2014-03-18

Inrikespolitiken är ett sömnpiller


Det är slående hur lite den svenska politiska debatten handlar om politik.

Istället ligger allt fokus på opinionssiffror, enskilda politikers trovärdighet och Sverigedemokraternas framfart i största allmänhet.

(Vi höll på att få lite, lite sakdebatt. Men det kantrade snabbt över i att bara handla om statsminister Reinfeldts flip-flopande.)

Om jag vore spin doctor för något av gammelpartierna skulle jag gå till val på att avskaffa reavinstskatten vid försäljning av bostäder. Det skulle (faktiskt) inte kosta så mycket. Och mitt parti skulle få miljontals nya väljare.

Populism, kanske. Men i vart fall politik.

Men frukta inte. Svensk politisk debatt kommer att fortsätta handla om metafrågor.

6 kommentarer:

 1. Räcker nog med att reducera reavinstskatten till kanske 10%.

  Mer dynamik av önskvärt slag erhålls nog genom att avskaffa ALLT vad 3:12-regler heter.

  SvaraRadera
 2. Piratpartiets stora fråga är om Karin Boye I rörelse är fri. Gäsp. Ukraina brinner.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det är lugnet före stormen. Alla håller på att se om sina positioner och ingen vill komma ut på andra sidan och se ut som en förlorare. Hatretorik ger sensationspoäng, men jag tror opinionen kommer vara hyfsat trött på sådant när de väl står vid valurnan. Då röstar de med hjärtat.
  PP är för mig ett teknologiskt progressivt framtidsparti som berör en oerhört viktigt fråga som definierar både vår kunskapsbaserade ekonomi och vår frihet i en uppkopplad värld. Det går inte vara vara mer relevant. Karin Boye får gärna vara symbol för det och Ukraina kan få brinna vidare. När elden slocknar kommer folket fortfarande behöva en fri kultur.

  SvaraRadera
 5. meta-frågor OCH smeta-frågor :)

  SvaraRadera
 6. Just det: Från DN:

  Johan Croneman: Man kan inte vara elak mot en stabil stubbe som Stefan Löfven. Något är fel på det politiska samtalet när man börjar tänka på partiledarnas slipsfärg. Är debatt­glädjen på utdöende i Sverige?

  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-man-kan-inte-vara-elak-mot-en-stabil-stubbe-som-stefan-lofven/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.