2014-12-11

Sossarna är en sekt


Det finns stora skillnader mellan Socialdemokraternas självbild och verkligheten.

Självbilden är att S är ett statsbärande reformparti med gott och väl halva folket bakom sig. Partiorganisationen är en stark folkrörelse. Man har ett starkt kampanjmaskineri. Man är en respekterad röst i världen.

I själva verket har sossarna inte haft en majoritet av folket med sig i mer än två riksdagsval – 1940 och 1968. Har man suttit i regeringsställning, då har det varit en minoritetsregering med stöd av V och på senare tid även MP. Grovt beskrivet håller partiets medlemmar på att dö av. Fackets pengar och ombudsmän är skelettet som håller partiet uppe.

Sossarna har inte haft en ny idé på hundra år och partiet är oförmöget till förnyelse. Kampanjmaskinen är liksom resten av partiet beroende av LO. De gamla spinndoktorerna har tröttnat och gör annat. Och i andra länder skrattar man öppet åt den nya svenska feministiska utrikespolitiken.

Efter äventyret med Håkan Juholt är Stefan Löfven socialdemokraternas ofrivillige partiledare. Han är uppenbarligen inte bekväm i sin roll och han är ofta snubblande nära att framstå som en lika stor clown som sin företrädare.

Socialdemokraterna har dock en sak, som inte skall underskattas: En stark tro.

Sossarna tror att de fortfarande är statsbärande. De tror att det var de som byggde landet. De tror att de är progressiva. De tror att de är starka. De tror att de är beundrade av vår omvärld. Detta är myter som de noga vårdar och vattnar. För de är allt de har.

När verkligheten förändras, då anser sossarna att kartan fortfarande gäller. (Även om man av pietetsskäl har gömt undan den där versen i Internationalen som säger att båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner.)

Fascinerande.

6 kommentarer:

 1. Det finns ju folk som hjälper dem att minnas just den strofen, som tur är.

  http://photos1.blogger.com/blogger/907/1906/1600/00001_cut.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilden är från hörnet vid andra långgatan i göteborg, undrar när och vilka dom var?

   Radera
 2. Bilden är tagen 1:a maj 2006. Läs mer här:

  http://alkanen.blogspot.se/2006/05/frsta-maj-aftermath_01.html

  SvaraRadera
 3. Nej sossar är för många och allmängiltiga för att vara en sekt. Libertarianer svarar bättre på beskrivningen liten samling förvirrade som söker frihet genom att riva alla spärrar för upprättandet av kapitalets totala diktatur.
  Frihet är att vara köpt.

  Som Pol Pot fast tvärtom.

  SvaraRadera
 4. Här är beviset .Sossar är nazister.


  http://photos1.blogger.com/blogger/907/1906/320/00016_cut.jpg

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.