2014-03-21

Politiskt engagemang går nya vägar...


Jag älskar människor som tänker nytt och som utmanar systemet.

Som Sofia Arkestål. Hon har tänkt bli riksdagsledamot. För centerpartiet. I Stockholm. Och som om inte den utmaningen är stor nog – från 20:de plats på riksdagslistan.

Detta har hon tänkt åstadkomma genom att bli inkryssad – efter en kampanj som är crowdfundad.

Detta är naturligtvis ett jätteprojekt. Men hon har också valt en metod som verkligen engagerar hennes fans.

Tänk om Sofia kommer in i riksdagen, med en kampanj finansierad av ihopsamlade pengar – medan centern, som är världens rikaste politiska parti, i övrigt gör ett kasst riksdagsval.

Idéer och engagemang slår resurser.

12 kommentarer:

  1. Dock innebär en röst på Sofia endast en röst på centern eftersom det är extremt osannolikt att c skulle få mandat i Stockholm. Tyvärr. Hon borde ha ställt upp för ett annat parti. Nu kommer hon inte komma in i riksdagen även om hon skulle få fler kryss än Annie Lööf.

    SvaraRadera
  2. Med tanke på det "omfattande" programmet på hennes sida, och att svar på frågor verkar undvikas så är det nog frågan om något annat än genuin politik.

    Ställ gärna lite frågor om ekonomi, RF 9:14, natural law och lite annat för att testa. Bara för folk med FB och de som donerar till kampanjen.

    SvaraRadera
  3. Skatt är Stöld22 mars, 2014 11:54

    Säger samma sak som 2006 då Federley var på tapeten, när det kommer till kritan är det partipiskan som gäller. Ni som röstade på Centern då var med och bidrog till att vi fick FRA-lagen.

    SvaraRadera
  4. Att Sofia kommer att svika de som röstar på henne tror jag inte. Det skulle förutsätta att hon kommer in och det kommer hon inte göra. För detta krävs (1) att c klarar fyraprocentsspärren (2) får över 4 procent även i Stockholm (3) får fler kryss än Annie Lööf som toppar listan (om inte c får fler än 1 mandat). Sannolikheten för (3) är väl högst av dessa. Tittar man på mätningar ser man att c inte klarar spärren för riket och att de måste 8-dubbla sitt väljarstöd i Stockholm för att få ett mandat där.

    SvaraRadera
  5. Mja, framgår inte riktigt om hon kandiderar i staden eller länet. Det är ju olika valkretsar som ni kanske vet.

    I Stockholm stad fick centern 33.895 röster motsvarande 6,34 %. Centerpartiet har här 2 mandat.

    Det avgavs 8.803 personröster motsvarande 25,97 % av rösterna. Gränsen för personval är 5 %, då alltså 1695 röster. Maud Olofsson var den enda som fick fler röster än så, 4.527 röster. Fredrik Federley var den näst mest populära kandidaten med 1.456 röster.

    Här finns dock en liten knirk. Centerpartiets partiledare är toppkandidat i flera valkretsar. Det betyder att kryss där är bortkastade i alla de valkretsar där partiledaren inte blir vald - nämligen i den valkrets där partiledaren får den högsta andelen kryss. Maud Olofsson t.ex. blev invald för Västerbotten där hon fick 21,57 % av personrösterna.

    Tanken är förstås att partiledaren ska locka folk att välja de som bestämmer sig i vallokalen, men det får ju också till följd att personvalet förvrids då de mer än 4.000 personrösterna väl kunde ha räckt att utse båda stockholmscenterns mandat med personröster.

    I länet fick Centerpartiet 41.369 röster motsvarande 5,77 %. Även här två mandat. 6.083 personröster (14,70 %) avgavs. Ingen kandidat nådde här de nödvändiga 2.069 rösterna som erfordras för personval.

    Det är högst troligt att Annie Lööf kommer att bli invald för Jönköping som är hennes hemlän. Men frågan är alltså då hur stor skugga hon avger om hon är kandidat även i Stockholm. Blir den för stor så blir det svårare för de andra att bli invalda på kryss.


    Det är inte alls nödvändigt att få minst 4 % i en valkrets för att bli tilldelad mandat i den valkretsen. Ett exempel på det är SD som i Stockholms stad fick 3,17 % men ändå ett mandat. Mandaten fördelas nämligen (nästan) proportionerligt mellan de partier som i hela riket fått minst 4 % av rösterna, samt förutom rikspartierna de partier som i den enskilda valkretsen fått minst 12 % av rösterna. Stockholms stad har 29 fasta valkretsmandat och det räcker alltså i snitt med 1/29-del av rösterna (ca 3,4 %) för att vinna ett mandat här. Stockholms län har 38 fasta valkretsmandat så SD fick här två mandat på sina 4,17 %

    SvaraRadera
  6. Det får väl tilläggas att just Annie Lööf väl är typexemplet på att man kan ta sig förbi mer etablerade kandidater på kryss. Politik är det möjligas konst eller vad det heter...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Politik är konsten att ljuga med ett rakt ansikte.

      Radera
  7. Och vad avser kandidatens politik så, tja. I det här fallet är det väl möjligen fenomenet crowdsourcing som man vill stödja. Det skulle vara ett stort steg framåt för denna typ av finansieringskälla om hon faktiskt skulle bli vald.

    SvaraRadera
  8. I grunden tycker jag det här är ett rätt obehagligt fenomen. De flesta som röstar på centern gör det för att de stödjer centerns officiella politik, men så kan en kandidat som vill driva en helt annan politik kuppa sig in genom en bunt personröster. Det skapar osäkerhet om vad en röst på centern egentligen innebär vilket kan skada partiet. Jag tror inte detta är rätt väg att förnya politiken. Enda resultatet kommer bli att partierna tvingas korta ned listorna och införa hårdare ideologisk kontroll på alla som skall få stå på dem. (Idag är det för småpartierna snarare så att man fyller ut listorna med alla som ställer upp att stå på dem bara för att visa hur många man är)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det verkligen något som kan kallas "partiets officiella politik" numer? Visst, det finns ju vad man säger i valrörelse och annat, men det vet vi väl vid det här laget att det har ganska lite med verkligheten att skaffa. Inte så att de nödvändigtvis bryter en massa vallöften, men regerande består i så mycket fler ställningstaganden än vad man någon sin kan behandla i en valrörelse.

      Och då tror jag att poängen med att betala för 349 riksdagsledamöter i stället för bara en handfull är att regeringen faktiskt ska ha ett visst motstånd när den ska försvara sina lagförslag - och då inte bara från oppositionens ledamöter. Personvalet borde därför göras än mer konkret än vad det är i dag och man ska i större utsträckning kunna väljas in på ett personligt mandat från väljarna.

      En viktig sådan läxa var behandlingen av FRA-lagen i riksdagen. När regeringen lägger ett lagförslag som inskränker medborgerliga rättigheter då måste några från majoriteten kunna våga bryta sig loss från partilinjen och faktiskt följa sitt samvete. Det är svårt om de inte sitter på ett personligt mandat som inte är direkt beroende av partiledningens önskemål.

      På Island kan presidenten hänskjuta alla kontroversiella lagstiftningsärenden till folket att avgöra i folkomröstning. Om inte skyddet för medborgerliga rättigheter är någonting värt. Då måste det förstärkas på något sätt.

      Radera
  9. http://www.youtube.com/watch?v=uy4Hylr0XRg

    Här kan man ana de underliggande orsakerna till hur samhället ser ut.

    SvaraRadera
  10. Idéer och engagemang ÄR resurser.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.