här förfarandet är knappast "hat mot framgång". Eller, för den delen, den kritik de får lida för att deras produkter ofta är totalt undermåliga med usel support.

   Radera
 3. TotalLiberal. Ingen här i tråden hatar framgång. Allra minst min antagonist i mycket, även om vi också har väsentliga beröringspunkter och samsyn, Henrik Alexandersson.

  Detta handlar enbart om det krympande utrymmer vår integritet får - och att ingen lagstiftare tycks sätta ned foten och säga; nu är det nog.

  I övrigt är jag bara glad, säkert också HAX, om Microsoft och andra är vid god kassa så att de kan fortsätta att driva utvecklingen, men varje sådant här snedsteg från deras sida gör ju att jag och många med mig börjat migrera till öppen programvara.

  Men ännu tycker jag att en del av Microsofts produkter är tillräckligt bra för att använda dem dagligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat ruttna rätt rejält på MS faktiskt. Openoffice kan öppna och spara dokument i vilket format som helst, MS Office klarar ibland sämre av att öppna sina egna standardformat.

   Lägg till den evinnerliga huvudvärk det innebär att hantera produkter från ett företag som hela tiden envisas köra in sina egna standarder - varav de har dussintals, alla i konflikt med varandra - så finns god orsak att härskna.

   Ovanpå det måste man för att utföra vanlig maintenance som defragmentering och registerrensning hänvända sig till tredjeparts programvara för att microsofts egna verktyg suger, tar timmar på sig att utföra det jobb en förnuftigt skriven app gör på en kvart, etc.

   "Framgångssagan" är skriven ovanpå bluff och rätt hårdhänt monopolisering och det var inte förrän MS faktiskt fick skit för den saken och rejäl konkurrens som de ens ansträngde sig att skriva om sitt OS till något gångbart.

   Det är för mig fortfarande ett mysterium varför MS i stort sett enbart konsekvent har lyckats skriva bra servermjukvara när deras största marknadssegment är persondatorer...

   Radera
 4. Tillägg: Utöver integritetsfrågan handlar detta lika mycket om upphovsrättsindustrins allt mer osunda affärsmetoder.

  SvaraRadera
 5. TotalLiberal - Tror du på fullt allvar att det är någon som hade räknat med att Microsoft säger att de vill ha en kamera som filmar mitt rum varje gång jag ville kolla på film?

  Det hade jag i alla fall inte gissat för några år sedan. Dags att vända utvecklingen åt rätt håll, inte tillåta fler dumheter!

  SvaraRadera
 6. Pantentansökan för den vetgirige.

  Hur förhindrar man att kunden inte bara vrider på kameran?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket enkelt...montera kameran bredvid sensorerna som hanterar fjärrkontrollen och kinect. Vrider du boxen mot väggen blir det svårt att kontrollera den.

   Radera
 7. Att de har tagit patent skulle ju iofs kunna vara bra om det leder till att de hindrar andra från att utveckla samma teknik samtidigt som de inte använder den själva.

  Fast mer troligt är väl att de kommer att sälja tekniken till staten, en kamera som kan räkna antalet människor i ett rum lär ju också kunna räkna antalet människor i bilar till poolåkningsfilen, antalet kunder på den lokala pizzerian samt antalet ungdomar i omklädningsrummet hos fotbollsklubben som söker aktivitetsbidrag, etc...

  SvaraRadera
 8. Tål att jämföras med svenska Folksam.
  "Vill du dela dina hemligheter med ditt försäkringsbolag? Vill du ha med din försäkringsman i bilen från det du vrider om startnyckeln tills du är framme? ".

  SvaraRadera
 9. Företag patenterar allt möjligt de kommer på och de kan tänka sig kan bli kommersiellt, för dem själva eller för någon annan, eller ibland i rent blockerande syfte. Att Microsoft tagit ett sådant här patent säger ingenting om huruvida de planerar använda tekniken, även om det alltid kan vara nyttigt med lite ilskna reaktioner bara så de får klart för sig vilken PR-förlust det vore att kommersialisera den.

  Det är i alla fall så att den som har en kamera kopplad till datorn gör bäst i att ha ett lock för den när den inte används, för det har förekommit vid många tillfällen att folk hackat sig in och tjuvtittat. En amerikansk skola installerade rentav spionvara i elevernas datorer för att kunna göra det.

  Sen läste jag just om musen Razer Naga som bara går att använda uppkopplad mot nätet i full spionmod:
  http://boingboing.net/2012/11/07/razer-naga-gaming-mouse-requir.html
  Där kan man undra hur företaget tänkte.

  SvaraRadera
 10. Ställ den i ett skåp o stäng dörren då ser de bara en svart bild.

  SvaraRadera
 11. HAX, det är redan infört och någonstans tror jag att du redan vet det.

  @TotalLiberal: Att kika in i folks hem och räkna hur många som ser en film _är_ missbruk. Det finns ingen legitim användning för det patent Microsoft blivit beviljat.

  @Anonym 08 november, 2012 17:19: Ja, det där var ju också en tanke. Men tyvärr tror jag precis som du. För övrigt så borde patentet aldrig ha beviljats eftersom det inte innehåller någon ny teknik. Detta är ju det egentligen mest grundläggande i sorgligheten, även med dagens lagstiftning så skall vi inte bevilja patent för gammal teknik, att datorer kan användas på precis det här sättet har varit känt länge. När tekniken har blivit nedbruten till matematiska modeller, vilket den har när vi talar om datorer (it is a computer, it computes), så finns det inte mycket till ny teknik att upfinna, annat än utvecklande av matematik, vilket betyder att det inte handlar om teknisk utveckling. Detta är uppfinnandets öde, saker blir patenterade en gång och sedan kan man inte patentera det längre. Vi skall ju inte låta gamla påfund bli patenterade gång på gång bara för att hålla patentverken levande och skapa utvecklingshämmande monopol.

  --steelneck

  SvaraRadera
 12. Klart jag vill ha en granskande kamera i mitt hem.
  Ända sedan Karin Boye beskrev finessen med dylik.
  Hur ska annars Beatrice Ask veta om jag har rent mjöl i påsarna. Vitt pulver? Bakpulver? Vaniljsocker?
  Rent mjöl gäller. Kanske varuprov till B A ska insändas tills med ink-deklarationen. Kontroll bör gälla, man vill ju göra rätt för sig.
  Kanske bäst med skärmdumpar av alla websidor som besökts, som bilagor till deklarationen.
  Mer kontroll över folket, och att debatten lägger sig, det blir nog bäst så. OSV OSV. För övrigt anser jag att Hildor Peterzohn bör bli president i Suecia
  Varför:" faktum är att oroväckande många verkliga händelser lämpat sig alldeles utmärkt för
  en grönköpingsspegling med Peterzohn i en framträdande roll" Läs urkällan till alla åsikter
  Mvh Mjölner, asatroende med mjöl i pungen
  / försök till ironi /

  SvaraRadera
 13. Hur kan man vara emot detta? Om man hyr en film med förbehåll att bara fyra får titta får man väl se till att följa avtalet och vara max fyra? Precis som man bara kan gå in fyra personer på en bio om man köpt fyra biljetter. De flesta filmer hyrs idag ut med sådana förbehåll men det har varit svårt att se till att detta upprätthålls. Bra att det utvecklats ny teknik som gör det möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om vi har fått ett troll på halsen igen. Att ett företag förbinder sig att installera en spionkamera i privatpersoners hem är inte under några omständigheter ok.

   Det säger vanlig konsumenträtt. Ett företag kan visserligen i sin EULA ange vilka kriterier som helst lagligt, men det betyder inte att de vinner laga kraft.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.