2014-10-19

Nu måste (MP) ge besked om FRA och datalagringen!


I regeringsförklaringen kan man läsa följande om övervakningsfrågorna...
"Regeringen ska i Sverige och EU verka för att stärka rättssäkerheten och den personliga integriteten, bland annat när det gäller datalagring. Datainspektionen och den parlamentariska integritetskommissionen ska göra en översyn av befintlig lagstiftning, också i ljuset av att allt fler privata aktörer samlar in information om konsumenter."
Två meningar. Thats it.

Till att börja med – grupparbete om integritetskommissionen!

Vad är det formella namnet på "integritetskommissionen"? (Informationen på nätet förefaller mycket knapphändig.) Vilket är dess formella uppdrag? Vilka är dess ledamöter?

Är detta samma parlamentariska integritetskommission som tillsattes för att gjuta olja på vågorna i samband med debatten om rom-registret?

Uppgiften i regeringsförklaringen om att man även skall kika på privata aktörer som samlar in persondata gör mig lite betänksam. Visst, det behövs. Men frågan är om det är så bra att klumpa ihop detta med frågorna om statlig massövervakning. Ingångsvärden och frågställningar är bara delvis de samma. Risken blir att man sopar datalagring, FRA, NSA-kopplingar och annat under mattan för att istället ägna sig åt klassisk Google-bashing.

Miljöpartiet sitter nu i en regering som låter FRA fortsätta precis som förr. En regering som genom en av sina myndigheter hotar de nätoperatörer som inte fortsätter (den av EU-domstolen ogiltigförklarade) datalagringen.

Detta är ett uppenbart svek, eftersom de gick till val på en rakt motsatt politik.

Att det skulle bli så här är ingen överraskning. (MP) offrar sina principer för att få makt. Makten är – tragiskt nog – ett självändamål för gröningarna.

Men frågan är vad som sker nu? Hur går vi vidare med dessa frågor?

För att kunna ta tag i saken behöver vi veta vad regeringen tänker göra och hur den tänker. Det räcker inte med två allmänt hållna meningar i regeringsförklaringen.

Företrädare för (MP) är mycket välkomna att förklara hur det här är tänkt, i denna bloggposts kommentarsfält.

5 kommentarer:

 1. Först när "det" biter (MP) i svansen, och oss alla andra, så kommer (MP) och de övriga i politbyrån att tänka om.

  SvaraRadera
 2. Hax: finns det inte nån chans att du och Christian kan försöka få över MP:s Max Andersson till Piratpartiet? Han lär ju inte gilla att hans parti sviker i dessa frågor.

  SvaraRadera
 3. Uttalande från en socialdemokratisk kyrkopolitiker


  Bod(s)trömsamhället (Lex The Pirate Bay, Ipred, Polismetodutredningen blir lag, Datalagringsdirektivet, Fra-samarbetet, Povel Ramel-direktivet).


  Välkommen, miljöpartister, in i regeringen.


  Er uppgift är att försvara med blod och tårar Bod(s)trömsamhället mot de otrogna.


  Regeringen är ett kollektiv.


  På varje statsråds skrivbord kunde ni igår finna ett visitkort att lägga nära ert miljöpartihjärta för att minnas dag efter dag.


  Så står det skrivet.


  Bod(s)trömsamhället är fullbordat


  (Minata 19:30)


  Miljöpartiet förvaltar Bod(s)trömsamhället. Välkommen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför blev inte Nalin Pekgul integrationsminister i den nya regeringen? Och varför har ni en islamistisk miljöpartist på en ministerpost? Hur ska S motverka radikaliseringen inom islamska miljöer i Sverige?

   Du är ju broderskapare Tommy så du borde ju kunna svara på de här frågorna...?

   Radera
 4. pts fular sig

  www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3858829.ece

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.