2014-09-08

Mycket ställs på huvudet om Skottland blir självständigt

Det här med ett självständigt Skottland kan bli intressant.

Skottarna vill behålla pundet, vilket britterna inte går med på. Om de får för sig att införa euron måste Skottland först gå med i EU, vilket bland annat kräver att de sätter upp en riksbank. Fast utan egen valuta då, till att börja med..?

Och i ett Storbritannien utan Skottland lär Labour aldrig mer kunna vinna ett parlamentsval, under överskådlig framtid. (Samtidigt är brittiska Tories på väg att åka på storstryk av UKIP – så den politiska kartan håller ändå på att ritas om.)

Det är bara några av de saker som kommer att ställas på huvudet om skottarna startar eget. Läs mer hos Cornucopia, som har en intressant listning över saker som kan komma att förändras... »

Den 18 september hålls folkomröstningen.

1 kommentar:

  1. Skottland är ett oerhört vänstervridet land. De lever högt på en massa riktade statsbidrag från London, vars syfte är att hålla skottarna på bra humör och minska kraven på självständighet.

    Om de lämnar måste de stå på egna ben. Och det kan komma som en sur överraskning.

    Men visst. England slipper en massa vänsterväljare och slipper skicka iväg en massa bidrag till Skottland.

    Å andra sidan är tanken på en värld utan Union Jack och drottningen på Balmoral fruktanvärd. There will alway be an England. God save the Queen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.