2015-03-06

Sorglig och enfaldig FRA-debatt i riksdagen



I videoklippet ovan ser du hur Miljöpartiet bekräftar att de nu har svängt 180 grader i FRA-frågan. Med värdigheten hos en dörrmatta.

Riksdagsdebatten och omröstningen hölls i onsdags – och MP röstade mot att riva upp FRA-lagen. Det är sorgligt och frustrerande att se.

Naturligtvis skall Sverige ha signalspaning. Det är till och med möjligt att vi skall spana i kabel. Vi skall hålla koll på ryssen, på ISIS och på andra yttre fiender.

Men det finns mycket med FRA-lagen som är problematiskt. Som att alla svenskars nättrafik som passerar landets gränser kontrolleras. (Vilket även drabbar mycket av den datatrafik som både börjar och slutar inom landets gränser.) Det sker helt utan brottsmisstanke och det drabbar dig så fort du gör en googling eller använder någon annan tjänst som ligger på en server i utlandet. FRA kan till exempel se att du just nu läser denna text, på denna blogg – om de vill.

Annat som är problematiskt är saker som att FRA får registrera politiska åsikter, religion och sexuella preferenser. Och att vad som är tillåtet avgörs av en hemlig domstol, i en omfattning som inte ens riksdagen får veta. Detta för att nu bara ta några exempel.

Riv upp, gör om, gör rätt.

På senare år har vi också fått information som får FRA:s egen verksamhet att framstå som det mindre problemet.

Det gäller uppgifterna om att FRA har ett omfattande och intimt samarbete med amerikanska NSA (och brittiska GCHQ).

För NSA gäller principen "collect it all". Samla in allt. Och det är oklart om detta även gäller all, ofiltrerad datatrafik som FRA samlar in. Mycket talar för att så är fallet, men det går inte att få reda på. Om man frågar, då får man inget svar.

I riksdagsdebatten kan man notera att alla duckar vänsterns frågor om FRA:s samarbete med NSA. I voteringen efter debatten röstade riksdagen nej till en begäran om att utreda vad som egentligen pågår i detta samarbete. Det förefaller som om man inte vill veta.

Men frågorna kvarstår. Vilket lagrum ger till exempel stöd åt att FRA ägnar sig åt dataintrång i samarbete med NSA och GCHQ? Vilket lagrum gäller för FRA:s hantering av den amerikanska spiondatabasen XKeyscore – som med största säkerhet innehåller uppgifter om svenskar och svenska förhållanden? Ingen vill eller kan svara. Vi får inte ens veta vem som fattat beslut om denna verksamhet.

Allt ledamöterna har att komma med är sådant här...

Mattias Ottosson (S) "Det är alltid bra att svenska myndigheter samarbetar med andra myndigheter, att vi finns med i vår omvärld. Så ska det vara; internationellt samarbete är bra."

Annicka Engblom (M) "Jag är oerhört bekymrad över denna argumentation, som inte hör hemma i verkligheten. Det är ingen snäll värld vi lever i. Det går inte att sitta och resonera utifrån den bekväma tv-soffan med vinet i högsta hugg utan att se hur omvärlden ser ut. Jag har sett den, och den är inte vacker."

Allan Widman (FP) "Vi kan inte i den här kammaren reglera vad utländska underrättelsetjänster får göra och inte får göra. Vi är tyvärr hänvisade till svenska verksamheter och svenska myndigheter. Det kan vi och ska vi påverka." (Men han vill alltså inte utreda art och omfattning av svenska myndigheters samarbete med nämnda utländska underrättelsetjänster.)

En Widman till... "Sedan har det från Vänsterpartiet ställts frågor om aktiv signalspaning. Jag är lite osäker på dessa begrepp. Men jag konstaterar att vår myndighet, Signalspaningsmyndigheten, har rätt att inhämta signaler i elektronisk form."

Plattityder. Varm luft. Snömos. Man kan undra om ledamöterna av Sveriges Riksdag över huvud taget begriper vad de sysslar med. Eller om de alls bryr sig. Det enda man med säkerhet kan konstatera att de inte vill tala om saken.

Detta är mycket problematiskt.

Direktlänk till Youtubeklippet »
Se eller läs alla anföranden i riksdagsdebatten här »

Läs även:
MP måste ställas till svars för sitt svek »
Miljöpartiet försöker förklara sitt svek om FRA-lagen »
MP som dörrmatta »

7 kommentarer:

  1. Ett av de bästa argumenten för varför massövervakningen är helt fel väg att gå: Om staten kan övervaka oss så kan även kriminella syndikat och företag göra det.

    https://www.schneier.com/essays/archives/2015/02/cyberweapons_have_no.html

    Övervakning ökar helt enkelt inte vår trygghet. I övrigt håller jag helt med om att MP är patetiska i frågan, men handen på hjärtat - hade vi förväntat oss annat, efter att C och FP vek sig 2008?

    SvaraRadera
  2. Man får heller inte vara så naiv så man tror att det stoppar vid att trafik på nätet kontrolleras. ”NSA has modified, for spying purposes, HDD firmware source code which companies had to supply to get goverment contracts”. Inte för att politiker ens skulle andas om detta offentligt.

    SvaraRadera
  3. Ynkligt hur MP vänder kappan efter vinden. Det går inte heller att förstå hur de kan vara nöjda med att sakna insyn i FRA:s verksamhet. Varken MP eller V har någonsin haft någon representant i kontrollorganet. Så inte heller nu. Uppenbarligen ställer man inte ens sådana självklara krav.

    Hur smart är det för övrigt att tillståndsgivaren FRA-domstolen (som egentligen är en nämnd) och kontrollorganet SIUN sitter i samma byggnad i Kista? Den senare ska bland annat kontrollera den förra.

    Och vilken motkraft utgör egentligen den s.k. domstolen, när den som idag också innehåller tidigare underrättelsechefer vid FRA? Det räcker med ordförande + två ledamöter för att domstolen ska vara domför.

    Moderaten Annicka Engblom, som deltog i riksdagsdebatten, är ju också en tidigare FRA-medarbetare. Hon var av naturliga skäl mycket aktiv vid alliansens handläggning av FRA-lagpaketet. Det var till henne många ledamöter vände sig för att få veta mera om FRA. Givetvis kunde käcka Annicka alltid ge lugnande besked. Jag har tagit del av den varmluft som hon presenterade för sina kolleger i riksdagen. Bland annat hävdade hon att FRA inte avlyssnar enskilda och att det rör sig om mycket små datamängder. Liksom att FRA inte skulle vara intresserade av svenskar.

    Det Snowden och andra läckor så övertydligt har visat är att signalspanarna världen över sparar tonvis av trafikdata. För att de kan. Genom det omfattande internationella samarbetet kringgås dessutom smidigt nationell lagstiftning. Till detta ska läggas de aktiva metoderna i form av olika typer av dataintrång, plantering av trojaner osv.

    Men mp tar det hela med ro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. MP och Vs FRA-motstånd är lånta fjädrar som de aldrig putsar.

      Nu kommer nån smartass påpeka "jamen eSDee!"

      Om någon inte märkt det, så har vi fått FRA och all annan skit utan att SD drivit frågan. Skillnaden att rösta SD är att vi får en migrationspolitik som i mångt o mycket slår undan benen för själva behovet av FRA.

      Sug lite på den karamellen.

      Radera
    2. Ett starkt skäl för att inte bygga upp massavlyssningscentraler av FRA-modell är just att dessa verktyg - om olyckan är framme - kan hamna i händerna på partier av SD:s typ. Låt oss innerligt hoppas att så aldrig blir fallet.

      Radera
    3. SD älskar massövervakning, så att rösta på dem för medborgerliga friheters skull är ungefär som att tro att man blir mer motståndskraftig mot rysk roulette genom att lobotomera sig i förebyggande syfte...men, men.

      Vad jag vill veta är vad vi får tillbaka av jänkarna för att vi ställer vår övervakningsaparat till deras förfogande. Tillgång till Xkeyscore är ju en ganska billig eftergift från deras sida!?

      Radera
    4. Alternativet till SD är 7klöverpartiets vurm för sharia. Väljer det alternativ som inte jobbar för att upphöja religiös dogm till lagstiftning. SD vill iofs införa kristendom som officiell religion, men hallå, det begriper småbarn varför: För att hålla islam stången såklart, varför tror ni liknande text finns i successionsordningen? Är inte första gången islam står och bankar på Europas portar...

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.