2013-01-23

EU: Sverige borde sluta upp bakom Cameron


Fokusera på att hålla den inre marknaden livskraftig – istället för att styra och ställa över allt mellan himmel och jord.

Det var – i grova drag – den brittiske premiärministerns budskap, i hans länge emotsedda linjetal om EU.

Vad gäller folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet, då var Camerons besked att en sådan skall hållas efter nästa nationella parlamentsval. (2017?)

De två beskeden skall naturligtvis betraktas som en helhet: Reformera EU, fokusera på den inre marknaden och sluta lägga er i. Annars går vi ur. Typ.

Vilket är en linje som Sverige borde ansluta sig till.

Läs även:

Open Europes Mats Persson i DN – Flera skäl för Sverige att stödja Camerons EU-vision»
Motpol - Sverige bör följa Camerons väg»

53 kommentarer:

 1. Ingen skall försöka ge sig på att pursuing sina egna jävla interests här inte ... http://www.di.se/artiklar/2013/1/23/fackets-krav--verka-for-socialism/

  Samma gamla unkna socialism. Att dom aldrig lär sig. Kan ingen avhypnotisera dom, så där som Mandrake alltid gjorde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati är om alla primärt värnar kapitalets intressen.

   I Kina finns det inga fackföreningar utom DEN som kapitalet ärvt av kommunisterna och den vet vem husse är.

   Radera
  2. Nja, socialistdemokrati kan man till och med säga. Socialism är storkapitalets bästa vän. Så enkelt är det. Socialism för de rika och deras intressen och kapitalism för de fattiga och deras drömmar.

   Radera
  3. Nej kapitalets bästa vän är alla som anser att makt är en vara som ska köpas och säljas och att allt ska vara underordnat detta.

   I enfald är det lika monumentalt som den kommunistiska fantasibygget.

   Radera
  4. Kapitalets bästa vän är alla socialister som glatt säljer sin makt eftersom ingen socialist klarar av att leva som de lär.

   Näst bästa vännen är nyttiga idioter som Micke.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Kapitalets bästa vän är alla socialister som glatt säljer sin makt eftersom ingen socialist klarar av att leva som de lär

   ---------------------------

   Nja det är fel.

   Om du hade haft rätt så hade den korporativistiska och den liberalfascistiska högern tillsammans med fascisterna haft 100 procent av rösterna och ALL skatt skulle fördelas direkt till företagen.

   Så är dock inte fallet. Det finns ett mycket starkt motstånd både mot den rådande högerkorporativismen och er liberalfascism och vilkas nyttiga idiot du och alla andra signatur och ryggradslösa nollor är.

   Radera
  7. Har skivan hakat upp sig Micke? Hjulet snurrar, men hamstern tycks död.

   Radera
  8. Återigen är så förvirrad när min politiska religion ifrågasätts att jag inte kan svara i sak utan hemfaller åt skitsvammel som inte ens fungerar som trollande.

   Ursäkta mig!

   Radera
  9. Hej Micke Micke hej!

   Gillar ännu dig! /Carola Häggkvist

   Radera
  10. Har du roligt med strumpdockan Micke? ;-)

   Radera
 2. Varför borde inte "reformera statsbygget, sluta lägg er i, annars går vi ur" även vara en linje man borde ha gentemot nationalstatens centralmakt i Tjockhult? Eller är det nåt trolskt och mystiskt med en stormaktsskapelse från 1600-talet som sverigedemokrater kallar fosterlandet? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tror jag att stadsstaten är den optimala statsbildningen. Små enheter, decentraliserad makt - och möjlighet för folk att rösta med fötterna.

   Radera
  2. Nepp. Stadsstater kanske funkade i det gamla Grekland, men de skulle snabbt förlora relevans i dagens globaliserade värld.

   Vi måste inse att demokratin bara kan vara verkningsfull om den tillämpas på lämpliga nivåer. Men vi ska vara varsamma på vad som ska beslutas om på varje nivå.

   I Sverige kan det vara lämpligt att gå över till en mer målstyrd reglering från riksdagen och att låta regionerna får bestämma mer om regelutformningen och hur man ska uppfylla målen. Samtidigt borde EU får en utökad makt och en effektiv beslutsapparat i det som är verkligt europeiska frågor.

   Radera
  3. Jag önskar man kunde se det nån gång. Hittills har det varit femtielva bloggposter om EU. Noll om nationalstaten och dess vägran att anpassa sig till EUs fria rörlighet eller decentralisera makt till regionerna.

   Radera
  4. Staten som enhet passar inte in i en Global och enhetlig styresform med en Global regering. Det är därför vi har stora enhetliga politiska och ekonomiska valuta- och handelszoner som skyddar storföretagen och deras världsomspännande handelsintresssen från konkurrens. De preparerar manegen inför verkställandet. Västs välstånd skall sänkas och harmoniseras till en angenämare nivå och den utvecklande delen av världen får fortsätta sin välståndshöjning. Nån gång i en framtid mötas de två i jämlikt välstånd och då är det dags för En Planet, En Regering. Alla ingredienserna är redan inhandlade, det gäller bara att hitta ett lämpligt kocklandslag för att röra ihop denna politiska buffé.

   Radera
  5. Staten passa inte in i en global kapitalistisk diktatur där all makt köps och säljs av dom mest kapitalstarka.

   Det stämmer nog såvida inte dom som köper all makt anser att det gagnar dom bättre att uppehålla illusionen att du har något att säga till om.

   Radera
  6. Och det första som köps och säljs i Mickes centraliserade socialistiska stat är politikerna.

   Radera


  7. Jag glömde att skriva att våra politruker på Misesinstituitet inte ens behöver köpas.

   Radera
  8. Jag är mästerspammaren.Först låtsades jag att jag var Micke som trollade anonymt och sen svarade jag på mitt eget inlägg. Jag är inte en idiot.
   Det ser alla nu.

   Radera
  9. Att Micke är köpt vet alla.

   Radera
  10. Nu gjorde jag det igen.

   Radera
  11. Överförfriskad igen Micke? ;-)

   Radera
  12. Jag pratar med mig själv.Hoppas att ni har förståelse.

   Radera
 3. Är det så illa ställt här i Sverige att det bara är Jimmie Åkesson som vill göra gemensam sak med Cameron?

  Den lallande klassen i Sverige är fortfarande lika hänförda över "fredsprojektet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, precis så illa är det! Hörde Birgitta Ohlsson kommentera detta i radio och hon vägrade konsekvent att inse poängen i hans tal.

   /A

   Radera
  2. (Pp), (v) & (sd) är de EU-kritiska alternativen. Och (pp) är det enda anständiga.

   Radera
  3. Var finns de sverigekritiska alternativen?
   Själva termen är nationalpopulistisk. Hur var det med stadsstaten som vision HAX?

   Radera
  4. Åkesson och Cameron.

   Det ringer en klocka där.

   Radera
  5. Djävulen är en konsekvens av Gud. När Gud (socialisterna) i sin allsmäktiga självgodhet gått för långt vänder sig naturligt vissa till djävulen (sd) för hjälp. Verkligheten är för djävlig. Det är därför socialisterna tycker att det behövs en tvångsstat med monopol på våld. Snygg stuvning.

   Radera
  6. @Anonym

   "Är det så illa ställt här i Sverige att det bara är Jimmie Åkesson som vill göra gemensam sak med Cameron?"

   Just så illa är det. Övriga partier har mycket att förlora om de sviker sina kollegor i resten av europa - inbjudningar, god stämning, anséende med mera.

   SD har inget av detta och kan bekvämt plocka lågt hängande frukt bland den del av allmogen som kanske inte är särskilt insatt i politiken eller vad SD står för i övrigt.

   Men som inte alls gillar tanken på att Frankrike framöver skall ha hand om deras skattepengar exempelvis.

   Radera
 4. Förvånansvärt bra tal faktiskt. Dock inte så förvånande att de allra skarpaste uttalandena kommer från parlamentets talman och den franska utrikesministern.

  EU-parlamentet fick en rejäl känga, utan att ens bli omnämnt. Och kravet på en reform av EU, är indirekt ett krav på en reform av Frankrike och det måste tära hårt på nationalkänslan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Och kravet på en reform av EU, är indirekt ett krav på en reform av Frankrike och det måste tära hårt på nationalkänslan."

   Att kritisera fransmännen har i alla tider varit ett säkert sätt att dryga ut det inhemska politiska kapitalet med i england.

   Men här har Cameron sannerligen kommit till dukat bord.

   Radera
 5. Arbetarråd och stormöten skulle kunna ersätta nationalstaten.

  SvaraRadera
 6. Dom som torterade Victor Jara till döds i Chile vilket tillsammans med en oändlig rad likande roligheter ledde till att Friedman kunde ge lektioner till Pinochet (som han också gjorde i Peking 89) kommer att ställas inför rätta läste jag för några dar sedan.

  No shit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. lägg ner för fan, gruvarbetarnostalgiker där.

   Radera
  2. Friedman gav undervisning till Pinochet och till det kinesiska kommunistpartiet efter att det senare stulit landets tillgångar och skrivit över dessa på sina släktingar.
   Nyliberaler världen över hyllar honom för detta och liknande bedrifter.

   Det är därför det går att avfärda nyliberalism även som utopierna ska ju i bägge fallen genomföras av dom troende till fromma för dom icke upplysta idioterna och när inte ens ledstjärnorna (Lenin och Friedman)klarar av att hålla sig med grundläggande etik och moral ska deras byggen dömas helt och hållet utifrån det.

   Som skit.

   Radera
  3. Skall man vara petig, så var Friedmans budskap till Chile-juntan att inga ekonomiska reformer i världen kan ge en långsiktigt hållbar utveckling så länge man envisas med att förtrycka folket och vara en diktatur.

   Radera
  4. Friedmans chicagoskola är lika liberal som Micke är demokratisk.
   http://www.mises.se/2012/08/01/friedman-mises/

   Radera
  5. Ursäkta mig jag skrev fel. Vi sektliberaler skiljer oss inte från kommunister i vårt petande om vilka av våra överstepräster som tolkar läran korrekt.

   Radera
  6. Nu är jag så väck att jag pratar med mig själv

   Radera
  7. Att du är väck vet alla Micke :-)

   Radera
  8. Det är svårt det här.Jag behöver faktiskt hjälp.Jag kan inte trolla utan att använda smilies vilket får mig att framstå som enfaldigare än jag är.Hur gör man för att låta bli att skriva smilies?

   Radera
 7. Åkesson och Sjöstedt, snyggt gäng att dela EU-åsikter med. Trångsynt nationalism kallar jag det.
  Det ska bli jävligt intressant att se Storbritannien försöka plocka russinen ur EU-kakan inför kommande folkomröstning ;)

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka russin är det som omtalas av de grötmyndiga farbröderna som känner tillvaron hotad?

   Är det de fyra friheterna som är russinen så är jag varm anhängare av nämnda russinplockning och omedelbart beredd att överge resten av smörgåsbordet.

   Radera
 9. Märkligt.

  Alla babblar om marknaden och ekonomin, men väldigt få talar om människan och dess roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidens anda...

   Kunskap och kompetens är åt skogen. Det är betygen och lydnad som gäller. Som en jävla hund...

   Radera
  2. det är först när marknaden och ekonomin är på plats och fungerar för människan som människans roll kan diskuteras på allvar ... fatta det nån {x&%#"/} gång ...

   Radera
 10. EFTER en brittisk folkomröstning och OM britterna röstar för att lämna EU bör även Sverige ha en folkomröstning om utträde.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.