2013-09-07

FRA skyddar oss INTE mot terrorister


Den gigantiska övervakningsstat som nu rullas ut motiveras bland annat med att vi måste skydda oss mot terrorister. Men det är ett tomt argument.

Till att börja med kanske vi borde reda ut vad vi egentligen menar med ordet "terrorist".

I den mån det finns riktiga terrorister som hotar oss, då vet de sedan länge precis vad FRA och NSA håller på med. De syns inte. (Annat än när de vill sprida propaganda eller desinforamtion.)

Och det går att belägga att FRA och NSA inte har skyddat svenska folket mot några terrorangrepp. Pirate MEP Christian Engström brukar förklara det ungefär så här:

Det går inte att visa upp några rättsfall, där FRA har avvärjt terrorangrepp. Så vida Sverige inte har hemliga domstolar (eller i hemlighet kastar ut misstänkta ur flygplan över Östersjön) förekommer detta inte.

Exakt! Terror-argumentet är tomt.

Att skydda svenska folket är inte syftet med FRA. Dess syfte är att skydda makten. Att kontrollera medborgarna.

Din e-post, dina telefonsamtal och ditt nätsurfande går ofta vägar utanför vårt land. (Även om de startar och slutar i landet.) Allt detta passerar då innehållsfiltren på FRA, i dess jakt på någon godbit.

FRA samarbetar nära med ett övervakningsnätverk som vi just fått veta kan avkryptera det mesta i våra elektroniska kommunikationer.

I veckan har jag (som befinner mig i Bryssel) haft flera telefonsamtal med journalister (i Sverige). Eftersom samtalen passerar svensk gräns, så vet vi helt säkert att de utsätts för FRA:s avlyssning och analys. Ämnet har varit FRA, NSA och massavlyssning. Jag sysslar med politik. De är journalister. Riksdagen har godkänt att FRA skall få snoka i vad vi talar om. Och vi har just fått veta att risken är stor att FRA delar information med britterna, med USA och andra. Menvafan?

Ständig, automatiserad massavlyssning av hela folket är en vidrig princip.

I en rättsstat har staten rätt att övervaka den som är misstänkt för brott – och skall lämna resten av befolkningen i fred.

Läs även:

DN – Gränslös övervakning »
Lundbäck – Sardineburken är öppen »
Engström (pp) - Var är alla dömda terrorister som FRA hittat? »

7 kommentarer:

 1. Du måste förstå att man naturligtvis inte kan prata vitt och brett hur och var som helst om vad som helst. Det är inte bra om fel människor börjar undra och ställa frågor, man vill inte bli misstänkt för att vara motvals och olojal. Man ska sitta still i båten och välja sina strider så blir allt till det bästa i slutändan.

  Var försiktig broder. Älska och högakta Storebror, även om du inte alltid förstår Hans vägval så har Han alltid allas vårt välbefinnande som enda mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det heter Motvalls kärring och illojal. ;-)

   Radera
 2. Jag tvivlar förstås på att någon på FRA på allvar tror att de stoppar terror. De är nog fullt medvetna om att deras data skall köpa skydd för "Sverige" från "Cosa Nostra".

  Beskyddarverksamhet mot Sverige är vad det handlar om. Omertà.

  SvaraRadera
 3. Vi ska inte bli förvånade om det inom kort kommer propåer från NCT eller Säpo om en förhöjd hotbild mot Sverige. Det kan också komma ytterligare terrorvarningar från amerikanskt håll. När makten är satt under press försvarar den sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda trösten är att fler och fler vanliga människor börjar se det smått löjeväckande i att det alltid kommer terrorlarm efter sådana här avslöjanden...

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. One man's terrorist is another man's freedom fighter.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.