2015-02-10

Ukraina: En planlös konflikt

Jag har naturligtvis ingen patentlösning på krisen i Ukraina. Men låt mig tänka högt en stund. Sakliga kommentarer välkomnas.


Ukrainas ställning som självständig nation måste respekteras. Dess medborgare måste få göra sina egna val – och dess territorium får inte kränkas, invaderas eller annekteras.

Samtidigt är den underliggande konflikten invecklad. Ryssland känner sig uppenbarligen hotat om Ukraina vänder sig västerut. (Vilket Ukraina och dess folk samtidigt har all rätt att göra.) Till detta kan man notera att en hel del människor i landets östra delar känner större samhörighet med Ryssland än med EU.

Min uppfattning om Ryssland är att landet är farligt. Man lever till stor del kvar i något slags sovjetisk mental bild, som skapades under kalla kriget. Landet leds av en gammal KGB-man. Och rysk militär kränker inte sällan andra länders territorium, däribland vårt.

Just nu är frågan om man skall hjälpa till att beväpna Ukraina. Speciellt är USA pådrivande i denna process. Och naturligtvis är det viktigt att Ukraina kan försvara sig när Putin knaprar åt sig de östra delarna av landet lite i taget.

Men, med till visshet gränsande sannolikhet skulle vapen från USA och Nato till Ukraina innebära en upptrappning av konflikten. Ryssland kan i princip alltid tillföra mer och större militära resurser än vad vi i väst kan. Det gäller vapensystem och det gäller manskap.

Om man går in i en kapprustning (även om den är lokal) bör man ha någorlunda goda chanser att vinna. Annars gör man sig själv en otjänst. Och det är svårt att se hur vi i väst skulle kunna rusta brallorna av ryssen i Ukraina.

Vi får inte heller vara undfallande. Vilket gör det hela till en mycket svårlöst ekvation.

I denna konflikt får man inte heller glömma bort att Vladimir Putin till stor del spelar för sin hemmapublik. Därför kommer han aldrig att gå med på något som får honom att se svag eller undfallande ut. Att pressa honom kan därför få motsatt effekt mot vad man eftersträvar. Skall Putin gå med på att trappa ner denna konflikt, då måste det ske på ett sätt som låter honom behålla ansiktet.

En möjlighet vore kanske att hjälpa Ukraina med pengar istället för med vapen. Sedan får landets regering använda dessa medel på det sätt den finner lämpligast. Frågan är bara vilka pengar. Europas ekonomi är skakig nog som den är och USA har redan ett fullständigt gigantiskt underskott i sina finanser.

En dålig men möjlig alternativ lösning vore att låta Putin få något slags landområde i östra Ukraina, befolkat av människor som hellre vill vara ryssar än västeuropéer. En buffertzon. Med det tydliga förbehållet att det inte blir tal om en millimeter till, efter det. Det vore i så fall eftergiftspolitik. Problemet med eftergiftspolitik är att den i värsta fall bara uppmuntrar den andra parten. (Tänk: München 1938.)

Man skulle också kunna tänka sig att slå fast att Ukraina skall vara totalt alliansfritt. Inte med i Nato och inte heller under ryskt inflytande. Gärna med frihandelsavtal med både EU och Ryssland. (Det skulle finnas en hel del pengar att tjäna på att vara porten mellan EU och Ryssland.) Frågan är dock om det vore tillräckligt för att få stopp på den rådande konflikten. Och det känns som en lösning som varken USA eller Ryssland skulle vara speciellt entusiastiska inför. (Just därför kanske det vore en möjlig kompromiss.)

Det är oerhört svårt att finna bra och fungerande lösningar på konflikten i Ukraina. Men tyvärr är det yttersta alternativet – ett riktigt krig – sämre än alternativen.

För den som vill läsa mer rekommenderas Harvard-professorn Stephen M. Walts artikel i Foreign Policy – som visserligen landar i en slutsats som jag känner mig osäker inför, men som ändå är intressant och tankeväckande. [ Länk » ]

39 kommentarer:

 1. Jag tror att Ukraina kommer att säljas på samma sätt som man sålde Syrien som i grunden är en rysk koloni sedan 70 talet och det kommer också att kosta.

  SvaraRadera
 2. Bra och balanserad post. Jag är annars lite orolig över de allt mer hysteriska tongångarna i det här ämnet. Från alla håll och kanter kommer mer och mer orimliga uttalanden, krav och hot. Till och med f.d. generalmajor Neretnieks gav en intervju som genomsyrades av paranoia och f.u.d. i gårdagens Studio Ett.

  SvaraRadera
 3. "Att pressa honom kan därför få motsatt effekt mot vad man eftersträvar."
  Öh, Washington vill hemskt gärna trappa upp den här konflikten? Tanken är regimskifte eller sönderfall i Ryska federationen så att de inte kan stoppa NATO nästa gång de vill förstöra ytterligare ett land i mellanöstern. Mcain började ju resa till Ukraina efter Syrien?

  "En möjlighet vore kanske att hjälpa Ukraina med pengar istället för med vapen."
  Vilket redan görs, vem tror du det är som finansierar Kievs krig mot sin "egen" befolkning?
  /martin

  SvaraRadera
 4. Sen, den bästa lösningen på konflikten vore om alla provinser i Ukraina fick folkomrösta om de ville vara självständiga, Ukrainska eller ryska. Men det kommer ju naturligtvis inte hända, det är ju vad kriget gäller, att Kiev för krig mot de som inte vill vara en del av Ukraina längre. De tänker väl att när de har dödat tillräckligt många så kommer de som överlever att underkasta sig Kievs styre.
  Hur Hax kan undvika att ställa sig mot det här beteendet övergår mitt förstånd. Rätten till seccesion är libertariansk kärnprincip, centralf för att frihet skall kunna finnas.
  /martin

  SvaraRadera
 5. Och rysk psyops är som vanligt mycket aktiv så fort det skrivs om Ukraina. Tar ni aldrig semester där borta, Anoynym?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att se att du inte sväljer allt vad MSM skriver med hull och hår.

   Med din logik är du en psyops-agent för USA.

   Radera
  2. Ryska psyops som skriver på perfekt svenska?

   Radera
  3. Gösta Bohman moderat10 februari, 2015 22:41

   Allvarligt talat HAX,
   Detta är INTE en upprepning av H-tler och München 1938. Snarare påminner det hela om upptakten till Första Världskriget.

   Det stämmer nog att man inte kan lita på Putin, men från Putins perspektiv kan Ryssland inte lita på USA. Ryssarna är extremt bra på spionage och intelligence och Kreml är väl medvetet om att kuppen i Ukraina var styrd och finansierad av USA, att USAs ambitioner är global makthegemoni med militära medel, där varje regional makt som inte underkastar sig USA automatiskt betraktas som en fiende som måste krossas (Wolfowitz-doktrinen), samt att USA gör allt vad de kan för att destabilisera Ryssland och försöka driva fram en kupp som ersätter den nuvarande makteliten med en USA-vänlig lydregim.

   Och om du vill ha en nyanserad debatt och ger litteratur-hänvisningar är det förvånande att du ignorerar denna artikel i Foreign Affairs:

   "Why the Ukraine Crisis Is the West’s Fault -The Liberal Delusions That Provoked Putin"
   http://www.foreignaffairs.com/articles/141769/john-j-mearsheimer/why-the-ukraine-crisis-is-the-wests-fault

   Skriven av en av de tyngsta experterna inom området statsvetenskap och internationella relationer, Professor John Mearsheimer
   http://en.wikipedia.org/wiki/John_Mearsheimer

   Eller varför inte dessa krönikor av högerprofilen Pat Buchanan:

   Is War in the Cards for 2015?
   http://buchanan.org/blog/is-war-in-the-cards-for-2015-15413

   U.S.-Russia Clash in Ukraine?
   http://buchanan.org/blog/u-s-russia-clash-in-ukraine-15550

   Eller nämna att 60 tunga tyska opinionsbildare gemensamt varnat för riskerna med en militär upptrappning och krig (inte ryska psysops).

   60 Prominent Germans Appeal Against Another War In Europe: "It Is Not About Putin. What Is At Stake Is Europe"
   http://www.zerohedge.com/news/2014-12-26/60-prominent-germans-appeal-against-another-war-europe-it-not-about-putin-what-stake

   Stoppa kriget. Nej till ett Tredje Världskrig.

   Radera
  4. Gösta Bohman moderat10 februari, 2015 22:44

   Ursäkta, denna långa post skulle hamna längst ner.

   Radera
  5. Åh en till som gillar Storpappa ocg gärna säljer Finland och Gotland också om Glufs Glufs vill ha mer....

   Varför är dessa människor på den här bloggen?

   Radera
  6. @Gösta Bohman
   Tack för alla lästips!
   /martin

   Radera
  7. LIte till att Läsa Sverigedemokraten som låstas vara högerkonservativ liberal.

   http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ar-sd-putins-nyttiga-idioter_4267651.svd

   Radera
 6. Du påstår att befolkningen ska få göra egna val men samtidigt säger du att Ryssland har annekterat delar av Ukraina. Du tror också på fullt allvar att Ryssland vill fortsätta att ta mer land från Ukraina. Det är väldigt fel.

  Folkomröstningen på Krim tillkom av två orsaker.

  Den främsta var att man vill förbjuda ryska språket i offentligheten. Allt skulle vara på ukrainska. Undervisning, dokument, TV, radio, skyltar. Jag tror inte ens 20% behärskar ukrainska bra nog för att fungera i ett sådant samhälle. Jämför med hur svenskar och danskar klarar sig. Ska vi förbjuda svenskar som jobbar i Danmark att prata svenska när de vill träffa en myndighet trots det fungerar utmärkt?

  Den andra var att det jämt och ständigt dök upp bråkmakare från Kiev som ville göra ett nytt Maidan. Krimborna var väldigt motsträviga att stödja kampen för ett Ukraina i EU och NATO. Man kom med sina röd-svarta flaggor och skyltar som hyllade Banderas. Man skulle helt enkelt visa folket vad som händer om man inte lyder kuppmakarna. Det skulle bringas kaos i alla städer. Precis som vänsterpöbeln brukar göra alltså.

  Ryska soldater som var stationerade på Krim såg till att dessa proffsdemonstranter inte kunde störa folkomröstningen men väst påstår fortfarande att de hotade folket till att rösta "rätt". Nonsens. De var inte där men har åsikter om hur det gick till. Bara de som har rätt åsikt får komma till tals i västmedia. Och det är USAs åsikt som är den som är "rätt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naziwiki gillar storpappa

   Radera
 7. Men varför skulle Ryssland bli sur om USA hjälper Ukraina?
  Enligt Ryssland så har de ju inga soldater i Ukraina, så för deras del så är det ju bara Ukraina som slår tillbaka mot en grupp Ukrainska rebeller.

  SvaraRadera
 8. Haha. Det börjar bli standard med att anonyma troll skriker "ryska psyops" varje gång någon försöker diskutera Ukraina. Det är inte lika många som skriker om "amerikaska psyops" trots att deras budget för psyops är större än ryssarnas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många många gånger större. Bra poäng!

   Radera
 9. Är det så Albert? Kul att höra att fler och fler börjar få upp ögonen för hur extremt omfattande den ryska psyopsen är. Då minskar risken för att någon ska luras att tro att det skulle finnas så många svenskar som stödjer Putler och hans invasion av Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ny psyopsbabblare börjar låta som chemtrails och illuminati dårarna.

   Radera
  2. NSA troll? CIA?
   Oavsett vilket finns det massor av Svenskar som står på frihetens och demokratins sida vilket bl.a. betyder att man stödjer Krim´s demokratiska rätt att folkomrösta och Novorossiya att vara fri från Nazistisk överhet.

   Förvisso sant att än fler Svenskar går på lögnerna och masspsykosen om hur farlig Ryssen är, men som tur är har varken landsförrädaren Carl Bildt eller Sverige i allmänhet något att säga till om.

   Radera
  3. @Apocalypse Nowish: Hade du svårt att fylla kvoten med psyops-meddelanden idag? Är det därför du postar i en bloggpost som är en vecka gammal?

   Radera
 10. Dom enda svenskar som stöder Putin är dom högerextremister och kommunister som är ensa om att Usa och EU är djävulen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sa trollet från politbyrån

   Radera
 11. Mer vapen i Ukraina kan påskynda att Ukrainare förgör varandra! Med facit i hand Ukraina borde inte blivit självständigt stat. Fascismen är så utbredd att den sovjetiska straffen kunde inte eliminera, hur ska kunna vilsegångna Ukrainare göra det? Någonting annat än humanitär hjälp, kan inte hjälpa Ukraina.

  SvaraRadera
 12. Det finns en enkel lösning på det här.

  1. EFTA linkande avtal med EEU.

  2. Inget Ukraina i NATO. ( Varför är inte tramset avskaffat än )

  SvaraRadera
 13. hmm... Vann inte den ryskvänliga kandidaten valet, vilket resulterade i en "väst-kupp"?

  Väst vill att Ukrainas naturtillgångar/vete-fält skall ingå i den västerländska intressesfären.

  Under sovjet-tiden tillverkades vapen/ammunition till den sovjetiska armen i vapenfabrikerna i östra Ukraina. Efter Sovjetunionens kollaps, så har ryssen varit beroende av leveranser från dessa fabriker.
  Ryssen vill även att Krim och resten av Ukraina skall tillhöra deras intressesfär....

  Just nu pågår en intensiv propagandakrig mellan väst/Ryssland.
  Vi får läsa att Putin är diktator med media-monopol, samtidigt som ryssen har mer oppositions-press än Sverige (I Sverige har vi ju bara PK-DDR-press). Putin utmålas som sjuk/aspergers/etc..
  Samma kålsupar-propaganda från båda hållen....

  Vem vinner? ingen aning, men givetvis hoppas jag på en "väst-seger", men vi bör vara medvetna om att välden inte är svart eller vit, där vita är de goda riddarna, medan ryssen är genomonda Tengil-anhängare....

  SvaraRadera
 14. Sätt sanktionerna på Putin istället för Ryssland. Alla hans och statens företag, inklusive banker. I övrigt borde icke-militära sanktioner mot Ryssland tas bort. Putinimperiet är stort nog för att alla som vill göra affärer inser att han och hans politik är ett problem. Stäm honom därtill inför internationell domstol, exempelvis för den civila flygplansnedskjutningen.

  Samtidigt bör såväl EU som USA öppna upp för handel med såväl Ukraina som Ryssland.

  Och kanske inte minst, förhandla inte med Putin. Visa att vi inte litar på honom och att han inte är välkommen. Att avsätta honom är ryssarnas sak att bestämma om de vill göra, men det betyder inte att han förtjänar vår respekt eller ens att få vistas i rättsstaters umgänge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra förslag det där!!

   Radera
  2. Man har ju hotat med att kasta ut alla Ryska banker ur SWIFT...det skulle få ödesdigra konsekvenser för den Ryska ekonomin...och den Europeiska skulle jag tro.

   Radera
  3. Och om du nu får som du vill, vad ska vi i så fall göra me d massmördaren, psykopaten, krigshetsaren och ockupaten Obama? Och om vi på något sätt klagar över Ryssland, då borde vi (alla) förklara direkt krig mot USA för alla de horribla påfund ondskans imperium pysslat med.

   Radera
 15. "I denna konflikt får man inte heller glömma bort att Vladimir Putin till stor del spelar för sin hemmapublik. Därför kommer han aldrig att gå med på något som får honom att se svag eller undfallande ut."

  Detta är problemets kärna. Putin kan inte backa från sina erövringar utan att tappa makt, troligen riskerar han att som alla ledare som har en icke-demokratiskt maktbas att störtas. Därför måste återbördande av erövringarna ske genom åtgärder mot Putins vilja, så jag har svårt att se något annat scenario än krig (eller att Putin petas) för att lösa situationen. Putin för också redan krig i Ukraina, så frågan om det blir krig är överspelad, frågan är bara hur det kommer att utvecklas. Det är naivt att tro att det kommer att upphöra utan att någon sätter stopp för Putin med våld.

  Tyvärr har jag inget svar på hur man löser problemet, men man kan utgå från att det blir värre innan det blir bättre.

  SvaraRadera
 16. Gösta Bohman moderat10 februari, 2015 22:43

  Felpostad här ovanför:

  Allvarligt talat HAX,
  Detta är INTE en upprepning av H-tler och München 1938. Snarare påminner det hela om upptakten till Första Världskriget.

  Det stämmer nog att man inte kan lita på Putin, men från Putins perspektiv kan Ryssland inte lita på USA. Ryssarna är extremt bra på spionage och intelligence och Kreml är väl medvetet om att kuppen i Ukraina var styrd och finansierad av USA, att USAs ambitioner är global makthegemoni med militära medel, där varje regional makt som inte underkastar sig USA automatiskt betraktas som en fiende som måste krossas (Wolfowitz-doktrinen), samt att USA gör allt vad de kan för att destabilisera Ryssland och försöka driva fram en kupp som ersätter den nuvarande makteliten med en USA-vänlig lydregim.

  Och om du vill ha en nyanserad debatt och ger litteratur-hänvisningar är det förvånande att du ignorerar denna artikel i Foreign Affairs:

  "Why the Ukraine Crisis Is the West’s Fault -The Liberal Delusions That Provoked Putin"
  http://www.foreignaffairs.com/articles/141769/john-j-mearsheimer/why-the-ukraine-crisis-is-the-wests-fault

  Skriven av en av de tyngsta experterna inom området statsvetenskap och internationella relationer, Professor John Mearsheimer
  http://en.wikipedia.org/wiki/John_Mearsheimer

  Eller varför inte dessa krönikor av högerprofilen Pat Buchanan:

  Is War in the Cards for 2015?
  http://buchanan.org/blog/is-war-in-the-cards-for-2015-15413

  U.S.-Russia Clash in Ukraine?
  http://buchanan.org/blog/u-s-russia-clash-in-ukraine-15550

  Eller nämna att 60 tunga tyska opinionsbildare gemensamt varnat för riskerna med en militär upptrappning och krig (inte ryska psysops).

  60 Prominent Germans Appeal Against Another War In Europe: "It Is Not About Putin. What Is At Stake Is Europe"
  http://www.zerohedge.com/news/2014-12-26/60-prominent-germans-appeal-against-another-war-europe-it-not-about-putin-what-stake

  Stoppa kriget. Nej till ett Tredje Världskrig.

  SvaraRadera
 17. Åh en till som gillar Storpappa ocg gärna säljer Finland och Gotland också om Glufs Glufs vill ha mer....

  Varför är dessa människor på den här bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att några av dem bor här...

   Radera
  2. http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ar-sd-putins-nyttiga-idioter_4267651.svd

   Radera
  3. Skrev NSA trollet och gnuggade händerna medan Nazister slaktar oskyldiga i Ukraina.

   Radera
 18. Att Putin nu ger oklara besked om ifall han ska komma på nästa toppmöte är ytterligare ett tecken på att han vill att andra makthavare kryper för honom.

  Klara besked krävs. Erbjuds han ett möte och inte tackar ja så ställer man in och erbjuder möten på lägre nivå. Samma om han kommer sent eller i övrigt är tölpaktig. Ta det inte. Gå därifrån.

  Och samtidigt: håll väst öppet mot det av Ryssland som inte är Putinkontrollerat.

  SvaraRadera
 19. Situationen kompliceras av hur delat Ukraina är. Se på valresultat från 2010 där de västra delarna röstade kraftigt på den västvänliga Tymoshenko, medans de östra delarna röstade starkt på ryssvänlige Janukovytj. Även i parlammentsvalet 2014 så röstade östra Ukraina (i de delar där val kunde hållas) på Janukovytjs gamla parti.

  Ärligt talat ser jag ingen annan lösning på detta än att Donbass förblir under ryssvänliga separatisters kontroll. Det blir med andra ord en fryst konflikt, eller om man så vill: en Putinvänlig buffertzon mellan Ryssland och Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blandar du ihop hur man tycker att politiken ska föras med frågan om de politiska skillnaderna är tillräckliga för att invånarna vill dela landet. Det är en propagandalögn att de flesta som röstade på Janukovytjs ville dela landet. T.ex. var det verkliga resultatet i ryssarnas Krimomröstning var att mellan 15-30% stödde annekteringen enligt de rapporter som läckt ut från rysk säkerhetstjänst (som av strategiska skäl behöver veta hur det förhåller sig i verkligheten), och andra delar av Ukraina är stödet garanterat lägre, av rätt uppenbara skäl.

   Om du tror att invånarna i Donbass stödjer "separatisterna" är du lurad. Om du tittar på filmklippen där man ser befolkningens interaktion med militärerna finns en markant skillnad förhållandet till ukrainska och ryska militärer. Detta är ett erövringskrig, varken mer eller mindre.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.